sakilq

Üyecik
Yaklaşık birkaç haftadır her oyunda stutter sorunu yaşamaya başladım. FPS değerlerim 500'lerden anlık olarak 20'lere, 30'lara düşüyor. Forumlarda gezindim, birçok şey denedim ama sonuç hâlâ aynı. Yardımcı olabilecek arkadaşları bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Sistem özellikleri:
  • Anakart: MSI B850M Mortar Wi-Fi
  • Ekran kartı: MSI 4070 Ti Super Expert.
  • SSD: Samsung 990 Pro 1 TB.
  • İşlemci: Ryzen 7 9800X3D.
  • RAM: XPG 2x16 6500 MHz CL36.
  • Power: MSI MAG 850.
  • Soğutma: ROG Ryujin III 360.

@Ayhan Dönmez hocam, MSI anakarttan şüphelendim bir de 6500 MHz sıkıntı gibi.

Hocam, onu yanlış yazmışım, pardon, 6400 MHz olacak orası.

Hocam onu yanlış yazmışım pardon 6400 MHz olacak orası.

ASUS anakart ve i7 14700K işlemci ile denedim, diğer tüm ekipmanları (elimde sadece bunlar olduğundan) stutter sorunu devam ediyordu, bunu da belirtmeyi unutmuşum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Stutter sorunu devam ediyordu bunu da belirtmeyi unutmuşum.

Intel sistem farklı, aynı RAM'lerle denedin sanırım. iGPU ve EXPO kapalı denediniz mi? BIOS güncel değilse BIOS güncelleyin. RAM çipleri Micron ise MSI anakart ile zor iş. Debloat yapılmış Windows ile, ARGB uygulaması kurmadan, sistemi ham bir şekilde denemen gerekli. BIOS'tan bank Refresh mode ayarını normal moda alın. ZenTimings programını kurun, DIMM telemetry kısmını buraya iletin, FACEIT ve Vanguard varsa ZenTimings sağlıklı çalışmayabilir, geçici olarak devre dışı bırakın. Bir de sadeleştirilmiş Windows ile deneyelim. Takılma sorunu için extra olarak RAM ayarı yapman gerekebilir.

Intel sistem farklı, aynı RAM'lerle denedin sanırım. iGPU ve EXPO kapalı denediniz mi? BIOS güncel değilse BIOS güncelleyin. RAM çipleri Micron ise MSI anakart ile zor iş. Debloat yapılmış Windows ile, ARGB uygulaması kurmadan, sistemi ham bir şekilde denemen gerekli. BIOS'tan bank Refresh mode ayarını normal moda alın. ZenTimings programını kurun, DIMM telemetry kısmını buraya iletin, FACEIT ve Vanguard varsa ZenTimings sağlıklı çalışmayabilir, geçici olarak devre dışı bırakın. Bir de sadeleştirilmiş Windows ile deneyelim. Takılma sorunu için extra olarak RAM ayarı yapman gerekebilir.

iGPU kapalı, EXPO, XMP, stok denedim. BIOS'um son sürüm, dbloat edilmiş Windows ile kullanıyorum. RGB uygulamalarının hiçbiri kurulu değil, FACEIT tipi uygulamalar yok. Bank refresh ayarını deneyeceğim, sonucu atarım. Zen timings'i açmaya çalıştım ama bir türlü açılmadı, dondu hep. Yine deneyeyim onu da.

iGPU kapali EXPO XMP stok denedim BIOS'um son sürüm dbloat edilmiş Windows ile kullanıyorum RGB uygulamalarinin hicbiri kurulu degil FACEIT tipi uygulamalar yok bank Refresh ayarini deneyecegim sonucu atarım zen timingsi acmaya çalıştım ama bir türlu acilmadi dondu hep yine deneyeyim onu da.

RAM'leri Memtest'le hem normal hem de hız testi yaptım, hiçbir sorun çıkmadı. Onun da bilgisini vermek istedim. SSD firmware'ı güncelledim, chipsetler güncel, birçok şey denedim hocam. RAM ayarı dediklerinizi de zen timings açılmadığı için kontrol edip yapamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Timingsi acmaya çalıştım ama bir türlu acilmadi dondu hep yine deneyeyim onu da.

ZenTimings exta virüs programı varsa o yüzden açılmayabilir, Kaspersky ve ESET gibi. Direkt açılmıyorsa o Windows'u da değiştirin, linklediğimi kurun, işlem sayısı 60 falan, daha stabil.

1787252178892.webp

1787252219042.webp