Çözüldü R7 9800X3D sistem boşta kaldıktan sonra kullanırken donuyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

hstriker

Gelişen
Herkese merhaba, yeni bir sistem topladım, gerekli tüm driverları kurup güncellemeleri yaptım. PC'nin genel performansından gayet memnunum fakat son derece can sıkıcı bir sorunum var. PC belli bir süre boşta kaldıktan sonra takılmaya başlıyor. Videolar kesik kesik çalışıyor hatta mouse bile hareket ettirirken takılıyor. Sistemi yeniden başlatınca düzeliyor bu durum. Ne yaptıysam çözemedim, yardımcı olursanız sevinirim.

• İşlemci: R7 9800X3D.
  • Anakart: MSI X870 Tomahawk.
  • RAM: Patriot Venom 6800 MHz CL 36 (6600 hızında kullanıyorum)
  • Ekran kartı: Intel B580 (Bu ekran kartımı ikinci sistemden söküp taktım. Bu sistemde kullacağım 4070 Ti ekran kartını bakımları yapılsın diye servise yolladım)
  • SSD: Samsung 990 EVO Plus

Çözüm
6600 MHz yüksek bir frekans. İlk olarak bellekleri 6000 MHz'e çekin. BIOS güncel değilse güncelleyin. Ekran kartı sürücü sürümünü de özellikle Intel GPU'larda daima güncel tutun.
Herkese merhaba, yeni bir sistem topladım, gerekli tüm driverları kurup güncellemeleri yaptım. PC'nin genel performansından gayet memnunum fakat son derece can sıkıcı bir sorunum var. PC belli bir süre boşta kaldıktan sonra takılmaya başlıyor. Videolar kesik kesik çalışıyor hatta mouse bile hareket ettirirken takılıyor. Sistemi yeniden başlatınca düzeliyor bu durum. Ne yaptıysam çözemedim, yardımcı olursanız sevinirim.

• İşlemci: R7 9800X3D.
  • Anakart: MSI X870 Tomahawk.
  • RAM: Patriot Venom 6800 MHz CL 36 (6600 hızında kullanıyorum)
  • Ekran kartı: Intel B580 (Bu ekran kartımı ikinci sistemden söküp taktım. Bu sistemde kullacağım 4070 Ti ekran kartını bakımları yapılsın diye servise yolladım)
  • SSD: Samsung 990 EVO Plus

Geçmiş olsun, aynı anakartı kullanıyorum. R7 7700 işlemci ile az da olsa sorun yaşıyorum. Bilgisayar kapalı iken güç tuşuna bastığımda sanki elektrik yokmuş gibi sıfır tepki veriyor. PSU'ya kadar her şeyi değiştirip denedim. Özellikle 9800X3D ile bu anakartı kullananlar çok sorun yaşayabiliyor. Senin sorun kötü ekran kartı driverı veya yüksek RAM frekansı gibi.

Sorunlardan bıktım, ASUS B850 anakarta geçtim. Beta olmayan stabil BIOS'la sorunsuz şimdi. İmkanı olan X870 Tomahawk'tan kurtuluyor. Sorununu çözemezsen anakarttan kurtul derim. Bu arada Galax RTX 4070 Ti SUPER ekran kartı kullanıyorum. Onun da ARGB ışıkları bozuk, Beta Plus ile kapışıyoruz. Beta Plus da çok sıkıntılıymış bunu da öğrendim.

Anladığım kadarıyla 9800X3D ile MSI 800 anakartlarda sorun çok görüyorum konularda. MSI biosları ile ilgili midir nedir durum belli değil.

Olmazsa XMP tamamen kapatıp deneyin bir de.
Frekansı biraz daha düşürünce sorun düzeldi. Tekrardan teşekkürler.

Geçmiş olsun, aynı anakartı kullanıyorum. R7 7700 işlemci ile az da olsa sorun yaşıyorum. Bilgisayar kapalı iken güç tuşuna bastığımda sanki elektrik yokmuş gibi sıfır tepki veriyor. PSU'ya kadar her şeyi değiştirip denedim. Özellikle 9800X3D ile bu anakartı kullananlar çok sorun yaşayabiliyor. Senin sorun kötü ekran kartı driverı veya yüksek RAM frekansı gibi.

Sorunlardan bıktım, ASUS B850 anakarta geçtim. Beta olmayan stabil BIOS'la sorunsuz şimdi. İmkanı olan X870 Tomahawk'tan kurtuluyor. Sorununu çözemezsen anakarttan kurtul derim. Bu arada Galax RTX 4070 Ti super ekran kartı kullanıyorum. Onun da ARGB ışıkları bozuk, beta Plus ile kapışıyoruz. Beta Plus da çok sıkıntılıymış bunu da öğrendim.

Anladığım kadarıyla 9800X3D ile MSI 800 anakartlarda sorun çok görüyorum konularda. MSI biosları ile ilgili midir nedir durum belli değil.

Gerçekten de sıkıntılı bir anakart. Wi-Fi bağlantı sorunu vardı onu çözene kadar neler neler yaşadım. Sanırım ben de anakart değiştireceğim.

Geri
Yukarı Alt