Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

veromontana

Çalışkan
Yeni topladığım bilgisayara flashback ile BIOS güncellemesi yaptım fakat ilk açılışta monitöre görüntü gelmiyor. DP kablosu ekran kartına takılı.

Farklı monitör bağlamayı denedim. Ekran kartını söküp tekrar taktım. Tüm bağlantıları kontrol ettim. HDMI ile bağlayarak açmayı da denedim fakat hiçbir şekilde görüntü gelmiyor. Bütün parçaların RGB'leri yanıyor, fanlar çalışıyor. Ayrıca anakarttaki VGA LED'i beyaz renkli yanıyor ve sönmüyor.

Yardımcı olursanız ve konuyu çözebilecek kişileri etiketlerseniz sevinirim.
  • ROG RTX 4090.
  • ROG X670E-A
  • Ryzen 9 7950X3D.
  • XPG 2x32 GB RAM.

@Recep Baltaş

Son düzenleme:
Çözüm
Hocam evet kilit mekanizması sağlam değil ve yerinden çıkıyor fakat kasa yatay pozisyondayken kartı oynattığımda da hiç görüntü alamıyorum. Ya üst slot tamamen arızalı ya da sadece kilit mekanizmasından kaynaklanıyor sorun. Eğer ki kartı dikey montaj aparatıyla kullanırsam yine üst slotu kullanacağım ve sorun sadece kilit mekanizmasında değilse bu sefer daha çok can sıkar.

Anakartı garantiye göndermek mantıklı fakat sistemi bu hafta kurmam gerekiyor. Süreç çok uzayabilir dolayısıyla tek çare yeni anakart almak gibi görünüyor.

Sizin önerileriniz varsa bekliyorum.

Alt slotta görüntü alıp üst slotta kasayı yatırmana rağmen sonuç alamaman, sorunun sadece klipsle sınırlı olmadığını, doğrudan üst slotun veri yollarında üretimsel bir hata (ayıplı mal) olduğunu gösteriyor. 4090 gibi bir kartın ağırlığı altında daha ilk günden dağılan bir mekanizmaya ve sinyal vermeyen bir slota bu sistemi emanet etmek büyük risk; riser kablo alsan bile slot arızalıysa görüntü yine gelmeyecektir. Zamanın kısıtlıysa servis süreciyle uğraşmak yerine kartı doğrudan iade edip yenisini alman en mantıklı yol, çünkü o slot belli ki fabrikasyon olarak ölü doğmuş. 7950X3D ve 4090 ikilisini kusurlu bir anakartla riske atma, imkanın varsa hemen değişim talep et.
Bence sorunu en hızlı şöyle çözersin kullandığın 7950X3D işlemcide dahili grafik birimi var, o yüzden RTX 4090'ı kasadan tamamen söküp monitörü direkt anakartın arkasına bağlayarak sistemi başlatmayı dene. Eğer bu şekilde görüntü alırsan rahat olabilirsin çünkü anakart, işlemci, RAM ve attığın BIOS düzgün demektir. Sonrasında kartı takarken özellikle o 12VHPWR güç kablosunu çıt sesini duyana kadar korkmadan iyice bastırarak oturtman gerekiyor, genelde temas tam sağlanmadığı için kart kendini korumaya alıp görüntü vermiyor. Önce kartsız deneyip sorunu netleştir, gerisi kolay hallolur. Geçmiş olsun.

O anakartta yanan ve sönmeyen beyaz VGA ışığı, sistemin düzgün olduğunu ama ekran kartıyla iletişim kuramadığını gösteriyor aslında. Muhtemelen donanımsal bir arızadan ziyade montajla veya güç soketiyle ilgili bir durumdur.

Son düzenleme:
Bence sorunu en hızlı şöyle çözersin kullandığın 7950X3D işlemcide dahili grafik birimi var, o yüzden RTX 4090'ı kasadan tamamen söküp monitörü direkt anakartın arkasına bağlayarak sistemi başlatmayı dene. Eğer bu şekilde görüntü alırsan rahat olabilirsin çünkü anakart, işlemci, RAM ve attığın BIOS düzgün demektir. Sonrasında kartı takarken özellikle o 12VHPWR güç kablosunu çıt sesini duyana kadar korkmadan iyice bastırarak oturtman gerekiyor, genelde temas tam sağlanmadığı için kart kendini korumaya alıp görüntü vermiyor. Önce kartsız deneyip sorunu netleştir, gerisi kolay hallolur. Geçmiş olsun.

O anakartta yanan ve sönmeyen beyaz VGA ışığı, sistemin düzgün olduğunu ama ekran kartıyla iletişim kuramadığını gösteriyor aslında. Muhtemelen donanımsal bir arızadan ziyade montajla veya güç soketiyle ilgili bir durumdur.

Hemen deniyorum hocam sonucu yazacağım tekrar.

Hocam ekran kartını söküp denediğimde BIOS'a girebildim şu an ekran açık. Ekran kartını ne zaman takmalıyım?

Son düzenleme:
Hemen deniyorum hocam sonucu yazacağım tekrar.

Hocam ekran kartını söküp denediğimde BIOS'a girebildim şu an ekran açık. Ekran kartını ne zaman takmalıyım?

Süper haber gözün aydın. Bu demek oluyor ki anakart, işlemci, RAM'ler ve yaptığın BIOS güncellemesi sorunsuz en büyük stresi atlattın.

Şimdi yapman gereken hazır BIOS ekranındayken yüklediğin sürümün doğru görünüp görünmediğine kısaca bir bak, için rahat etsin. Sonrasında bilgisayarı tamamen kapat ve güç kablosunu prizden çek. Elektriği kestikten sonra 4090'ı yuvaya oturtup monte edebilirsin. Tekrar hatırlatayım, o 12VHPWR güç kablosunu takarken çıt sesini mutlaka duy ve konnektörün tam oturduğundan, arada boşluk kalmadığından emin ol. Montaj bitince görüntü kablosunu anakarttan çıkarıp ekran kartına tak ve sistemi aç, büyük ihtimalle sorunsuz görüntü alacaksın.

Süper haber gözün aydın. Bu demek oluyor ki anakart, işlemci, RAM'ler ve yaptığın BIOS güncellemesi sorunsuz en büyük stresi atlattın.

Şimdi yapman gereken hazır BIOS ekranındayken yüklediğin sürümün doğru görünüp görünmediğine kısaca bir bak, için rahat etsin. Sonrasında bilgisayarı tamamen kapat ve güç kablosunu prizden çek. Elektriği kestikten sonra 4090'ı yuvaya oturtup monte edebilirsin. Tekrar hatırlatayım, o 12VHPWR güç kablosunu takarken çıt sesini mutlaka duy ve konnektörün tam oturduğundan, arada boşluk kalmadığından emin ol. Montaj bitince görüntü kablosunu anakarttan çıkarıp ekran kartına tak ve sistemi aç, büyük ihtimalle sorunsuz görüntü alacaksın.

Hocam çok teşekkürler yardımınız için. Yüklediğim sürüm de doğru görünüyor şu an bilgisayarı kapatıp dediğiniz gibi ekran kartını takacağım.

Hocam çok teşekkürler yardımınız için. Yüklediğim sürüm de doğru görünüyor şu an bilgisayarı kapatıp dediğiniz gibi ekran kartını takacağım.

Hocam dediğiniz gibi ekran kartını ve kablosunu çok dikkatli ve sağlam taktım fakat ekran kartını taktığımda yine görüntü alamadım.

@Guilty Conscience

VGA beyaz LED yanmaya devam ediyor.

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam dediğiniz gibi ekran kartını ve kablosunu çok dikkatli ve sağlam taktım fakat ekran kartını taktığımda yine görüntü alamadım.

@Guilty Conscience

VGA beyaz LED yanmaya devam ediyor.

İşlemcide ki GPU ile anakarttan görüntü alabildiğimize göre beyin takımı sağlam, bu çok iyi. Ekran kartını takınca görüntünün kesilmesi ya BIOS'taki bir ayardan ya da PCI-e slotuyla kartın haberleşememesinden kaynaklanıyor. Şunu yapalım ekran kartını tekrar söküp anakart üzerinden BIOS'a gir. Advanced gelişmiş kısmından onboard devices Configuration veya PCI-e subsystem settings menüsünü bul. Orada PCI-e Speed veya link mode gibi bir ayar vardır, o muhtemelen Auto konumundadır. Onu manuel olarak gen4 veya gen3 yapıp kaydet ve bilgisayarı kapat.

