R9 9950X3D & RTX 5090 sistemde Stutter sorunu

lowkey99

Becerikli
• R9 9950X3D
• ASUS TUF Gaming RTX 5090
• Corsair Vengeance RGB 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30
• ASUS ROG Strix 1200G AURA 1200W 80+ Gold Full Modüler 135mm Fanlı Güç Kaynağı
• ASUS ProArt X870E-Creator WiFi DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI ATX Anakart
• ASUS ProArt LC 420 420mm Intel-AMD Uyumlu Siyah İşlemci Sıvı Soğutucu

Üstte belirttiğim sistemi kullanmaktayım ancak PUBG, Rust, FiveM ve Fortnite benzeri oyunlarda yoğun şekilde takılma, drop veya adına ne derseniz artık, sorun yaşıyorum. Onun dışında Valorant ve CS gibi FPS tarzı oyunlarda micro stutter oluyor. Defalarca format attım; EXPO kapalı, Resizable BAR kapalı ve güç planı dengelide olacak şekilde akla gelebilecek her şeyi araştırıp denedim ancak bir sonuç alamadım. Bunun dışında parçaları da tek tek test ettim; FurMark ve Memtest yaptım ancak bir sorun göremedim. Bilgisi olan arkadaşlar mümkünse yardımcı olursa çok sevinirim.

@Ayhan Dönmez hocam merhaba umarim iyisindir. size benim sorunuma benzeyen konularda denk geldim bir bilginiz varsa musait oldugunda yardimci olabilir misin

Son düzenleme:
Winutil PowerShell script kullanabilirsin ekstra. PowerShell yönetici açtıktan sonra Standart Tweak yapman yeterli, ekstra istediklerin varsa uygularsın.

irm "https://christitus.com/win" | iex

Hocam bire bir dediginiz gibi yaptim + 9800X3D ye gectim.

AM5'te direkt olarak dengeli kalması lazım. Tek başına drop sebebi, birçok sistemde denedim. 2 CCD olanlarda Core Parking bozuyor, çöp oluyor performans. Droplar da cabası. Tek CCD'lerde de yine C-State bozuyor. Global C-State ayarı ASUS kartlarda açık kalması en uygunu.

Wi-Fi/BT/HD Audio ile işin yoksa yine kapatabilirsin bunu Advanced-Onboard Settings menüsünden. Drop sorunu ile uğraşırken gereksiz USB bağlantıları ya da kablosuz ile uğraşmamalısın. Önerebileceklerim bu kadar. Script ile Debloat edip bir dene. RAM ayarları aktif edip tekrardan bakarsın, %1 değerler yükselecektir.

Okey hocam son olarak bu dediginiz PowerShell scriptini uyguluyorum onun disinda emin olmak icin soruyorum powerplan balanced mi kalsin cunku @ggbye hocam nihai performans demisti.

Baska yapmam gereken bir şey varsa ekstra yapayim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam sana tek söyliyeceğim şey şu, üstte gördüğüm adamı görüyorum ama geç tepki veriyorum. Olayı bugün aynı olayı yaşadım. Ben de sttuter gibi şeylerden şikayetçiydim ve şu son zamanlarda neredeyse %10 %15'e düştü bu. (Sebebini bilmiyorum) ancak bugünkü oyunda hatta size Valorant'ta kayıt atarım eve geçtiğimde adam çıkıyor ben çıktığını detaylı görüyorum ancak o benden önce tepki veriyor. Ilk dedim ki bende sorun vardir bir pozisyonda bu Haven mapinin C bölgesinde yeşil kutu var ya gardenın çıkışında, orada adam pusmuş işte ben girdim sidea buna vurdum bak sıkma sesi geldi, hedef tam kafada, mouse tık sesi duydum ama adam beni vurdu.
Bunu neden anlattım çünkü bu sadece sende yok. Çözümü var mı? Bana göre imkansıza yakın. Benim fikrimce sistemini sat ve herhangi bir yerden denenmiş sekilde al.

Okey hocam son olarak bu dediginiz PowerShell scriptini uyguluyorum onun disinda emin olmak icin soruyorum powerplan balanced mi kalsin cunku @ggbye hocam nihai performans demisti.

Baska yapmam gereken bir şey varsa ekstra yapayim.

Dengeli kalmalı. Aralıklı drop yapıyor ASUS kartlarda. ASUS'ta özellikle PBO kullanırken Global C-State Enabled kalmalı. Auto'su da bu şekilde geliyor. Senin senaryoda 9950X3D'de Core Parking bozuyor, 9800X3D'de C-State bozduğundan sakıncalı.

Tamamdir hocam standart Tweak da uyguladim bir restart atacağım simdi powerplan dediginiz gibi balancedde. O zaman test edeyim baska yapacak bir şey yoksa?

Tamamdir hocam standart Tweak da uyguladim bir restart atacağım simdi powerplan dediginiz gibi balancedde. O zaman test edeyim baska yapacak bir şey yoksa?

RAM+PBO ayarlarını da aktif et, iGPU kapalı ve Nitro ayarları ile birlikte. O kadar ayarı boşuna yapmadık aslında. Dengeli güç planı ile dene. Pro'yu Debloat edince de 100 işlem altına düşebiliyor. Güncel sistemlerde 150-200 işlem olması da problem değil ama arka planı devamlı meşgul ettiği için Frametime bozuyor.

Tamamdir hocam. simdi onlari da yapacağım. bu RAM BIOS ayarlarini 9950X3D icin yapmistik. 9800X3D'de sorun cikarmaz değil mi? cunku @ggbye hocam tekrar bakilir ona demisti emin olmak icin soruyorum.

Tamamdir hocam. simdi onlari da yapacağım. bu RAM BIOS ayarlarini 9950X3D icin yapmistik. 9800X3D'de sorun cikarmaz değil mi? cunku @ggbye hocam tekrar bakilir ona demisti emin olmak icin soruyorum.

RAM için sıkıntı çıkartmaması lazım. PBO için düz -15 verirsin o kısımdan. PBO açık yaptıktan sonra Tweaker sekmesinden.

Tamam hocam yapip haber edeceğim birazdan.

Profili yukledim, boot ettim, calisti hocam. Bir sorun gozukmuyor.

%1 değerleri ve dropları takip et. Bir değişiklik var mı? ZenTimings A2-B2 gönder. CPU işlem sayısı kaç şu anda güncelde?

@lowkey99 Biraz önce Update vasıtasıyla yüklediğin USB driverleri ya da Razer gibi yazılımlar da drop yapabiliyor oyunlarda. O yüzden aslında hiçbir şey kurmamak lazım gereksiz olarak. İlk etapta yalın haliyle denenmeli.

Klavye ve Mouse kablolu kullan, Wi-Fi ve BT kapat Onboard Settings menüsünden. Kendin deneyerek bulabilirsin. Hiçbir türlü düzelmiyorsa sorun yapacak çok da bir şey yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…