TheoremForge
Çalışkan
Merhaba,
Yeni bir sistem kuruyorum. İşlemci ve SSD kararını verdim, bu ikisi kesinlikle sabit. Geri kalan parçalarda elimden geldiğince maliyeti optimize etmek istiyorum kasa görünümü, RGB, ekranlı pompa/PSU gibi estetik detaylar benim için hiç önemli değil, sadece fiyat/performans dengesini doğru kurmak istiyorum.
Öneri/yardım istediğim kalemler
Yeni bir sistem kuruyorum. İşlemci ve SSD kararını verdim, bu ikisi kesinlikle sabit. Geri kalan parçalarda elimden geldiğince maliyeti optimize etmek istiyorum kasa görünümü, RGB, ekranlı pompa/PSU gibi estetik detaylar benim için hiç önemli değil, sadece fiyat/performans dengesini doğru kurmak istiyorum.
Öneri/yardım istediğim kalemler
- Anakart: AM5, B850 mi yeterli yoksa X870/X870E mi gerekli? Tek kriterim: Samsung 9100 Pro'nun tam hızını alabilmesi için CPU'dan direkt çıkan gerçek bir Gen5 M.2 slotu olmalı. RGB/estetik önemsiz, sade modeller önerebilir misiniz?
- Ekran kartı: Bu CPU seviyesine göre RTX 5080 segmentinde mi kalmalı, yoksa fiyat/performans açısından daha mantıklı bir alternatif (örn. RTX 5070 Ti Super vb.) var mı? Marka/seri önerisi de bekliyorum. Noctua/özel edition gibi prim fiyatlı versiyonlardan kaçınmak istiyorum, sade OC/Dual modeller yeterli.
- PSU: 9950X3D + hedeflediğim GPU için kaç watt gerçekten yeterli (850W mı, 1000W mı)? Ekransız, sade Gold/Platinum seri önerisi var mı?
- Soğutucu: 9950X3D'nin 170W TDP'sini güvenle kaldıracak en uygun fiyatlı çözüm hava soğutucusu mu (örn. Noctua NH-D15 tarzı) yoksa 280-360 mm AIO mu? Ekranlı/RGB'li pompa kafası gibi detaylar gereksiz, sade model arıyorum.
- RAM: 32 GB mı yeterli yoksa 64 GB'a gerçekten ihtiyaç var mı? Hız/CL tarafında hangi nokta fiyat/performans açısından mantıklı (6000 MT/s CL30 civarı mı, daha düşük hız yeterli mi)?
- Kasa: Full tower şart değil, sade ve iyi hava akışlı bir mid-tower arıyorum. RGB/cam panel önemli değil, fonksiyonel ve uygun fiyatlı model önerisi bekliyorum.
Bütçeyi esnek tutuyorum ancak işlemci ve SSD ile birlikte performansa yakışacak bir ekran kartı ile birlikte mantıklı önerilerinizi bekliyorum.