Bunu yaptıktan sonra ekran kartını tekrar takıp dene. Eğer yine olmazsa, 4090 çok ağır bir kart olduğu için slotta milimetrik bir esneme bile veri yolunu kesebilir kasayı yan yatırıp kartı öyle takmayı ve kabloyu ekran kartına bağlamayı dene. Bir de çok düşük bir ihtimal ama 4090'ın DP çıkışıyla monitörün bazen ilk açılışta frekans tutmayabiliyor, mutlaka HDMI kablosuyla da bir şans ver. Eğer bunların hiçbiri olmazsa ekran kartını bir alt slota takıp denemen gerekir, böylece slotun arızalı olup olmadığını da anlamış oluruz.

İşlemcide ki GPU ile anakarttan görüntü alabildiğimize göre beyin takımı sağlam, bu çok iyi. Ekran kartını takınca görüntünün kesilmesi ya BIOS'taki bir ayardan ya da PCI-e slotuyla kartın haberleşememesinden kaynaklanıyor. Şunu yapalım ekran kartını tekrar söküp anakart üzerinden BIOS'a gir. Advanced gelişmiş kısmından onboard devices Configuration veya PCI-e subsystem settings menüsünü bul. Orada PCI-e Speed veya link mode gibi bir ayar vardır, o muhtemelen Auto konumundadır. Onu manuel olarak gen4 veya gen3 yapıp kaydet ve bilgisayarı kapat.

Bunu yaptıktan sonra ekran kartını tekrar takıp dene. Eğer yine olmazsa, 4090 çok ağır bir kart olduğu için slotta milimetrik bir esneme bile veri yolunu kesebilir kasayı yan yatırıp kartı öyle takmayı ve kabloyu ekran kartına bağlamayı dene. Bir de çok düşük bir ihtimal ama 4090'ın DP çıkışıyla monitörün bazen ilk açılışta frekans tutmayabiliyor, mutlaka HDMI kablosuyla da bir şans ver. Eğer bunların hiçbiri olmazsa ekran kartını bir alt slota takıp denemen gerekir, böylece slotun arızalı olup olmadığını da anlamış oluruz.

Hocam dediklerinizi yaptım ayarı da gen4 seçtim fakat ekran kartını takınca görüntü yine gelmedi. Ekran kartının RGB'si yanıyor fakat fanları dönmüyor ayrıca VGA beyaz LED yanıyor hala.

Şu an alt slota takıp görüntü almayı deneyeceğim.

Hocam dediklerinizi yaptım ayarı da gen4 seçtim fakat ekran kartını takınca görüntü yine gelmedi. Ekran kartının RGB'si yanıyor fakat fanları dönmüyor ayrıca VGA beyaz LED yanıyor hala.

Şu an alt slota takıp görüntü almayı deneyeceğim.

Eğer alt slotta görüntü gelirse bil ki ya üstteki PCI-e slotu fiziksel olarak arızalı ya da işlemcinin o slota giden hatlarında bir problem var. Ama alt slotta da görüntü gelmezse ve fanlar hala dönmüyorsa, sorun çok büyük ihtimalle güç kaynağı (PSU) ile ekran kartı arasındaki besleme hattında.

Şu an alt slotu denerken şuna dikkat et Kartın fanlarının dönmemesi 4090 gibi kartlarda Zero RPM özelliği yüzünden normal olabilir ancak beyaz VGA ışığıyla birleşince bu, kartın yeterli gücü çekemediği veya başlangıç komutunu alamadığı anlamına da gelebilir. Eğer alt slotta da sonuç değişmezse, varsa güç kaynağından gelen farklı bir 12VHPWR kablosuyla veya kartın kutusundan çıkan çoklu dönüştürücü adaptörle (3-4 tane 8-pin takılan aparat) deneme yapman gerekecek. PSU'dan karta giden gücün tam iletildiğinden %100 emin olmalıyız. Haberini bekliyorum.

Son düzenleme:
Eğer alt slotta görüntü gelirse bil ki ya üstteki PCI-e slotu fiziksel olarak arızalı ya da işlemcinin o slota giden hatlarında bir problem var. Ama alt slotta da görüntü gelmezse ve fanlar hala dönmüyorsa, sorun çok büyük ihtimalle güç kaynağı (PSU) ile ekran kartı arasındaki besleme hattında.

