R7 9800X3D oyundayken 85 derece oluyor

Emircan60TR

Çalışkan
Hocalarım merhaba, sistemimi 3 aydır APU olarak kullanıyordum. Geçtiğimiz günlerde RX 9070 XT aldım, oyunlarda teste başladım. Dikkatimi çeken şu oldu: İşlemci aşırı ısınıyor, haliyle fanlar da aşırı ses çıkarıyor. Araştırmalarıma göre oyunlardaki ortalama sıcaklık değerleri 60-65 arası gezerken, benim sistemimde 80-85 arasında seyrediyor; bazen 90'ı bile görüyor. Daha dün termal macun yeniledim (Arctic marka), yine bana mısın demedi. Kule tipi soğutucu ile soğutuyorum. Sizce sıcaklıklar normal mi? Ona göre fanları sessiz moda çekeyim, kafamı şişirmesin.

Soğutucunun tam modeli ne ki? AMD Wraith Stealth ile soğutuyorsanız işlemci için yetersiz kalır mesela.

images.webp

Cooler Master Hyper 212 Black X Duo çift fanlı modeli hocam.

Montajı doğru yaptığınıza eminsiniz değil mi?
Hocam, montajda bir sıkıntı olmadığından eminim. 8+8 CPU fan bağlantısına kafam takıldı. Normalde tek 8 pin bağlantısını taksam yeterdi; diğer 8 pin'i de bağladım. Acaba fazla voltajdan yapıyor olabilir mi diye düşünüyorum.

Hocam, biraz daha araştırma yaptım. Core Performance Boost'dan kaynaklı durum olduğunu söyleyenler olmuş. Ben de Auto durumdaydı. Bu ayarı kapalı ve açık şekilde ikili arasındaki FPS ve sıcaklık değerlerini test edeniniz oldu mu?

Hocam, dün araştırmam sonucunda işlemcinin 95° kadar rahatlıkla çalıştığını söylüyorlar. Isınma sorunu Core Performance Boost'tan kaynaklı; kısacası sistem OC yaptığı için voltajdan ötürü ısınması normal. Turbo Game Mode ve Core Performance Boost'ı aktifleştirip Last Of Us 1'de uzun uzun oynadım. 80-85° arası geziniyor, fps'de ise 2K Ultra ayarlarda 100-125 arası gidiyor. (Herhangi bir AMD FSR ya da bir şey aktif değil, native performans) işlemci hızları ise 4,7-5 GHz arasında seyrediyordu. Core Performance Boost ve Turbo Game Mode'u kapatıp AMD Adrenalin üzerinden otomatik hız aşırtma yaptırdım. Hem işlemci üzerinden 0.2 bir artış oldu. Ardından tekrardan Last Of Us üzerinde test yaptım; işlemci sıcaklıkları 70-75° arası seyrediyor, işlemci hızı yer yer 3,5-4,2 GHz arasında seyrediyordu. FPS'de düşüşler olmadı, 100-125 arasında yine devam ediyordu. Bir de işlemci fanı %100'de iken fazla ses yapıyordu; bir yandan onu da 95°'de %100 olacak şekilde ayarladım. İşlemcinin performansını kısıtlamamak adına Core Performance Boost'ı auto mode'a çektim. Yaza doğru bakalım neler olur, sıcaklıklar için yine bir durum güncellemesi yaparım. Şu anlık sorun çözüldü, yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler.

Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt