R9 9950X3D & Samsung 9100 Pro 2 TB SSD yanına hangi bileşenler alınmalı?

TheoremForge

Çalışkan
Merhaba,

Yeni bir sistem kuruyorum. İşlemci ve SSD kararını verdim, bu ikisi kesinlikle sabit. Geri kalan parçalarda elimden geldiğince maliyeti optimize etmek istiyorum kasa görünümü, RGB, ekranlı pompa/PSU gibi estetik detaylar benim için hiç önemli değil, sadece fiyat/performans dengesini doğru kurmak istiyorum.

Öneri/yardım istediğim kalemler

1. Anakart: AM5, B850 mi yeterli yoksa X870/X870E mi gerekli? Tek kriterim: Samsung 9100 Pro'nun tam hızını alabilmesi için CPU'dan direkt çıkan gerçek bir Gen5 M.2 slotu olmalı. RGB/estetik önemsiz, sade modeller önerebilir misiniz?
  2. Ekran kartı: Bu CPU seviyesine göre RTX 5080 segmentinde mi kalmalı, yoksa fiyat/performans açısından daha mantıklı bir alternatif (örn. RTX 5070 Ti Super vb.) var mı? Marka/seri önerisi de bekliyorum. Noctua/özel edition gibi prim fiyatlı versiyonlardan kaçınmak istiyorum, sade OC/Dual modeller yeterli.
  3. PSU: 9950X3D + hedeflediğim GPU için kaç watt gerçekten yeterli (850W mı, 1000W mı)? Ekransız, sade Gold/Platinum seri önerisi var mı?
  4. Soğutucu: 9950X3D'nin 170W TDP'sini güvenle kaldıracak en uygun fiyatlı çözüm hava soğutucusu mu (örn. Noctua NH-D15 tarzı) yoksa 280-360 mm AIO mu? Ekranlı/RGB'li pompa kafası gibi detaylar gereksiz, sade model arıyorum.
  5. RAM: 32 GB mı yeterli yoksa 64 GB'a gerçekten ihtiyaç var mı? Hız/CL tarafında hangi nokta fiyat/performans açısından mantıklı (6000 MT/s CL30 civarı mı, daha düşük hız yeterli mi)?
  6. Kasa: Full tower şart değil, sade ve iyi hava akışlı bir mid-tower arıyorum. RGB/cam panel önemli değil, fonksiyonel ve uygun fiyatlı model önerisi bekliyorum.

Bütçeyi esnek tutuyorum ancak işlemci ve SSD ile birlikte performansa yakışacak bir ekran kartı ile birlikte mantıklı önerilerinizi bekliyorum.

@LH44 Hocam ağırlıklı olarak kod yazma , sanal makine çalıştırma ve AI çok nadiren de oyun.

Birkaç soruyu yanıtlayayım. Anakart B850 ROG ya da X870 Gigabyte Aorus modeller size yeterli, B850/X870 Gen 5 desteği ile beraber geliyor. Gen 5 M.2 ve PCIe özelinde sorununuz olmaz. Lane sayısı ve M.2, USB4, Wi-Fi/BT ve port sayıları değişkenlik gösteriyor. 32 GB RAM gaming için günümüzde 2x16 GB olmak üzere yeterlidir. Başka amaçlarınız varsa 2x32 GB tercih edebilirsin. 6000 MT/s CL30 normalde AM5 sistemlerde tatlı noktadır ama R9 9950X3D 2 CCD bir işlemci. Bu işlemci özelinde normalde 8000 MT/s değeri şu anda tatlı nokta kabul ediliyor, bellek kontrolcü genel olarak yeterli gelmektedir. Normal kullanıcı tak çalıştır açıp da stabil etmesi yüksek frekansları ama zordur. Bu ihtimal düşünülünce 6000 MT/s CL30 ya da 6400 CL30/CL32 Hynix bellekler sizin için doğru seçim olacaktır. 6000 MT/s üzeri her frekansı manuel ayarlamanızı tavsiye etmekteyiz, diğer türlü performans kaybı yaşatıyor şu anda AM5 sistemlerde.

1-9950X3D aldıysanız muhtemelen render alırsınız. Render için B850 anakartların VRM'leri çoğunlukla yetmiyor. Düzgün bir X870 öneririm. Veya VRM yapısı çok iyi B sesi anakartlar var.
2-Ekran kartı için bir zorunluluğunuz yok. Yakışır/yakışmaz lafları önemli değil. İstersen 5060 tak istersen 5080.
3-850W yeterli.
4-NH-D15 yetersiz kalır muhtemelen.
5-32 GB oyun ve gündelik muhtemelen yeterli. Ama render alacaksınız 64 GB alın.
6-Önerim yok

Kısacası ne takmak istediğiniz ihtiyacınıza ve ayırmak istediğiniz bütçeye baki.

Hocam ağırlıklı olarak kod yazma , sanal makine çalıştırma ve AI çok nadiren de oyun.

Nadiren oyun ise 2x32 GB 6000 CL30 ya da 6400 MT/s modellere yönelin RAM kanadında. Anakart için değişiklik yok, 12 faz CPU VCore VRM içeren marka-modeller yeterlidir.

@LH44 Hocam ağırlıklı olarak kod yazma , sanal makine çalıştırma ve AI çok nadiren de oyun.

Bu durumda RTX 5080 + X870, paylaşım durumuna göre X870E + 360mm kaliteli bir AiO + bütçeye bağlı 1000/1200W PSU (Enermax Platimax olabilir)

https://share.google/05fftAG68jQpGYNNQ buna ek Colorful iGame Ultra ve Vulcan modellerini takip edin, sırasıyla 70 ve 75'e düşebiliyorlar. Özellikle Vulcan ayrı seviye bir kart.
https://share.google/PSTXxrNojYOho8kNS anakart tarafında bütçeye göre farklı öneriler sunabiliriz, son 1-2 ayda tepe model sayılanlar epey bir zam yedi.
https://share.google/1mRasleE4vLs0UVWU İncehesap Gaming Gecesi'nde 7 civarına düşebiliyor, o zamanı bekleyin derim.
Ekranlı bir şey isterseniz yakın fiyatta modeller mevcut yine, marka takıntınız yoksa Ocypus Sigma serisi de epey iyi.
Enermax Platimax II 1200DF 1200W 80+ Platinum PCIe 5.1 Full Modüler ATX 3.1 Güç Kaynağı (EPS1200P-NPX) - 2 Yıl Birebir Değişim Garantili kaliteli bir model. F/P seviyesi de fena değil hatta iyi.
Hmm RAM kısmında yanlış hatırlamıyorsam kullanımınız için 48 ve üstü daha iyi idi, @Ayhan Dönmez RAM konusunda hepimizden daha çok yardımcı olur.
Ben model bırakayım; KLEVV CRAS V RGB ROG 48GB DDR5 Ram 64'lük kitler "biraz" uçuk.
Kasa seçimini size bırakmamız en doğrusu olur, sonuçta kişisel zevklere bağlı bir parça.
Sistem sığsın ve no name bir model olmasın yeterli, 4-5-6 bandında alacağınız belli başlı markaların kasa ve fan kaliteleri benzer zaten.

Ai için 5080 bile olmaz. Az model çalışır, yerel LLM için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…