Yer
EGE
r23 9800x3d.webp

işlemci sıcaklık.webp

Sizce değerler normal mi?

Soğutucu olarak NZXT Kraken Elite 280 mm kullanıyorum. Biraz fazla geldi bana. Skorda biraz düşük gibi, bazı kişiler 25K multicore skoru aldığını iddia etmiş.

@Ayhan Dönmez @RapidLemming955

Çok anormal bir şey yok bence. - 10, - 15 civarı All Core Curve Optimizer girilirse biraz daha artacaktır performans, benzer sıcaklıklar eşliğinde. Tabii işlemci silikon şansınıza göre bu değerleri daha da çok düşürebilirsiniz.

Çok anormal bir şey yok bence. - 10, - 15 civarı All Core Curve Optimizer girilirse biraz daha artacaktır performans, benzer sıcaklıklar eşliğinde. Tabii işlemci silikon şansınıza göre bu değerleri daha da çok düşürebilirsiniz.
Motherboard üzerinden PBO ayarını auto 90 Level 3 yaptım. Bu şekilde sonuçlar stok ayarlarla 95 derecede kitleniyor. İşlemci onu anlamadım; soğutucu yetmiyor mu 140-150 W soğutmaya?

Motherboard üzerinden PBO ayarını auto 90 Level 3 yaptım. Bu şekilde sonuçlar stok ayarlarla 95 derecede kitleniyor. İşlemci onu anlamadım; soğutucu yetmiyor mu 140-150 W soğutmaya?
Soğutmanız gayet yeterli, sıcaklıklar da fazla değil. Cinebench çalıştırırken ekstra sıcaklık üretimi çok normal. Ben stok halde kullandığım işlemcimle o testi yapsam 420'lik Arctic soğutmama rağmen 95'e fırlar o değerler.

İşlemciniz kendini termal sınırına kilitleyip o sınırda verebileceği maksimum performansı veriyor. Tasarım tercihi.

Soğutmanız gayet yeterli, sıcaklıklar da fazla değil. Cinebench çalıştırırken ekstra sıcaklık üretimi çok normal. Ben stok halde kullandığım işlemcimle o testi yapsam 420'lik Arctic soğutmama rağmen 95'e fırlar o değerler.
Dediğiniz doğru olabilir. Oyun içi sıcaklık aşırı tuhaf çünkü CS2 mesela oynarken 800 FPS'lerde 49-52 derecelerde geziyor. İşlemci kullanımı bayağı yüksek fakat OCCT ve R23 testinde işlemci uçup kaçıyor; soğutucu yetmiyor.

Dediğiniz doğru olabilir. Oyun içi sıcaklık aşırı tuhaf çünkü CS2 mesela oynarken 800 FPS'lerde 49-52 derecelerde geziyor. İşlemci kullanımı bayağı yüksek fakat OCCT ve R23 testinde işlemci uçup kaçıyor; soğutucu yetmiyor.
Soğutucu yetmiyor değil işte, olay burada işlemcinin fiziksel sınırlarına takılıyor. Siz piyasadaki istediğiniz soğutucuyu alın, işlemcilerin tasarımları sebebiyle standart kullandığımız soğutuculara iletebildiği maksimum sıcaklık hızı maalesef sınırlı. Siz Cinebench açtığınız zaman işlemcinin tüm transistörleri durmadan en yüksek performansta çalışıyor ve durmadan iş yapıyor ancak oyunlar işlemcideki bütün transistörleri bu kadar ağır kullanamayacağı gibi sentetik test programları kadar yoramaz.

E biz neden daha iyi soğutucu alıyoruz o zaman? Optimum performans aldığımız soğutucuyu takalım, nasıl olsa iletebildiği sıcaklık hızının bir sınırı var değil mi? Hayır. Fiziksel sınırlarımız sadece ısı iletiminde değil. İşlemci silikon şansımız işte burada devreye giriyor. Biz silikon şansımıza göre işlemciye giden enerjiyi düşürerek işlemcinin tepe sıcaklığa ulaşma süresini mümkün olduğu kadar uzatıyoruz. Bu uzama aynı zamanda 21900 puan için 95 derecede yanması gereken işlemcimizden tekrar 21900 almak istediğimiz zaman sıcaklıkları mesela 85 derece seviyelerine çekiyor. Dolayısıyla işlemci de "95'e daha çok var." diyerek frekans yükseltiyor ve daha çok çalışıyor. Bu sefer 95 derecede 24000 puan alıyor. İyi soğutucu da burada devreye girerek işlemciyi o sıcaklıkta stabil ve sabit tutuyor ki sürekli aynı performansı alabilelim.