R7 9800X3D & RTX 5080'li sistem önerisi

EfeSay

Gelişen
Selam arkadaşlar,

Pandemide topladığım 2080'li sistemden sonra 5080 geçme vakti geldi oyunlar sıkıntı yapmaya başladı

Parça parça sistemi toplamayı bitirdim sayılır. Şu ana kadar aldığım ürünleri yazıyorum öncelikle:
  • ASUS ROG STRIX X870E-E
  • 9800X3D
  • 990Pro 2TB X2
  • TUF 5080( İtopya'dan kampanyada 69.999a aldım. Astral almayı planlıyordum ama fiyat iyi gelince TUF almaya karar verdim aldım.)
  • G.Skill Trident Z Neo RGB 2x32 CL30 6000MHz

Şu an eksik parçalar:
  • PSU
  • Kasa
  • İşlemci soğutucu
  • Ve fanlar.

Kendim bilgisayar toplama işlerinde tecrübeli değilim sürekli video falan izliyorum. İzmir'de bu konularda yardımcı olabilecek önereceğiniz bir mağaza bir dükkan var mı? ( kablolamada falan yardım edecek fanları RGB lerii anlayan birileri. )

Diğer sorum,
Kasa olarak ya Fractal Design north XL ve Lian Li O11D RGB EVO ( unifanları isteme sebebim kolay kurulum sebebiyle diğer ürünlerde sıkıntı yaşarım ve kablo kalabalığı olursa düzenleyemem gibi geliyor.)

Soğutucu için ne kullanacağım bilmiyorum açıkçası Lian Li hydroshift 360 alabilirim. Ya da 360'lık bir NZXT Kraken alıp fanları Lian Li yapabilirim. PSU için ROG STRIX 1000W veya NZXT C1200 almayı planlıyorum. ( ikisine de su meşhur Reddit'teki tierlistten baktım ikisi de iyi ürünler.) Kablo kalitesi önemli burada kasa temiz düzgün dursun hangisi bilmiyorum.)

Sorum şu aslına bakarsak, kendim yapabilmek için Lian Li seçmeyi düşünüyorum ama fiyatları daha yüksek. İzmir'de bu işlerle uğraşan cins kıl birini arıyorum NZXT F120 Duo fanlar daha cok hoşuma gidiyor ama bağlayamam belki diye kaçıyorum üründen. Kasa olarak başka öneriniz var mı? Masamın üstünde duruyor şık bir şey olması önemli yere koyamıyorum maalesef kedi köpek yüzünden. PSU olarak da 1000W kurtarır mı bu sistemi 1200 almak lazım mı?

Düz bir kullanıcıyım cok anlamam overclock falan. Warzone ve Marvel Rivals oynuyorum güncel olarak, kendimce competitive oynuyorum. Tek programdan şu fanlar RGB'ler her şey kontrol edilsin istiyorum. Armoury Crate içinden kontrol edebilmem için soğutucunun markasının falan önemi var mı? ASUS soğutucu alırsam daha mı kolay kullanım mı olur? Aldığım zaman 3-4 sene kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben konudaki tek teknik soruya cevap vereyim.

O sistemin canını çıkarsanız 600W tüketimi geçiremezsiniz 850W toplam gücü, 400W üzeri gen 5 çıkışı olan bir PSU fazlasıyla yeterli olur.

PSU, yeni çıkan HX1200i ya da HX1500i serisi çok iyi deniliyor. PCI-e 5.0 ATX 3.1 destekli.
Kasa için NZXT H9 Flow güzel kendim de kullanıyorum ancak Artics AiO kullanamazsınız. Fazla kalın geliyor H9 Flow'a. Lian Li O11 EVO XL de tercih edilbilir. Ya da hyte markasına göz atabilirsiniz.
Soğutucular arasında çok büyük fark yok ancak yine Artics alabilirsınız. Ya da Corsair H150i kullanabilirsiniz.
Lian Li TL ve SL-ınf serisi kullanıyorum memnunum. Biraz tuzlular ancak görselliğe önem veriyorsanız bence değer.

H9 Flow kasa,
Corsair iCUE link titan 360mm AiO.
NZXT vertical Mount,
Lian Li fanlar,
9800X3D
X870-A ROG serisi.
6200C26 2x32 XPG RAM'ler ( kendim tuneledim. 6400C32 normalde)
MSI Suprim X 4080 Super.
Corsair 1000RMX PSU.

