Marksman

Uzman
Selamlar dostlar,

Üst seviye bir sistemim var fakat League of Legends gibi basit bir oyunda FPS drop yaşıyorum. Diğer oynadığım bütün oyunları 4K'da neredeyse 240 FPS'te sorunsuz oynuyorum fakat LoL'e gelince bilgisayar felç geçiriyor sanki. Ben sanıyorum ki oyunun ayarlarıyla ilgili ya da farklı yazılımsal sorunlar var ya da yüklediğim arka plandaki bir uygulama bunu tetikliyor ama bir türlü çözemedim. Şimdiden destekleriniz için teşekkür ederim. Sistemin detaylarını aşağıya bırakıyorum.

Bu arada Battlefield 2042'de 4K'da 220-240 arası takılıyor.
LoL'de 200 FPS'e sabitliyorum 240'ta çok fazla sapıttığı için, fakat anlık olarak 80-90 FPS'i görüp tekrar 200'lere çıkıyor. Çok anlık iniş çıkışlar oluyor hiç çekilecek dert değil.

• CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • GPU: ASUS ROG Astral RTX 5080
  • MB: ASUS ROG X870-A
  • AIO: ASUS ROG Ryujin III 360
  • RAM: GSKILL Trident Z5 Royal 6000MHz CL28
  • SSD: SAMSUNG 990 Pro
Eklemeyi unutmuşum;

Sistem acayip soğuk çalışıyor, dışarıdan daha soğuk kasanın içi, genelde LoL'de maksimum 30-35 dereceyi görüyor. Boşta çalışmasıyla aynı gibi. Boşta da 27-28 arası.

Son düzenleme:
M-Die voltage hungry fazlasıyla A'ya göre.
Evet hocam. Ben daha fazla voltaj verip aşırı da yıpratmak istemedim. Güvenli yerde tutup 1.450V da tutmak istedim. Bir de öyle ben enthusiast değilim, sadece oyun oynuyorum ama Am5'te bazı subtimingsler tCL ve mhz den daha çok rol oynuyor fps açısından.

Selam dostlar,

Üst seviye bir sistemim var fakat League of Legends gibi basit bir oyunda FPS düşmesi yaşıyorum. Diğer oynadığım bütün oyunları 4K'da neredeyse 240 FPS'te sorunsuz oynuyorum fakat LoL'e gelince bilgisayar felç geçiriyor sanki. Ben sanıyorum ki oyunun ayarlarıyla ilgili ya da farklı yazılımsal sorunlar var ya da yüklediğim arka plandaki bir uygulama bunu tetikliyor ama bir türlü çözemedim. Şimdiden destekleriniz için teşekkür ederim. Sistemin detaylarını aşağıya bırakıyorum.

Bu arada Battlefield 2042'de 4K'da 220-240 arası takılıyor.
LoL'de 200 FPS'e sabitliyorum 240'ta çok fazla sapıttığı için, fakat anlık olarak 80-90 FPS'i görüp tekrar 200'lere çıkıyor. Çok anlık iniş çıkışlar oluyor hiç çekilecek dert değil.

• CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D.
  • GPU: ASUS ROG astral RTX 5080.
  • MB: ASUS ROG X870-A
  • AiO: ASUS ROG Ryujin III 360.
  • RAM: G.Skill Trident Z5 royal 6000MHz CL28.
  • SSD: Samsung 990 Pro.
Eklemeyi unutmuşum;

Sistem acayip soğuk çalışıyor, dışarıdan daha soğuk kasanın içi, genelde LoL'de maksimum 30-35 dereceyi görüyor. Boşta çalışmasıyla aynı gibi. Boşta da 27-28 arası.

9800 X3D nasıl o kadar serin çalışıyor anlamadım, bende de var undervolt yaptım boşta 45 50 derecelerde, neyse konumuza dönelim oyun içi vsyn yani dikey eşitleme falan açıkmı ve kaç k monitör var ve oyundaki çözünürlük ayarları nedir bazen bu gibi ayarlarda etken olabiliyor sistemlerde. Örneğin geçen gün bende GTA 5 de oyun kitleniyordu, meğerse oyun çözünürlük ayarları ve pencere ayarımı ne açıktı Full scren yapıp çözünürlüğü düzelttikten sonra düzeldi oyun.

