Jericho

Uzman
Merhaba.

Halihazırda AMD Ryzen 7 9800X3D işlemci kullanıyorum. Soğutucum ASUS ROG Ryuo IV 360. Oyun oynarken işlemci sıcaklığım zaman zaman 70 derecenin üzerine çıkıyor. Bu sıcaklık değerleri normal kabul edilir mi, yoksa soğutma sistemimde veya ayarlarımda kontrol etmem gereken bir durum olabilir mi?

Teşekkür ederim.

Adsız.png crns sck.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben bir problem göremedim açıkçası. 9800X3D serisi, AMD'nin agresif boost algoritmasından ötürü oyunlarda sıcaklığı biraz yukarıda tutabiliyor, onu anlarım. Fakat değerlerinizde bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Oyunlarda genelde 60-80 dereceler arasını görebilirsiniz. Ağır yükte 80+ derecelere çıkabilir.

Merhaba.

Halihazırda AMD Ryzen 7 9800X3D işlemci kullanıyorum. Soğutucum ASUS ROG Ryuo IV 360. Oyun oynarken işlemci sıcaklığım zaman zaman 70 derecenin üzerine çıkıyor. Bu sıcaklık değerleri normal kabul edilir mi, yoksa soğutma sistemimde veya ayarlarımda kontrol etmem gereken bir durum olabilir mi?

Teşekkür ederim.
Bu kadar da takıntılı olmaya gerek yok. İşlemci bana mısın demez 80 dereceye kadar, 85 dereceden sonrası için biraz kafa yormak lazım. Bu durumda 70 derece buz gibi. Zaten 9800X3D'nin de saat hızı ve voltaj profili oldukça agresif, bu da ayrı bir etken. Keyfinize bakın.

Bu kadar da takıntılı olmaya gerek yok. İşlemci bana mısın demez 80 dereceye kadar, 85 dereceden sonrası için biraz kafa yormak lazım. Bu durumda 70 derece buz gibi. Zaten 9800X3D'nin de saat hızı ve voltaj profili oldukça agresif, bu da ayrı bir etken. Keyfinize bakın.

Hocam, sıvı soğutucu için daha iyi soğutur diye düşünüyordum. Ondan acaba soğutucuda sorun mu var diye merak ettim. Garantiye göndermeye gerek var mı diye.

Hocam, sıvı soğutucu için daha iyi soğutur diye düşünüyordum. Ondan acaba soğutucuda sorun mu var diye merak ettim. Garantiye göndermeye gerek var mı diye.
9800X3D ve Tryx Panorama SE kullanıyorum fanlarım 1800-2000 rpm arası çalışıyor. Oyunlarda şuanlık 65 dereceyi geçtiğini görmedim. Ne oynadığını bilmiyorum bazı oyunlarda değişebiliyor. Çok kafanı kurcalıyorsa güç seçeneklerinde Yüksek performansda ise dengeliye al bu derecene pek bi etki etmez, diğer oyunlarda ve boştaki sıcaklıklarını kontrol et. Öncelikle OCCT de Cpu testi yap bi 5-10 dakika sıcaklığı izle. O şekilde kararlaştırabiliriz. Olmazsa curve optimizer yaparsın

Merhaba.

Teşekkür ederim.

Eki Görüntüle 259453

Default ve tak çalıştır kullandığınız için sorun göremedim. Yine de 60W çekerken 60-65 aralığı beklerdim o soğutucuya. Ortam sıcaklığı da etkiliyor.

@Jericho En azından dahili grafik kapatın, o da düşüş sağlayacaktır bir miktar. Bu değeri almanızda birinci etken ortam sıcaklığı, ikinci etken manuel ayarlama yapmamış olmanız. Silikona bağlı sıcaklıklar değişir, herkeste farklıdır. Ortam sıcaklığı ve soğutucu da aynı şekilde etkileyecektir.

Default ve tak çalıştır kullandığınız için sorun göremedim. Yine de 60W çekerken 60-65 aralığı beklerdim o soğutucuya. Ortam sıcaklığı da etkiliyor.
Evet Ayhan hocama katılıyorum bende, eğer ki bi OCCT testi yaparken çektiği W ve sıcaklıkları paylaşırsanız bi bakalım ona göre aksiyon alabiliriz.

Merhaba.

Teşekkür ederim.

Eki Görüntüle 259453

Normaldir, 7500F 60 derece goruyorum.
Ki oynadıgımda tarihi eser Arma 3'te.
Baska oyunda yok zaten😬.
85 ve uzeri baslarsa dusunmen gerekir.

Curve Optimizer ile -30’dan baslayip artirarak stabiliteyi yakalarsan daha dusuk dereceler alirsin. -30 ile basladim Cinebench’te patladi, -25 kullaniyorum simdi. Stabil calisiyor. 4-5 derece duser en az kafana takiyorsan. :)

Fabrika cikisi silikon durumunu stabil etmek icin yuksek geliyor 9800X3D islemcisinde arastirdigima gore. Tabii ki 85 derecede calisacak sekilde tasarlanmis guclu bir islemci. Dert etmeye degmez. Ben dert ettim ve denedim tabii :D