ghosty

Çalışkan
Merhaba, özellikle PUBG ve Crew Motorfest oyunlarında micro stutter yaşıyorum. Denenebilecek tüm yazılımsal ayarları denediğimi düşünüyorum. BIOS ayarları, RAM ayarları vb. Donanımsal olarak yenilemediğim tek şey anakart kaldı. Sizce anakart micro stutter sebebi olabilir mi?

Sistem:
  • RX 9070 XT (4070S vardı)
  • R7 9800X3D (7800X3D vardı)
  • XPC CL30 6000 MHz RAM (öncesinde CL32 6400 vardı)
  • 1000W ASUS ROG PSU (öncesinde 750W Gold vardı)
  • B650 Tomahawk (değişmediğim sadece bu kaldı)

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorunun cevabı sanırım bu konuda saklı.

Hocam, RAM ayarlarını EXPO'ya alıp ince ayar yapmayan insanlar benden çok daha kötü bilgisayarlarla donma, takılma olmadan oynayabiliyor, açıkçası o yüzden bu bana mantıklı gelmiyor. Donanımsal bir sorunu yazılımla kapatmaya çalışmak gibi hissettiriyor. Ama yine de denemediğim RAM ayarı yok, hatta RAM bile değiştirdim bahsettiğim gibi. Konuyu açarken bahsetmedim ama CS2 ve Valorant denedim, onlarda takılma hissiyatı vb. yok, pürüzsüz oynanıyor diyebilirim ama PUBG ve Motorfest aşırı can sıkıcı durumda.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu tarz konuda RAM timing görüyorum ve sayfalarca uzayıp gidiyor. Her şeyin RAM zamanlaması ile olduğunu düşünmüyorum. Başka bir ihtimal yok mu?

Bu tarz konuda RAM timing görüyorum ve sayfalarca uzayıp gidiyor. Her şeyin RAM zamanlaması ile olduğunu düşünmüyorum. Başka bir ihtimal yok mu?

Var, bana göre direkt olarak bu anakart kusurlu.

• B650 Tomahawk (değişmediğim sadece bu kaldı)
Onun haricinde DRAM'siz M.2'ye hem OS hem de Gaming, depolama olarak kullanıyorsa sorun olabilir. Bazı oyunlarda drop sebebi.

Bu modüller de M-Die, anakart da Tomahawk. Olmaz mı, olur. Donanımsal bir kusurdan ziyade yazılımsal, BIOS kaynaklı sıkıntılar var zaten.

• XPG CL30 6000 MHz RAM (öncesinde CL32 6400 vardı)

RAM'den ziyade anakart optimizasyonu önemli. Dahili grafik kapatılması lazım, BT/WF kapatılması lazım. DRAM'siz M.2'ye OS kurulmaması bence lazım. Liste çok uzun. Tomahawk'lar problematik. Diğer sürücü sorunlarına değinmiyorum, ilgi alanım değil.

@stormhawks47 Diğer arkadaşlar tam olarak kavrayamasa da yaklaşımınız çok doğru, takdir ediyorum. Yıllar öncesinde bu tarz bir yaklaşım hiçbir forumda kabul görmezdi ama konuları çöze çöze anlaşıldı ki gerçekten de alakası var. Gördüğünüz üzere konu sahibi dahi alakası olmayacağını düşünüyor. Ona kimse söylememiş olabilir Tomahawk ve M-Die olayını. Tomahawk genel anlamda sorunlu bir kart zaten, globalde çok konu açıldı. Reddit'te dahi Tomahawk ve X3D stutter dahil olmak üzere milyon tane konu var. Bence bir yerden sonra insan kabullenmek istemiyor, inkar ediyor. Bir vakitler ben de böyleydim.

Son düzenleme:
AM5 sistem sahibi olmadığım için deneyimlerimden ziyade forumdaki ve internetteki şikayetlerden, az buçuk tahmin edilebiliyor. Ama denenmesi gereken çok seçenek olduğu için ve konu sahibi neler denedi, neler denemedi bilemediğim için her konuda hep farklı farklı öneriler yapıyoruz. Her sorunun bir çözümü de olmadığı için konular sayfalarca uzuyor maalesef. Aklıma gelen basit öneriler;

• BIOS'u güncellemek.
  • Windows'u güncellemek.
  • Arka planda çalışan tüm gereksiz yazılımları kaldırmak (ekipman, anakart, RGB, vb. yazılımlar).
  • Ekran kartı sürücünü en güncelde kullanmak, eğer sorun devam ediyorsa eski sürümleri denemek.
  • Afterburner gibi sistem performansını takip eden yazılımları oyun sırasında kapatmak.
  • @jut43 arkadaşın önerdiği videodaki yöntemleri denemek.
  • Aklıma şu an gelmeyen birçok Windows ve BIOS ayarları :)
@ghosty, donanımsal sorun varsa eğer dediğin gibi SSD ve anakartı da test etmen gerekebilir. Bu iki parça dışında zaten her şey düzgün görünüyor kâğıt üstünde.

AM5 sistem sahibi olmadığım için deneyimlerimden ziyade forumdaki ve internetteki şikayetlerden, az buçuk tahmin edilebiliyor. Ama denenmesi gereken çok seçenek olduğu için ve konu sahibi neler denedi, neler denemedi bilemediğim için her konuda hep farklı farklı öneriler yapıyoruz. Her sorunun bir çözümü de olmadığı için konular sayfalarca uzuyor maalesef. Aklıma gelen basit öneriler;

• BIOS'u güncellemek.
  • Windows'u güncellemek.
  • Arka planda çalışan tüm gereksiz yazılımları kaldırmak (ekipman, anakart, RGB, vb. yazılımlar).
  • Ekran kartı sürücünü en güncelde kullanmak, eğer sorun devam ediyorsa eski sürümleri denemek.
  • Afterburner gibi sistem performansını takip eden yazılımları oyun sırasında kapatmak.
  • @jut43 arkadaşın önerdiği videodaki yöntemleri denemek.
  • Aklıma şu an gelmeyen birçok Windows ve BIOS ayarları :)
@ghosty, donanımsal sorun varsa eğer dediğin gibi SSD ve anakartı da test etmen gerekebilir. Bu iki parça dışında zaten her şey düzgün görünüyor kâğıt üstünde.

Kesinlikle katılıyorum ama bu tarz sorunlarda en düşünmediğin şey bile sorunu tetikleyebilir. RAM ayarı aşırı zor bir şey değil, 6000 MT/s 1:1 mod ayarlanması sadece 10 adet fotoğraftan ibaret. İnsanların gözü korkuyor maalesef. O kadar da basite indirgeyerek anlattık bir de. Denemeden bilinmez, DRAM ve anakart optimizasyonu AM5'te şart. Şart olmasının sebebi de DDR5 ve AM5 çok çok hassas bir platform. Sebebi budur. Milyon tane konu var Tomahawk ve stutter ile alakalı globalde, bu forumda da açıldı zaten tonla.

iGPU, BT/WF bu Tomahawk'larda sorun mesela, kapatması lazım. Denemeden bilemeyiz, DRAM'siz M.2 ağzına kadar doluysa ve hem OS hem Gaming eş zamanlıysa oyun özelinde problem yaptığı olabiliyor.