Ayhan hocam, bir sorum olacaktı size. Benim şu an kasamda şu RAM var:

KF552C40BBK2/32 (5200 MHz CL40 2x16 32 GB)​

Biliyorsunuz, 6000 MHz CL30 Kingston 32 GB RAM almaya karar vermiştim üst yorumda. Fakat şimdi düşündüm de sonuç olarak yine ben 32 GB'dan 32 GB'a geçmiş olacağım. Tek fark MHz ve CL değeri değişmiş olacak. Bir de Micron'dan SK Hynix'e geçmiş olacağım yani. Sırf bunun için 30 bin lira civarı parayı RAM'e vermiş olacağım. Sence gerek var mı? Şu an bir hesap yaptım da bir tık bütçem zorlanıyor çünkü. Acaba RAM'leri hiç değiştirmesem, bununla devam etsem bir süre ve ilerleyen yıllarda 64 GB RAM'e geçeceğim zaman asıl o zaman üst segment bir RAM alsam daha mantıklı olmaz mı sizce? Yani 32 GB RAM'in hükmü bitince 64 lazım olduğu zaman hem 64'e geçmiş olurum hem de daha iyi MHz ve CL değeri olan bir RAM'e geçmiş olurum. Bu arada biliyorum, bendeki RAM'ler Micron. O yüzden ayar falan da yapamayız. Ama olsun, önemli değil, dursun böyle. Tek sıkıntı şu ki, EXPO desteklemiyor benim bu RAM'ler. Fakat ROG B850-E anakartın QVL listesinde mevcut. Ama XMP olarak görünüyor yani. Eğer bu RAM'leri 9850X3D ile beraber bu anakartta XMP açarak sıkıntısız çalıştırabileceksem boş yere 30 bin lira masrafa girmeyeyim yani. Mümkün mü bu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ayhan hocam bir sorum olacaktı size. Benim şu an kasamda şu RAM var:

KF552C40BBK2/32 ( 5200 MHz CL40 2x16 32 GB)​

Biliyorsunuz 6000 MHz CL30 Kingston 32 GB RAM almaya karar vermiştim üst yorumda. Fakat şimdi düşündüm de sonuç olarak yine ben 32 GB'dan 32 GB'a geçmiş olacağım. Tek fark MHz ve CL değeri değişmiş olacak. Bir de Micro'dan SK Hynix'e geçmiş olacağım yani. Sırf bunun için 30 bin lira civarı parayı RAM'e vermiş olacağım. Sence gerek var mı? Şu an bir hesap yaptım da bir tık bütçem zorlanıyor çünkü. Acaba RAM'leri hiç değiştirmesem bununla devam etsem bir süre ve ilerleyen yıllarda 64 GB RAM'e geçeceğim zaman asıl o zaman üst segment bir RAM alsam daha mantıklı olmaz mı sizce? Yani 32 GB RAM'in hükmü bitince 64 lazım olduğu zaman hem 64e geçmiş olurum hem de daha iyi MHz ve CL değeri olan bir RAM'e geçmiş olurum. Bu arada biliyorum bendeki RAM'ler Micron. O yüzden ayar falan da yapamıcaz. Ama olsun önemli değil dursun böyle. Tek sıkıntı şu ki EXPO desteklemiyor benim bu RAM'ler. Fakat ROG B850-E anakartın QVL listesinde mevcut. Ama XMP olarak görünüyor yani. Eğer bu RAM'leri 9850X3D ile beraber bu anakartta XMP açarak sıkıntısız çalıştırabileceksem boş yere 30 bin lira masrafa girmeyim yani. Mümkün mü bu?

Bu RAM, HWiNFO'dan baktığında die bilgisi ne diyor?

Bu RAM, HWiNFO'dan baktığında die bilgisi ne diyor?
Hocam böyle görünüyor. Eğer bu RAM beni idare ederse, yeni sistemde sorunsuz çalıştırırsa 30 bin lira tekrardan 32 GB bir RAM'e vermeyeyim. Bir sonraki upgrade yapacağım zaman değiştiririm.

1.webp

Yeni sistemde çalıştırmaz mı?

Micron maalesef. Kararı @X99 bırakıyorum. Micron'u ASUS bile kurtarmaz, hem de Dual kanal. Sıkıntı yaşayabilirsin, yaşamayabilirsin de. Riske değmez, CS'de FPS kovaladığını düşünürsek 5200 CL40 Micron komik kaçar bu sisteme zaten. Micron yeni Train algoritmasında Boot etmiyor.

