Sizce değerler normal mi?
Soğutucu olarak NZXT Kraken Elite 280 mm kullanıyorum. Biraz fazla geldi bana. Skorda biraz düşük gibi, bazı kişiler 25K multicore skoru aldığını iddia etmiş.
@Ayhan Dönmez @RapidLemming955
Motherboard üzerinden PBO ayarını auto 90 Level 3 yaptım. Bu şekilde sonuçlar stok ayarlarla 95 derecede kitleniyor. İşlemci onu anlamadım; soğutucu yetmiyor mu 140-150 W soğutmaya?Çok anormal bir şey yok bence. - 10, - 15 civarı All Core Curve Optimizer girilirse biraz daha artacaktır performans, benzer sıcaklıklar eşliğinde. Tabii işlemci silikon şansınıza göre bu değerleri daha da çok düşürebilirsiniz.
Soğutmanız gayet yeterli, sıcaklıklar da fazla değil. Cinebench çalıştırırken ekstra sıcaklık üretimi çok normal. Ben stok halde kullandığım işlemcimle o testi yapsam 420'lik Arctic soğutmama rağmen 95'e fırlar o değerler.Motherboard üzerinden PBO ayarını auto 90 Level 3 yaptım. Bu şekilde sonuçlar stok ayarlarla 95 derecede kitleniyor. İşlemci onu anlamadım; soğutucu yetmiyor mu 140-150 W soğutmaya?
Dediğiniz doğru olabilir. Oyun içi sıcaklık aşırı tuhaf çünkü CS2 mesela oynarken 800 FPS'lerde 49-52 derecelerde geziyor. İşlemci kullanımı bayağı yüksek fakat OCCT ve R23 testinde işlemci uçup kaçıyor; soğutucu yetmiyor.Soğutmanız gayet yeterli, sıcaklıklar da fazla değil. Cinebench çalıştırırken ekstra sıcaklık üretimi çok normal. Ben stok halde kullandığım işlemcimle o testi yapsam 420'lik Arctic soğutmama rağmen 95'e fırlar o değerler.
Soğutucu yetmiyor değil işte, olay burada işlemcinin fiziksel sınırlarına takılıyor. Siz piyasadaki istediğiniz soğutucuyu alın, işlemcilerin tasarımları sebebiyle standart kullandığımız soğutuculara iletebildiği maksimum sıcaklık hızı maalesef sınırlı. Siz Cinebench açtığınız zaman işlemcinin tüm transistörleri durmadan en yüksek performansta çalışıyor ve durmadan iş yapıyor ancak oyunlar işlemcideki bütün transistörleri bu kadar ağır kullanamayacağı gibi sentetik test programları kadar yoramaz.Dediğiniz doğru olabilir. Oyun içi sıcaklık aşırı tuhaf çünkü CS2 mesela oynarken 800 FPS'lerde 49-52 derecelerde geziyor. İşlemci kullanımı bayağı yüksek fakat OCCT ve R23 testinde işlemci uçup kaçıyor; soğutucu yetmiyor.
Ben, Artic Liquid Freezer 3 Pro 420mm kullanıyorum, OCCT testinde sadece CPU'yu seçtim ve extreme moda aldım, sonuç 130W civarı çekti ve 95 derecelerde seyretti. PBO ayarları yapılmış halde 140w civarı çekip, 95 derecelerde dolaşıyordu. Geçenlerde garantiye verdim soğutucuyu.Eki Görüntüle 266576
Eki Görüntüle 266575
Sizce değerler normal mi?
Soğutucu olarak NZXT Kraken Elite 280 mm kullanıyorum. Biraz fazla geldi bana. Skorda biraz düşük gibi, bazı kişiler 25K multicore skoru aldığını iddia etmiş.
@Ayhan Dönmez @RapidLemming955
Normal herhalde hocam, başka konularda da benzer şikayetler var. X3D'ler sıcak çalışıyor, sıkıntı olsa oyunda da o zaman 90 üstü seyreder.Ben, Artic Liquid Freezer 3 Pro 420mm kullanıyorum, OCCT testinde sadece CPU'yu seçtim ve extreme moda aldım, sonuç 130W civarı çekti ve 95 derecelerde seyretti. PBO ayarları yapılmış halde 140w civarı çekip, 95 derecelerde dolaşıyordu. Geçenlerde garantiye verdim soğutucuyu.
Hocam, benimle aynı soğutucu ve işlemciye sahip olan birisi, OCCT testinde 140W civarı çekiyor ve 85 derece civarında. Ben, bu değerlerin normal olduğunu düşünmiyorum şahsen. 420mm'lik sıvı soğutmam bile bu işlemciyi doğru düzgün dizginleyemiyorsa, satayım o soğutucuyu 2.elde daha iyi. Ayhan hocam, aynı soğutucu ve işlemciyle 200W çekip, 95 derecelerde dolaşıyordu.Normal herhalde hocam, başka konularda da benzer şikayetler var. X3D'ler sıcak çalışıyor, sıkıntı olsa oyunda da o zaman 90 üstü seyreder.
Olabilir hocam, ben top seviye zorlamak için en başta 162 W çektirdim, orada da yine 95 derece sabit duruyordu. 1-2 BIOS ayarından sonra 140 W civarı 90 derece üstü çıkmıyor. 280 mm soğutucunun gücü bu kadarmış demek ki; fakat OCCT gibi testlerde işlemci aşırı yükleniyor.Hocam, benimle aynı soğutucu ve işlemyr sahip olan birisi, OCCT testinde 140W civarı çekiyor ve 85 derece civarında. Ben, bu değerlerin normal olduğunu düşünmiyorum şahsen. 420mm'lik sıvı soğutmam bile bu işlemciyi doğru düzgün dizginleyemiyorsa, satayım o soğutucuyu 2.elde daha iyi. Ayhan hocam, aynı soğutucu ve işlemciyle 200W çekip, 95 derecelerde dolaşıyordu.
Ters montaj yaptım ve sıcaklık değerleri biraz azaldı ama tam istediğim gibi olmadı kesinlikle. Pompasında sorun olduğunu düşünüyorum, umarım garamtiden gelince düzelmiş olur.
Hava soğutucular, RAM'in üzerini kapatmasa, kesin alırdım çünkü hem çok zor bozuluyor hemde performansları çok iyi. Keşke Phantom Spirit 120 SE'yi satmasaydım, pişma oldum şimdi açıkcası.