Çözüldü R9 7950X3D & RTX 4090 sistemde BIOS güncellemesi sonrası görüntü gelmiyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

veromontana

Çalışkan
Yeni topladığım bilgisayara flashback ile BIOS güncellemesi yaptım fakat ilk açılışta monitöre görüntü gelmiyor. DP kablosu ekran kartına takılı.

Farklı monitör bağlamayı denedim. Ekran kartını söküp tekrar taktım. Tüm bağlantıları kontrol ettim. HDMI ile bağlayarak açmayı da denedim fakat hiçbir şekilde görüntü gelmiyor. Bütün parçaların RGB'leri yanıyor, fanlar çalışıyor. Ayrıca anakarttaki VGA LED'i beyaz renkli yanıyor ve sönmüyor.

Yardımcı olursanız ve konuyu çözebilecek kişileri etiketlerseniz sevinirim.
  • ROG RTX 4090.
  • ROG X670E-A
  • Ryzen 9 7950X3D.
  • XPG 2x32 GB RAM.

@Recep Baltaş

Son düzenleme:
Çözüm

Alt slotta görüntü alıp üst slotta kasayı yatırmana rağmen sonuç alamaman, sorunun sadece klipsle sınırlı olmadığını, doğrudan üst slotun veri yollarında üretimsel bir hata (ayıplı mal) olduğunu gösteriyor. 4090 gibi bir kartın ağırlığı altında daha ilk günden dağılan bir mekanizmaya ve sinyal vermeyen bir slota bu sistemi emanet etmek büyük risk; riser kablo alsan bile slot arızalıysa görüntü yine gelmeyecektir. Zamanın kısıtlıysa servis süreciyle uğraşmak yerine kartı doğrudan iade edip yenisini alman en mantıklı yol, çünkü o slot belli ki fabrikasyon olarak ölü doğmuş. 7950X3D ve 4090 ikilisini kusurlu bir anakartla riske atma, imkanın varsa hemen değişim talep et.
Yarın arkadaşımın sistemine takıp görüntü almayı deneyeyim hocam. Alt slotta ekran kartının görüntü vermesi ve anakart değiştirdikten sonra da sadece alt slotta görüntü vermesi sağlam olduğunu göstermez mi? Dediğim gibi yarın arkadaşımın sistemine takabilirim.

Alt slotta görüntü alabilmen kartın görüntü üretebildiğini kanıtlar ama bütün veri yollarının kusursuz olduğunu %100 ispatlamaz. RTX 4090 gibi bir canavar, işlemciye doğrudan bağlı olan üst slotta 16 hattın tamamını kullanmaya çalışırken, çipsete bağlı alt slotta çok daha az hatla (X4 veya X8) iletişim kurar. Eğer kartın üzerindeki o X16'lık pin diziliminin bir kısmında fabrikasyon bir kopukluk varsa, alt slotta düşük hızda çalışabilir ama üst slotta el sıkışamadığı için görüntü vermez.

Yarın yapacağın test en temiz yol kartı arkadaşının sisteminin üst slotuna tak. Eğer orada tıkır tıkır görüntü verirse, anakartı da zaten değiştirdiğin için artık tek suçlu işlemcidir 7950X3D'nin o slota giden sinyalleri ölmüştür. Yok eğer başka sistemin üst slotunda da görüntü gelmezse, 4090'ın üst segment veri yollarında üretim hatası olabilir.

Tamamdır hocam yarın sonucu yazacağım tekrar.

Eğer ekran kartı sorunlu değilse bu sisteme hangi işlemciyi almalıyım? Doğal olarak en az 7950x3D performansını vermesini isterim. 9900x3D ya da 9950x3D hangisi daha mantıklı olur sizce?

9900X3D çok güzel. Ama çoklu çekirdek senin için önemliyse 9950 tabii ki.

9900X3D çok güzel. Ama çoklu çekirdek senin için önemliyse 9950 tabii ki.
Hocam video editleme ve müzik programlarıyla ilgileniyorum. Oyun da oynuyorum. Şu yaşadığım durumda 7950x3D'den iyi olsa çok iyi olur.

9900x3D 12 çekirdek ve 24 thread 7950x3D ise 16 ve 32 kafamı karıştırmadı değil. Yarın testten sonra kesinleşecek tabi ama şimdiden seçim yapayım dedim. Teşekkürler şimdiden.

Vallahi sen bilirsin ama benim sana tavsiyem 7950X3D'nin sunduğu o 16 çekirdek gücüne alıştıktan sonra altına düşme o zaman. Eğer bütçeni çok zorlamayacaksa direkt 9950X3D al hem nesil atlamış ol hem de çekirdek gücünden ödün verme.

Çok haklısınız hocam. 4090 ile darboğaz yapacağını da sanmıyorum. Yarın arkadaşımda görüntü alırsam netleştiririm onu. Sonuçtan haberdar ederim teşekkürler.

@Guilty Conscience hocam merhaba.

Arkadaşımın sistemine ekran kartını taktığımda güç girişi kırmızı led yandı. PSU yetersiz olabilir diye düşündüm o yüzden emin olamadım.

Riske girip 9950x3D aldım ve az önce takıp denediğimde sonunda görüntü alabildim. Anakartı boşuna almışım tüm sorun işlemcideymiş.

Gerçekten uzun sürdü ve yorucu oldu. Sıfır işlemci yüzünden üst slotta görüntü alamamak aklımın ucundan bile geçmezdi.

Çok sanmıyorum ama aynı sorunu yaşayan olursa faydası olabilir.

Yardımınız için teşekkür ediyorum sizinle paylaşmak istedim.

Son düzenleme:

Geçmiş olsun gerçekten senin için çileli bir süreç oldu. Sıfır işlemciden böyle bir şey çıkması insanın aklına gelmez, gayet haklısın. En azından sonunda net sebebi bulduk.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…