R9 9950X3D & RTX 5090 sistemde Stutter sorunu

lowkey99

Becerikli
• R9 9950X3D
• ASUS TUF Gaming RTX 5090
• Corsair Vengeance RGB 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30
• ASUS ROG Strix 1200G AURA 1200W 80+ Gold Full Modüler 135mm Fanlı Güç Kaynağı
• ASUS ProArt X870E-Creator WiFi DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI ATX Anakart
• ASUS ProArt LC 420 420mm Intel-AMD Uyumlu Siyah İşlemci Sıvı Soğutucu

Üstte belirttiğim sistemi kullanmaktayım ancak PUBG, Rust, FiveM ve Fortnite benzeri oyunlarda yoğun şekilde takılma, drop veya adına ne derseniz artık, sorun yaşıyorum. Onun dışında Valorant ve CS gibi FPS tarzı oyunlarda micro stutter oluyor. Defalarca format attım; EXPO kapalı, Resizable BAR kapalı ve güç planı dengelide olacak şekilde akla gelebilecek her şeyi araştırıp denedim ancak bir sonuç alamadım. Bunun dışında parçaları da tek tek test ettim; FurMark ve Memtest yaptım ancak bir sorun göremedim. Bilgisi olan arkadaşlar mümkünse yardımcı olursa çok sevinirim.

@Ayhan Dönmez hocam merhaba umarim iyisindir. size benim sorunuma benzeyen konularda denk geldim bir bilginiz varsa musait oldugunda yardimci olabilir misin

Son düzenleme:
FPS sabitleme (monitör hertz değeri altı bir değer) + G-Sync + MFG (opsiyonel) + V-Sync (Deneme-yanılma) + DLSS kalite + low grafik ayarları kombinasyonu ile stutter bitmese de azalmalı. Hiç işe yaramıyorsa sıkıntı. AMD ekran kartı varken baya faydasını görmüştüm; stutter ve FPS drop için ilaç gibi geliyor bu tarz ayarlar.

Parça denemeden çözülür umarım. Yıpratıcı bir süreç.

Hiç PUBG oynamadım.

Konu çok karışmış, istersen değerler için ayrı konu aç.

Hocam vallahi fark edemedim ama dedigim gibi %1'ler iyilesti. Onun disinda Power limit %69 oluyor, 50 olmuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:

Senin uzunca bir ayarlar tablosu vardı. Onu atarsan baksın öyle. 5090'lı adam bile oyun oynayamıyor. Gerisini sen düşün.

Hocam vallahi fark edemedim ama dedigim gibi %1'ler iyilesti. Onun disinda Power limit %69 oluyor, 50 olmuyor.

En düşük kaçsa Power Limit ona sabitle. Sonra Core -500 ver, Memory -1000 falan ver. Öyle dene. PUBG Very Low çek. Devam ediyorsa geçmiş olsun.

Ya hocam bu vallaha lanet bir şey. evde baska sistem daha var, onu kullanmiyorum 4080 7800X3D'li, onda da ayni problem.

Senin uzunca bir ayarlar tablosu vardı. Onu atarsan baksın öyle. 5090'lı adam bile oyun oynayamıyor. Gerisini sen düşün.
Yakında şey denmeye başlanacak, ''Sen AM5 kullanmayı bilmiyorsun.'' Bir ara AMD ekran kartlarında kullanılan popüler bir laftı. Hayırlısı...

Ya hocam bu vallaha lanet bir şey. evde baska sistem daha var, onu kullanmiyorum 4080 7800X3D'li, onda da ayni problem.

Sizin evde @SunseTTime @ggbye gibi elektromanyetizma sorunu var. Ev değişmeniz lazım, mümkünse şehir dışı bir yer. Aklıma başka bir şey gelmiyor.

Dediğim yöntemi dene. CPU abansın, grafikleri düşür. @lowkey99

Dosya Ekleri

• Screenshot 2026-01-28 234559.webp
    680,4 KB · Görüntüleme: 23
Bunu diyip moralini bozmak istemem zira şehir efsanesi de olabilir fakat ''micro stuttering, frame pacing, input jitter'' konularına dalıp yabancı forumları her allahın günü incelediğimde bir adam 5 yıllık serüvenini aktarıp özetle şu cümleleri kurmuştu: ''5 sistem aldım hepsinde de micro stuttering yaşadım. Tesisatçı vesaire ne denediyse boşa gitmiş. En son arkadaşı ile internet kafeye gidip kendi mouse'unu götürüyor. Başta internet kafedeki bilgisayar yağ gibi akarken kendi mouse'unu takıp masa değiştiriyor. Onun mouse'unun takılı olduğu bilgisayara geçen oyuncuyu gözlemliyor. Çocuğun verdiği tepki bu teklemeler ne oluyor. Yani anlayacağın evinde nasıl bir elektriksel sorun varsa cihazlar ile bile bu taşınabiliyor. Bu bahsettiğim kişi ev bile değiştirmiş fakat eski evden yeni cihazları getirdiği için yine çözememiş. En son başka bir sistem alıp önce arkadaşının evinde bakıyor ve hiçbir sorun yaşamıyor. Böylece ev elektriği kaynaklı olduğundan emin oluyor. Bunu da kimseye anlatamıyorsun fakat bu tarz senaryolar çok okudum.

Siz de birçok farklı sistemde aynı sorunu yaşamışsınız neden olmasın ki diyor insan. Bende de mesela 3 laptop, 1 hazır sistem ve 1 hazır sistem parçalarını tek tek değiştirme dersek totalde 5 bilgisayarda da dönüş görüntü bozulması sorunu yaşadım. Laptoplardaki benim hüsnü kuruntum millet Animation Error durumunu hata olarak görmüyor benim gözüm hassas olduğu için rahatsız olup iade etmiştim ve ayrı micro stutter yaşatanları da vardı.

Hazır sistemlerde ise micro jitter, micro stutter falan yaşadım yine. Yani günün sonunda hep bir akıcılık, görüntü kusuru ile uğraştım. Olaya böyle bakınca sorununun kaynağı bizi cidden aşıyor olabilir. Ya da teknoloji konusunda çok şanssız insanlarız. @Ayhan Dönmez @ggbye

Ev değişsen bile senin evdeki elektrik bir defa cihazlara işlemiş oluyor. Maruziyetten dolayı ev değişmek de işe yaramaz bu senaryoya göre.

Sen sıfır sistem toplayıp şehir dışı bir dairede tek takılacaksın. Ev tesisatı maruz kaldığı an yine aynı sorun. @SunseTTime

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…