Evet hocam. Ben daha fazla voltaj verip aşırı da yıpratmak istemedim. Güvenli yerde tutup 1.450V da tutmak istedim. Bir de öyle ben enthusiast değilim, sadece oyun oynuyorum ama Am5'te bazı subtimingsler tCL ve mhz den daha çok rol oynuyor fps açısından.
Zarar verme, degredasyon olmaz genelde. 1.8'e kadar yer bu çipler, bazıları patlayabilir belki bunun üzerinde bilmiyorum. Ama 1.7-1.75 verip de patlatabilen görmedim daha, degradasyon da çok zor olur, yüksek derece + yüksek voltaj uzun süre maruz bırakırsan belki olur. 2 tane 2000 RPM fan üfletiyorum ben. Testte 42-43 zaten, kışın 40 geçmiyor.

Zarar verme, degredasyon olmaz genelde. 1.8'e kadar yer bu çipler, bazıları patlayabilir belki bunun üzerinde bilmiyorum. Ama 1.7-1.75 verip de patlatabilen görmedim daha, degradasyon da çok zor olur, yüksek derece + yüksek voltaj uzun süre maruz bırakırsan belki olur. 2 tane 2000 RPM fan üfletiyorum ben. Testte 42-43 zaten, kışın 40 geçmiyor.
Gayet iyi hocam. Siz biraz da işin limitlerini deniyorsunuz. Ben bir ev kullanıcısı olup gamepad i elime alıp oynayan birisi olarak yukarıda attığım değerler fazlasıyla yeterli sanırsam :)

Am5'ten önce z170 gaming pro carbon varken Intel'de limitleri zorlamıştım ama amd ye yatkın olmadığımdan sonradan da öğrenmedim. Deadfellow olmasa bunu da yapamazdım ama sizinle de bu entryde tanışmış olduk, ram ile ilgili problem olursa bilgilerinizden yararlarınız umarım hocam.

Gayet iyi hocam. Siz biraz da işin limitlerini deniyorsunuz. Ben bir ev kullanıcısı olup gamepad i elime alıp oynayan birisi olarak yukarıda attığım değerler fazlasıyla yeterli sanırsam :)

Am5'ten önce z170 gaming pro carbon varken Intel'de limitleri zorlamıştım ama amd ye yatkın olmadığımdan sonradan da öğrenmedim. Deadfellow olmasa bunu da yapamazdım ama sizinle de bu entryde tanışmış olduk, ram ile ilgili problem olursa bilgilerinizden yararlarınız umarım hocam.
Deadfellow kendisi bu aralar çok müsait değil sanırım, o da dahil olacaktır sonrasında. Çok da bir zorluğu yok aslında bu işin, deneyim-tecrübe şart sadece. Kendin deneye deneye öğreniyorsun çoğunu. Direkt olarak sana şunu bunu yap demek de çok uygun olmaz, zaten bu işin bir zararı yok, en kötü sistem açılmıyor, sistemin limitlerini kendin bulman en doğrusu. Günlük ev kullanıcısı zaten 6000 1:1 mod gayet yeterli, 4K zaten konu sahibi arkadaş, o sebepten şu anki sorunu ne kaynaklı meçhul, ilginç bir sorun. Belki de NVIDIA Driver kaynaklı bir sorun.

Bu işin tek kuralı A-Die RAM olması, en kötü 24'lük M-Die olması, tercihen 1 DPC 2 RAM slotlu B850M-K,X670E Gene, X870E Apex olması, X870E HERO gibi kartlar da 8000+ açıyor, alt modeller tekliyor 8000 üzerinde. @ShadowLegion

Ben mesela 1.29 SoC'ta yazın açabiliyorum, 1 DPC kart olsa belki bu 1.25-26 SoC olacaktı, limitte kullanmam gerekmeyecekti. Golden chip yoksa 2 DPC kartlarda 6400 hayal o yüzden, çok bulaşmamak lazım, IMC limit.

