UnkownTecho

Uzman
Arkadaşlar yapay zekâ ile hazırlamış olduğum BIOS ayarlarımı söyleyeceğim. Çok memnun kaldım, süper oldu.

Ben BIOS'tan sadece -25 All Core vermiştim hiçbir ayar yapmamıştım başka.
9800X3D işlemcimin stok ayarlarda (Auto) Cinebench R23 testinde anında 95°C'ye çıkmasından rahatsız olduğum için şu optimizasyonları uyguladım ve mükemmel sonuç aldım.

Uygulanan BIOS Ayarları:
  • PBO: Manual
  • PPT: 125W
  • TDC: 90A
  • EDC: 110A
  • Curve Optimizer: Per Core / All Core -25 (Negative)
  • Yaklaşık 15-18 derece düşüş aldım süper oldu. 😍
  • MHz sorunu da yaşamadım süper her şey.
  • Fabrika çıkışlı gelen 162W (PPT) limitiydi. İşlemciye çok fazla "hareket alanı" tanınmıştı. İşlemci, o 162W'a ulaşmak için voltajı ve akımı (TDC/EDC) gereksiz yere köklüyordu. 9800X3D gibi bir canavar, o kadar yüksek gücü o dar alanda (3D V-Cache yüzünden ısı daha zor atılır) yönetemediği için doğrudan 95°C duvara çarpıyordu.
  • Oyunlarda zaten 65W çekiyor çekmiyor 9800X3D işlemcisi tam yüktede artık kafam rahat benim gibi sıcaklığı olan kişiler böyle ayarları yapıp buz gibi işlemcisini soğutabilir herkese iyi Sosyaller. :love: :coffee:
  • Ne kadar ayar yaparsak o kadar yararımıza Auto'da bırakmaktan daha faydalı sistemimize.

Son düzenleyen: Moderatör:
Stres testi (VT3) yapmadan -25 stabil denemez. Boost 200 yaptıysanız o voltajı ve sıcaklığı köklüyor karşılığında pek bir performans alınamıyor. Ayrıca yapılması gereken çok ayar daha var.

Stres testi (VT3) yapmadan -25 stabil denemez. Boost 200 yaptıysanız o voltajı ve sıcaklığı köklüyor karşılığında pek bir performans alınamıyor. Ayrıca yapılması gereken çok ayar daha var.
PBO'yu VT3'ten başka test stabil olduğunu anlayamıyor. Katılıyorum, yorumunuza en az 2 saat yapılmalı.

Yazdıklarınızı okurken yapay zekâ konuşuyormuş gibi hissettim. Her kısım için konuşuyorum. 65W çeken oyunda sorun olmaz ama tam yükte 125W performans kaybına sebep olacaktır.

Oyunlarda hiçbir zaman sorun çıkarmayan all core -25 VT3 de test başlar başlamaz patladı. Patlayan çekirdeği tespit edip ona daha fazla voltaj vererek sorunu çözdüm.
Hocam -30 All Core da VT3 testinden geçti ama testlerdeki döngülerde alınan puanlarda aralığın fazla olduğu bir iki test gördükten sonra All Core -25 yaptım sonra hep benzer puanlar geldi. Yani VT3 testinden geçse bile stabil diyebilmek için bir de alınan skorlara bakmak lazım.

Hocam -30 All Core da VT3 testinden geçti ama testlerdeki döngülerde alınan puanlarda aralığın fazla olduğu bir iki test gördükten sonra All Core -25 yaptım sonra hep benzer puanlar geldi. Yani VT3 testinden geçse bile stabil diyebilmek için bir de alınan skorlara bakmak lazım.
Puanlarda düşme olduysa hata düzeltmesi yüzünden olabilir aslında stabil değil ama çökmüyor anlamına gelir.