Şu an alt slotu denerken şuna dikkat et Kartın fanlarının dönmemesi 4090 gibi kartlarda Zero RPM özelliği yüzünden normal olabilir ancak beyaz VGA ışığıyla birleşince bu, kartın yeterli gücü çekemediği veya başlangıç komutunu alamadığı anlamına gelir. Eğer alt slotta da sonuç değişmezse, varsa güç kaynağından gelen farklı bir 12VHPWR kablosuyla veya kartın kutusundan çıkan çoklu dönüştürücü adaptörle (3-4 tane 8-pin takılan aparat) deneme yapman gerekecek. PSU'dan karta giden gücün tam iletildiğinden %100 emin olmalıyız. Haberini bekliyorum.
Hocam öncelikle ekran kartını alt slota taktığımda görüntü aldım ve BIOS'a girebildim. Ekran kartının fanlarına da dikkat ettim ve bilgisayarı ilk açtığımda birkaç saniye dönüyorlar sonra sabit kalıyorlar. Bu durum yeterli sıcaklığa ulaşmadığı için olabilir.

Ekran kartını üst slottan sökerken fark ettim ki üst slottaki klips çok gevşekti ve elimle çektiğimde çıktı. Geri takılıyor ama temassızlığı yapan bu olabilir. Ekran kartının tam oturduğuna emin olsam da bu şüpheye düşürdü. Ayrıca ekran kartı kasanın alt kısmıyla sıfıra sıfır denk geldi. Bu şekilde kullanmak sağlıklı olmaz diye düşünüyorum. Önerilerinizi bekliyorum.

Gördüğüm anakartların hiçbirinde böyle klips yoktu gerçekten hiç güven vermiyor.

Dosya Ekleri

• IMG_0114.webp
    IMG_0114.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 30
  • IMG_0115.webp
    IMG_0115.webp
    3,5 MB · Görüntüleme: 32
  • IMG_0116.webp
    IMG_0116.webp
    2,9 MB · Görüntüleme: 30
Hocam öncelikle ekran kartını alt slota taktığımda görüntü aldım ve BIOS'a girebildim. Ekran kartının fanlarına da dikkat ettim ve bilgisayarı ilk açtığımda birkaç saniye dönüyorlar sonra sabit kalıyorlar. Bu durum yeterli sıcaklığa ulaşmadığı için olabilir.

Ekran kartını üst slottan sökerken fark ettim ki üst slottaki klips çok gevşekti ve elimle çektiğimde çıktı. Geri takılıyor ama temassızlığı yapan bu olabilir. Ekran kartının tam oturduğuna emin olsam da bu şüpheye düşürdü. Ayrıca ekran kartı kasanın alt kısmıyla sıfıra sıfır denk geldi. Bu şekilde kullanmak sağlıklı olmaz diye düşünüyorum. Önerilerinizi bekliyorum.

Gördüğüm anakartların hiçbirinde böyle klips yoktu gerçekten hiç güven vermiyor.

Alt slotta görüntü alabilmen güzel, en azından ekran kartının ve güç beslemesinin sağlam olduğu kesinleşti. Ama RTX 4090 gibi bir kartı alt slotta kullanmanı kesinlikle önermem çünkü o slot genellikle daha düşük veri yolu hızına sahiptir ve kartın performansını ciddi şekilde kısıtlar. Paylaştığın fotoğraflardaki o klips, ASUS'un Q-release dediğimiz özel kilit mekanizmasıdır ve bu mekanizmanın gevşek olması veya yerinden çıkması, 4090 gibi ağır bir kartın PCI-e pinlerinin slota tam oturmasını engelliyor demektir. Beyaz ışığın yanmaya devam etme sebebi muhtemelen bu milimetrik temassızlıktır. Ayrıca kartın kasanın altına sıfıra sıfır dayanması hem kartın fanlarının hava almasını engeller hem de kartı yukarı doğru kastırarak slota girmesini zorlaştırır. En sağlıklı çözüm, o klipsin sağlam olduğundan emin olup kartı üst slotta bir destek aparatı yardımıyla kullanmak veya kasanın durumu elveriyorsa dikey montaj (riser kablo) aparatına geçmektir. Bu şekilde hem performans kaybı yaşamazsın hem de kartın fiziksel bağlantı sorununu kökten çözersin.

Özetle olay şu Yaşadığın sorun tamamen üst slotun fiziksel bağlantısıyla ilgili fotoğraflardaki o gevşek klips ASUS'un Q-release kilit mekanizmasıdır bu yüzden ya klipsi sabitleyip bir destek aparatı kullanmalı ya da dikey montaj riser ile bu fiziksel baskıyı ortadan kaldırmalısın. Eğer klipsi yerine oturttuğun halde üst slotta hala VGA hatası alıyorsan, slotun üretimsel olarak arızalı olabilir.