Dosya Ekleri

• IMG_2376 (1).webp
    652,1 KB · Görüntüleme: 78
  • IMG_2377.webp
    581,8 KB · Görüntüleme: 71
corsair almıcam anlamsız bir inattan dolayı 2080 li sistemi toplarken corsair psu almıştım vatanda toplatmıştım 2 ay beni pandemi çıldırttı 2 kere garantiye gitti. psu da almıcam corsair. ( ki muhtemelen denk geldi gayet iyi firma )

kasa konusunda h9 flow olabilir zaten onuda düşünüyorum. ama kasaya Lian Li fanlar takıp nzxt sogutucu takıp armory crate den bunların hepsini kontrol edebiliyor muyum ? sizde nasıl ? hepsi tek marka olursa sorun olmaz gibi düşünüyorum ama hakimde değilim. Arka planda icue nzxt app armory crate hepsi çalışsın istemiyorum. tek yerden olsun derdim.

Ben konudaki tek teknik soruya cevap vereyim.

O sistemin canını çıkarsanız 600W tüketimi geçiremezsiniz 850W toplam gücü, 400W üzeri gen 5 çıkışı olan bir PSU fazlasıyla yeterli olur.
1000w lık olanı almamda sorun yok o zaman bir sorum daha var teknik anlamda. 10 tane fan taksamda takmasamda fark etmez o zaman. Ve bir ihtimal belki 5090 alırım fiyatlar normale dönerse diye düşünüyorum. Öyle bir durumda 1000w yeterli olur mu ? 1200 almak daha mı mantıklı olur

Ben Armoury Crate kullanmıyorum. Open RGB ile yönetiyorum rgbleri. Lian Li fanlar openrgb ile yönetilemiyor maalesef. O yüzden kendi yazdığım bir script var. PC açıldığında Lian Li hizmetini çalıştırıyor, RGB'ler otomatık ayarlanıyor. 15 saniye sonra kapatılıyor Lian Li hizmeti.
Ancak bu durum sadece SL-inf serisinde var. TL serisinde kendi kontrolcu hafızası var yazılım kullanmanıza gerek yok. Bir kere ayarladığınızda RGB ayarları kontrolcüye kayıt ediliyor. Maalesef bu durum SL-Infinity serisinde geçerli değil.

PSU olarak da ASUS alabilirsiniz. Thor serisi kaliteli. Ama sizin yerinizde olsam hangi marka alırsam alayım Titanium sertifikalı olandan alırdım. Çünkü uzun vade de verimlilik çok önem kazanıyor. Bir de OC yapmayı planlıyorsanız voltajın sabit kalması kararlılık açısından çok önemli o yüzden Titanium sertifikası çok önemli.

5090 ile güç tüketimi 800W'ı bulur, gen 5 çıkışının da 600W olması gerekir, 1000W yeterli olur ama bütçe uygunsa ve GPU yükseltme niyetiniz varsa yüksek güçte PSU alabilirsiniz.

@EfeSay

1000 watta Platinium sertifikası var. 1200 watt alın hem geleceğe yönelik olur hem de Titanium sertifikalı bulmak daha kolay olur.
Şahsen kendim de ekran kartını değiştirdiğimde PSU'ya da Titanium sertifikalıya geçeceğim.

5090 ile güç tüketimi 800W'ı bulur, gen 5 çıkışının da 600W olması gerekir, 1000W yeterli olur ama bütçe uygunsa ve GPU yükseltme niyetiniz varsa yüksek güçte PSU alabilirsiniz.

@EfeSay

Güç tüketimi 800 wattı geçer. 5090 tek başına 620W çok rahat çekiyor yüke girdiğinde. Güç tüketimini RAW CPU tüketimi olarak değerlendirmeyin. VRM'lerden çekilen güç CPU'nun çektiği gücün 2 katı oluyor. Buna fanlar, RGB ve anakartın beslemesini de dahil edersek çok rahat 1000W spike atabilir.

Kendi sistemimde UPS bağlı, 9800X3D ve 4080 Super var. UPS USB ile PC'ye bağlı ve yazılımdan anlık watt tüketimini takip edebiliyorum. Oyunlarda anlık 800W spike attığını gördüm 320W'lik bir GPU ile. GPU tam yükteyken de 550W ortalama güç tüketiyor.
5090 ile bence en az 1200W PSU şart. Headroom olması açısından...

psu kısmında 1200 daha uygun olucak anladığım kadarıyla ona yöneliyorum.

Siz bir script falan yazmışsınız bende bunlar yok maalesef Signal rgb bakmıştım orda lianli fanlar destekleniyor yazıyor. Corsair aio kullanıyorsunuz bu fanların otomatik çalışması için arkada icue falan çalışıyor mu nasıl kullanıyorsunuz tam olarak.

5080 Super dedikoduları var. Sonra üzülme.

5080 Super dedikoduları var. Sonra üzülme.
dedikodular var görüyorumda hala doğru düzgün fiyattan asus 5080 bulunamıyor tek tük anca. o çıkcakta gelcekte düzgün fiyata oturcakta. Bu arada bu asus takıntısı niye derseniz satış sonrası destek konusunda rahat hissediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…