Hocam böyle görünüyor. Eğer bu RAM beni idare ederse, yeni sistemde sorunsuz çalıştırırsa 30 bin lira tekrardan 32 GB bir RAM'e vermeyeyim. Bir sonraki upgrade yapacağım zaman değiştiririm.

Eki Görüntüle 241847

5200 MT/s modüller, MCLK neden 2000 MHz bu arada?

Micron maalesef. Kararı @X99 bırakıyorum. Micron'u ASUS bile kurtarmaz, hem de Dual kanal. Sıkıntı yaşayabilirsin, yaşamayabilirsin de. Riske değmez, CS'de FPS kovaladığını düşünürsek 5200 CL40 Micron komik kaçar bu sisteme zaten. Micron yeni Train algoritmasında Boot etmiyor.

5200 MT/s modüller, UCLK neden 2000 MHz bu arada?
Şu an 4000 MHz çalışıyor hocam. Çünkü 2 sene önce anakartımın RAM slotları yandı. Ve RAM'leri diğer yuvalara takınca 5200 çalıştıramadım. 4000 kullanıyorum. RAM slotlarımın yanma sebebini de bilmiyorum. RAM slotu niye yanar yani anlamıyorum. Buna sebep olan şey anakart mı yoksa benim RAM'ler mi, çözemedim. MSI B660 Tomahawk DDR5 kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:

Eki Görüntüle 241847

1776547504814.webp

@Krmm Böyle ayarlayan var Micron A-die. Uğraşırım dersen, 5200 CL40 olmaz yani.

Sebebi budur muhtemelen.

@Krmm 2x16 6000 CL30 şaşma, başka opsiyon yok sana. Micron AM5'te problematik, üstelik Dual kanal.

Ayhan hocam bir sorum olacaktı size. Benim şu an kasamda şu RAM var:

KF552C40BBK2/32 ( 5200 MHz CL40 2x16 32 GB)​

Biliyorsunuz 6000 MHz CL30 Kingston 32 GB RAM almaya karar vermiştim üst yorumda. Fakat şimdi düşündüm de sonuç olarak yine ben 32 GB'dan 32 GB'a geçmiş olacağım. Tek fark MHz ve CL değeri değişmiş olacak. Bir de Micro'ndan SK Hynix'e geçmiş olacağım yani. Sırf bunun için 30 bin lira civarı parayı RAM'e vermiş olacağım. Sence gerek var mı? Şu an bir hesap yaptım da bir tık bütçem zorlanıyor çünkü. Acaba RAM'leri hiç değiştirmesem bununla devam etsem bir süre ve ilerleyen yıllarda 64 GB RAM'e geçeceğim zaman asıl o zaman üst segment bir RAM alsam daha mantıklı olmaz mı sizce? Yani 32 GB RAM'in hükmü bitince 64 lazım olduğu zaman hem 64e geçmiş olurum hem de daha iyi MHz ve CL değeri olan bir RAM'e geçmiş olurum. Bu arada biliyorum bendeki RAM'ler Micron. O yüzden ayar falan da yapamıcaz. Ama olsun önemli değil dursun böyle. Tek sıkıntı şu ki EXPO desteklemiyor benim bu RAM'ler. Fakat ROG B850-E anakartın QVL listesinde mevcut. Ama XMP olarak görünüyor yani. Eğer bu RAM'leri 9850X3D ile beraber bu anakartta XMP açarak sıkıntısız çalıştırabileceksem boş yere 30 bin lira masrafa girmeyim yani. Mümkün mü bu?

Böyle düşünme, biz bu konular yüzünden gemi oyunu oynamak için B650 anakart ve 32 GB RAM'leri satıp tekrar B650 anakart ve CL değeri düşük 32 GB RAM aldık, anakartı düşür TUF serisi al 14 bin TL'lik, daha yeni yeşil sitede MSI B650 seri sıfır sistemi CL36 RAM ile kullanamadılar, RAM'leri başka MSI Pro serisine taktılar EXPO açmayı bırak ekran alamadılar, sistem ucuz pahalı önemli değil, sonuçta para vereceksin ucuz da olsa stabil kullanamadın mı bir anlamı yok, işin en kötüsü zamanın gençliğin boşa gidiyor. Son kararın nedir kafandaki planın nedir sen yeni sistem mi yapacaksın?