R9 7900X & RX 7800 XT sistem bir anda donup kalıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan CryCasher
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 50
  • Görüntüleme Görüntüleme 326
  • Etiketler Etiketler
    bilgisayar

CryCasher

Uzman
Bilgisayar bir anda donup öyle kalıyor. Ayrıntı vermem gerekirse, arkada Opera GX, Spotify, MSI Afterburner, GoodbyeDPI, iCUE, RTSS, ISLC, Vanguard, YogaDNS açık. Windows'la alakalı olduğunu sanmıyorum ama yine de söyleyeyim; her şeyi AMD 26.7.1 sürümünü denedim, 26.3.1, 25.9.1, 25.3.1 test ettim, hepsinde çöküyor. Hatta ekran kartı driver'ı yüklü değilken bile çöküyor. WHEA log düşmüyor, olay görüntüleme aracına log düşmüyor, sadece beklenmedik bir kapanma oldu, logu düşüyor. BIOS'ta bile nadiren çökebiliyor. BIOS'um en son sürüm 3881, ASUS Prime B650M-K anakart, Ryzen 9 7900X3D işlemci, RX 7800 XT ekran kartına sahibim. Hangisi problem çıkarıyor bilmiyorum ama 3854 sürümüne dönmeyi denedim, 3881 denedim, 3886 beta sürümünü de denedim, olmadı. BIOS'u default'a almayı denedim. Bundan 3 ay önce her şey sorunsuz çalışıyordu. 3 aydan bu yana değişen şeyleri söylemem gerekirse, BIOS güncelledim ve 3 yeni fan taktım bilgisayara.

Test ettiğim şeylere ek olarak RAM'ler 5200 MHz. Bunu düşürmeyi denedim, voltajı artırmayı, düşürmeyi denedim. Core Perf Boost kapatıp açtım, görüntüyü iGPU'dan almayı denedim, ECC açmayı, kapatmayı denedim. Gear Down Mode açık kullanıyorum, genelde açık kapalı denedim. RAM CL değerini artırmayı denedim, şu anki BIOS ayarlarım bunlar.

Çökarken yaşadığım şeyler en çok çökme oranı browser'da dolaşırken veya video izlerken, hızlı hızlı sekme kaydırırken, aşağı doğru resim yüklenirken hatta bu konuyu yazarken bile çöküyor. Şu şekilde oluyor: mouse donuyor, ekran öyle kalıyor, hareket etmiyor, ses gelmiyor, klavye çalışmıyor. 2 dakika sonra ekran simsiyah oluyor, 30 saniye sonra da restart atıyor ben ellemezsem. @Ayhan Dönmez @deadfellow

Dosya Ekleri

Son düzenleme:
Ne demek bu 3 yıldır kullanıyorum son 3 aydir falan oluyor bunlar bozulmus gibi bir şey mi ya da bozuluyor.

AMD algoritma değişti, sorun yaratabilir... Bank Refresh Mode Normal alıp dene. 1x16 denemeni tavsiye ederim ilk etapta, eleyerek devam etmen en uygunu...

GPU kapayip iGPU ile de denedim ama yine de yapmam gerek mi?

Gerekmez. Sorun kaynağı belli aslında da 1x16 denersen netleşir diyeyim. Temiz format at bir de, TR_by kur, iletsin arkadaşlar. Custom ISO ile bak bir de.

İfadeler: X99

Kurduktan sonra; masaüstüne araçlar klasörüne girin oradan etkinleştirme yapılacak, dosyanın üzerine sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırırsınız. Massgrave ile etkinleştirecek.

AMD algoritma değişti, sorun yaratabilir... Bank Refresh mode normal alıp dene. 1x16 denemeni tavsiye ederim ilk etapta, eleyerek devam etmen en uygunu...

Gerekmez. Sorun kaynağı belli aslında da 1x16 denersen netleşir diyeyim.

Bank Refresh mode normal zaten degil mi şu an.

Bu nedir?

Ben zaten Custom ISO kullanıyorum arkadasin attığı ISO nasıl bir şey.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…