3D chip biliyorsun RAM erişimi kısıtlı cache miktarından ötürü, ve tek CCD olduğu için 6400 1:1 yapıyorsan en kral sensin, 6400 c28-8000 c34 civarına denk geliyor performans olarak. Ama 8000+ 2:1 mod gereksiz yani bu çipe. 9950x gibi çift CCD işlemcilerde Read/Write 2 CCD ile yapılabildiği için Bandwith çok yükseliyor, 2:1 mod yüksek frekanslar orada daha çok anlamlı. 9950x'te 8400 falan açıyorsan oranın da kralı o olur. 8800 falan şu aralar çok stabil açılamıyor, uçuk VDDP değerleri istiyor 1.2 üzeri vesaire. Çok sağlıklı değil günlük. @ShadowLegion

Son düzenleme:
Deadfellow kendisi bu aralar çok müsait değil sanırım, o da dahil olacaktır sonrasında. Çok da bir zorluğu yok aslında bu işin, deneyim-tecrübe şart sadece. Kendin deneye deneye öğreniyorsun çoğunu. Direkt olarak sana şunu bunu yap demek de çok uygun olmaz, zaten bu işin bir zararı yok, en kötü sistem açılmıyor, sistemin limitlerini kendin bulman en doğrusu. Günlük ev kullanıcısı zaten 6000 1:1 mod gayet yeterli, 4K zaten konu sahibi arkadaş, o sebepten şu anki sorunu ne kaynaklı meçhul, ilginç bir sorun. Belki de NVIDIA Driver kaynaklı bir sorun.

Bu işin tek kuralı A-Die RAM olması, en kötü 24'lük M-Die olması, tercihen 1 DPC 2 RAM slotlu B850M-K, X670E Gene, X870E Apex olması, X870E Hero gibi kartlar da 8000+ açıyor, alt modeller tekliyor 8000 üzerinde. @ShadowLegion

Ben mesela 1.29 SoC'ta yazın açabiliyorum, 1 DPC kart olsa belki bu 1.25-26 SoC olacaktı, limitte kullanmam gerekmeyecekti. Golden chip yoksa 2 DPC kartlarda 6400 hayal o yüzden, çok bulaşmamak lazım, IMC limit.

3D chip biliyorsun RAM erişimi kısıtlı cache miktarından ötürü, ve tek CCD olduğu için 6400 1:1 yapıyorsan en kral sensin, 6400 C28-8000 C34 civarına denk geliyor performans olarak. Ama 8000+ 2:1 mod gereksiz yani bu çipe. 9950X gibi çift CCD işlemcilerde Read/Write 2 CCD ile yapılabildiği için Bandwith çok yükseliyor, 2:1 mod yüksek frekanslar orada daha çok anlamlı. 9950X'te 8400 falan açıyorsan oranın da kralı o olur. 8800 falan şu aralar çok stabil açılamıyor, uçuk VDDP değerleri istiyor 1.2 üzeri vesaire. Çok sağlıklı değil günlük. @ShadowLegion

Evet hocam, ben denemesem de bunları okumuştum ileri seviye İngilizcem olduğu için yabancı forumlarda. Yani 7600X var bende. 4K OLED monitör aldım alacağım birkaç güne ve 4K oynayacağım için 7600X bile bana kral gibi hissettiriyor. Eğer bir extrem OC meraklısı değilsek X870 Hero vs. çok uçuk kalıyor sadece oyun oynayıp standart OC ile yetinen birisine.

Bende B650M DS3H anakart var mesela. Aldım alalı hiçbir sıkıntı yaşamadım ve 6000 CL28'i de çok rahat veriyor. 9800X3D taksam da bu anakartım yeterli olacak mesela hocam. Bütçem vardı açıkçası ama X serisi almadım fazla porta veya dahasına ihtiyaç duymadığım için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet hocam, ben denemesem de bunları okumuştum ileri seviye ingilizcem olduğu için yabancı forumlarda. Yani 7600x var bende. 4k oled monitör aldım alacağım birkaç güne ve 4K oynayacağım için 7600x bile bana kral gibi hissettiriyor. Eğer bir extrem OC meraklısı değilsek X870 Hero vs. çok uçuk kalıyor sadece oyun oynayıp standart OC ile yetinen birisine.

Bende B650M ds3h anakart var mesela aldım alalı hiç bir sıkıntı yaşamadım ve 6000 cl28'i de çok rahat veriyor. 9800x3d taksam da bu anakartım yeterli olacak mesela hocam. Bütçem vardı ama açıkçası ama X serisi almadım fazla porta veya dahasına ihtiyaç duymadığım için.
1754770086266.webp

Bak bu arkadaşlar vakti zamanında açmış, hala da açmaya devam ediyorlar da her şeyi gizlemiş, ucundan gösterseydi bari, spoiler sevmiyorlar sanırım :D Yapan yapıyor yani, Extreme OC işi bu, bize yaramaz. Sıvı nitrojen ile yapıyorlar, cold bug denen mevzular falan oluyor bazı çiplerde, çok düşük derece de iyi değil yani.

9950X3D'yi bile 8 faz besliyor zaten de, render falan uğraşıyorsan problem sadece 12 üzeri faz daha iyi. Sadece oyun oynuyorsan o da problem değil, çoğu modelde heatsink var zaten VRM'ler üzerinde.

1754770457836.webp

Gösterdiği kısım yukarıdaymış gerçi de 2057 yılında olacak bu, daha henüz gerçekleşmemiş yani. Sağ köşede öyle yazıyor, 30 yıl beklemek gerekecek ne yazık ki. Günümüzde mümkün değil şu anda :D

Konu sahibi de geri dönmedi, sistemi açılmış olması gerekli aslında değil mi, bu timingler ile birlikte @ShadowLegion

Son düzenleme:
9950X3D'yi bile 8 faz besliyor zaten de, render falan uğraşıyorsan problem sadece 12 üzeri faz daha iyi. Sadece oyun oynuyorsan o da problem değil, çoğu modelde heatsink var zaten VRM'ler üzerinde.

HWiNFO üzerinden değerleri takip ettim. 7600X'in 135W çekerken, RAM'ler, GPU tam zamanlı gerçekçi olmayan koşullarda ve yaz sıcağında dahi zorladığımda anakart hiç sorun yaratmadı. Yani ihtiyaç meselesi dediğiniz gibi. Ben render yapsam ve sadece iş yapsam yine Intel alırdım o da ayrı mesele. Bu arkadaşın sorunu da umarım RAM kaynaklıdır ve çözülür.

Bunun dışında DDU ile temiz kurulum yapması, BIOS, Windows ve chipset güncellemelerini yapması da iyi olur.

En son AMD AGESA 1.2.0.3e güncellemesi ile epey bir sorun giderildi ve uyumluluk arttı.

HWiNFO üzerinden değerleri takip ettim. 7600X'in 135W çekerken, RAM'ler, GPU tam zamanlı gerçekçi olmayan koşullarda ve yaz sıcağında dahi zorladığımda anakart hiç sorun yaratmadı. Yani ihtiyaç meselesi dediğiniz gibi. Ben render yapsam ve sadece iş yapsam yine Intel alırdım o da ayrı mesele. Bu arkadaşın sorunu da umarım RAM kaynaklıdır ve çözülür.

Bunun dışında DDU ile temiz kurulum yapması, BIOS, Windows ve chipset güncellemelerini yapması da iyi olur.

En son AMD AGESA 1.2.0.3e güncellemesi ile epey bir sorun giderildi ve uyumluluk arttı.
Kendisi henüz geri dönmedi, timing kaynaklı bir problem olacağını sanmam, sorunu RAM kaynaklı mı o da meçhul ama bir el atması fena olmaz RAM'lere de, Hynix A-Die zaten, havada karada açar o timingleri, Nebi'nin paylaştığı.

Nitro 1-2-1 yapabilir ekstra ama onu yaptırtmadım, 4K'da çok da etkilemeyecektir. Nitro kısmı daha çok training için iyi.

@Ayhan Dönmez bence de açılması lazım ekstrem değerler değildi hocam. Yani eğer sorunu devam ederse her şeyi bir test etmesi de iyi olur, RAM'ler en başta.

Ben 2023 Nisan ayında AM5'e geçtim ve Windows 11 kurdum, ondan beri de temiz format atmadım, ihtiyaç duymadım. Umarım düzelmiştir sorunu.