Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

tuf4n

Başarılı
Merhaba arkadaşlarım. G.Skill Trident Z5 RGB CL36 Dual 32 GB'lik 6000MHz RAM'lere sahibim. Windows 10 ve 7500F işlemci var. Başta bu RAM'leri Memtest86 ile test etmiştim. 4 saatlik test sonu 0 hata ile kapatmıştım. Fakat sistemimde 6000MHz'de iken özellikle bir stabilite sorunu vardı. PC eğer 10-12 saat kapalı kaldıysa açtığım zaman Windows'a girerken bir kez mavi ekran alıyordum, resetle tekrar açınca bir daha almıyordum, gerek yükte gerek boşta fark etmez. Lakin 2-3 günde bu mavi ekran işi her PC açılışında bir kere önüme çıkınca can sıktı. Ben de 6000MHz RAM'leri TestMem5 Extreme1@anta777 dosyasını kullanarak test etmek istedim lakin 200-300 arası bir sürü error yazısı çıktı. Velhasıl RAM'leri bir de 4800MHz stokta TestMem5'e sokayım dedim, error 0 iken mavi ekran hatası aldım. Attempted write readonly tarzı bir şey yazıyordu. BIOS'um güncel, chipset vs. her şeyi kontrol ederim. Bu arada 4800 MHz kullanırken yükte boşta fark etmez, hiç mavi ekran aldığımı hatırlamıyorum, hep 6000MHz'de olurdu. İlk kez TestMem5 testinde 4800 BIOS stok ayarla mavi ekran yedim. RAM'den anlayan arkadaşlarım, hocalarımın düşüncelerini bekliyorum.

Minidump dosya bağlantısı:

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar, sorunu bir nevi hallettim. Memtest5 ile RAM'leri tek tek denemeye karar verdim ve çift slotun hepsinde. Böylelikle 4 kere tekli RAM'leri tak çıkar yaparak her 2 slota aslında bir tane RAM'in 4800 MHz ve ardından 6000 MHz'de sıkıntısız, 0 error ve mavi ekran verdiğini, bozuk RAM'in ise takar takmaz errorların çoğaldığını ve mavi ekran verdiğini gördüm. Böylelikle RAM'in bir tanesi bozukmuş.
Dump dosyasından da anladığım kadarı ile RAM frekansları sebebi ile bu hatayı alıyorsunuz. Aldığınız hata kodu da "0x000000BE (ATTEMPTED_WRITE_TO_READONLY_MEMORY)", bu da bir sürücünün salt okunur bir bellek bölgesine yazma yapmaya çalıştığını gösteriyor. Dump dosyasındaki adres değeri, sistemin çekirdek kısmına ait bir belleği gösteriyor. Yani çökme sırasında bir sürücü veya çekirdek kodu, kendisine yazma izni olmayan bir adresi yazmaya çalışmış; bu da güvenlik nedeniyle 0xBE hatası vermiş.

Karmakarışık terimleri atlayıp basitçe anlatacak olursam; sistemdeki RAM çok yüksek hızda çalıştırıldığında, sistem yanlış yerlere veri yazmaya çalışıyor ve bu da mavi ekrana sebep oluyor. Sorun donanımsal denilebilir özellikle RAM’in kararsız çalışmasından kaynaklı gibi görünüyor.

Şöyle bir çözüm deneyin, önce clear CMOS yapın ve RAM'leri 5600 MHz'de çalıştırmayı deneyin. Yine mavi ekran veriyor ise RAM'leri stabil olan 4800 MHz'de kullanmak son seçeneğiniz maalesef ki.

Arkadaşlar, sorunu bir nevi hallettim. Memtest5 ile RAM'leri tek tek denemeye karar verdim ve çift slotun hepsinde. Böylelikle 4 kere tekli RAM'leri tak çıkar yaparak her 2 slota aslında bir tane RAM'in 4800 MHz ve ardından 6000 MHz'de sıkıntısız, 0 error ve mavi ekran verdiğini, bozuk RAM'in ise takar takmaz errorların çoğaldığını ve mavi ekran verdiğini gördüm. Böylelikle RAM'in bir tanesi bozukmuş.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm