RAM manuel timing ayarından sonra ara ara PC donuyor ve kapanmıyor

sahveli 2

Başarılı
@Ayhan Dönmez hocam merhaba. Daha önce RAM timing ayarlarımı sizinle yapmıştım. Formattan sonra rehberinizden yararlanıp tekrar yaptım. RAM test Pro testinde hata verdiği için yine tRCD-RD-36 ve tRP 32'yi ikisini de 38 ayarladım, test sorunsuz tamamlandı. Ardından y-cruncher ile teste soktum, sistemi PBO ayarı da +75 ve -20 yaptım, onda da sorun çıkmadı. VT3 ile test ettim.

Ancak iki adet problem yaşıyorum:
  1. PC ara ara oyun oynarken rastgele bir şekilde donuyor (bazen 6-7 saat oynuyorum, sorun olmuyor; bazen de 3-4 saat sonra donup kalıyor) ve kasadan kapatmadan açamıyorum.
  2. PC kapatırken bazen ekranda "kapatılıyor" yazısı takılıp kalıyor, yine kasadan kapatmak zorunda kalıyorum. Bu olay bazen oluyor, bazen olmuyor.
Sebebi ne olabilir? EXPO aktif edince hiç öyle bir sorun yaşamıyorum. Sadece manuel timing ayarından sonra başlıyor bu iki sorun.
RAM: Patriot Viper Venom CL30 6000 MHz Hynix h-die

Son düzenleyen: Moderatör:
Kendi yaptığın manuel Tweak ayarlarında hata varsa, uzun kullanımda Windows dosyalarını bozar, dosyalar bozulunca sistemde tutarsızlıklar başlar. Otomatik EXPO açık/kapalı durumunda fark etmez, sistem boşta olarak ele alıyorum, bilgisayarı kapat dediğinde kapanmıyorsa ya da takılı kalıyorsa, birkaç sebebi var; hatalı Windows kurulumu, sıvı soğutma ve anakartın yazılım programları ve arkada gizli çalışan güncelleme, bazen güncelleme gelir, sistemi kapatıyorken güncelleyip kapat seçeneği çıkmaz, ekran düz siyah kalır, güncelleme bittikten sonra kapatır. Anakart Tomahawk olunca biraz daha dikkat etmen gerekli. Arkadaşların dediği gibi, soğutucunun vidalarını sıkarken hata olabilir, sıkmakta sorun yok, yayın birisi kasılmış olabilir, bloktaki yuvarlak vida yeri var, yay aradaki boşluğa sıkışırsa işlemciye uygulanan baskı dengesiz olur, sorun çıkarsa buradan çıkar. Sistem otomatik EXPO ayarında sorun çıkarmıyor yazmışsın, burada sorun yok. Manuel Tweak ayarlarında sorun varsa, dosyaların bozulur, dosyalar bozulduktan sonra otomatik ayarda da farklı hatalar yaşarsın. Senin burada çözüm yolu olarak baştan başlaman gerekli.
  • Debloat yapılmış bir Windows kurun. Ayhan hocamın kullandığı tr_by ISO çok iyi.
  • Windows USB dosyası hazırlarken, USB bellek her zaman kasa arkası anakarta takılı olsun, aynı şekilde format atarkende anakart arkası USB'den atın.
  • Yeni Windows'u kurduktan sonra, sadece ana sürücüleri kurun, ARGB, sıvı sıoğutma uygulaması ya da anakartın yazılım programlarını kurmayın.
  • Windows bu şekilde temiz ve ham duruma geldikten sonra. EXPO ve manuel Tweak ayarları olmadan 2-3 gün sistemi zorlayın, hata yoksa Windows başarılı demektir.
  • İkinci aşamada otomatik EXPO'yu açıp aynı şekilde 2-3 gün deneyin sistemi zorlayın, sorun çıkmazsa işlem tamamdır, tekrar otomatik EXPO'yu kapatıp düz kullanımda 1-2 saat deneyin, sorun çıkmazsa devam. Test prorğamlarının önemi burada başlıyor, zamandan tasarruf ediyor ama, bu şekilde uzun uzun denemekte fayda var.
  • Ayhan hocamın ve senin yaptığın ayarları da bu şekilde denemen gerekli. Olay debloatlı ham Windows kullanırken önemli.
Her senaryoda sistem sorun yaşatıyorsa mecbur anakart değişikliğine gitmen lazım. Ayhan hocamla önceki ayar konunuzu görmemiş olabilirim, bu model anakartı gördüyse illaki bu değişim konusuna değinmiştir.
Eski konuya göz attım 9 sayfa, sadece o konuda BIOS enabled/disabled için kaç tane ayar sıralamış. Ayhan hocamızın bu ayarları şu an aktif mi? MSI işi karışık. @Ayhan Dönmez hocamızı bekleyin siz, belki 5 dk lık bir çözüm yolu vardır. B850M-K ile ayar yapılan adamlar kaçtı gitti, sistemin keyfini çıkarıyor.

Önce 2000 FCLK bak, 2167 en son. Integrated Graphics kapat, ARd manuel 0 değerini gir. 1.5 VDD, 1.4 VDDQ, 1.4 VDDIO dene. Nitro Robust Enabled, 1X-1X, Bias 0-1 kalabilir. MCR-PDM Disabled. MEM VPP MSI 1.85 veriyor, 1.8 bırakabilirsin. VDD ile karıştırma, sonun @muhammetaktas122 gibi olabilir. @demjr ile bakın bakalım. @shiiw yardımcı olur. IMC yetersiz ya da voltaj, deneme yanılmayla bulacaksın. TM5 0.12.3 ile ilerleyin...

Yasadigin 2 problemde tanidik geliyor. Secure Frame var mi sistemde?

Degerleri yorumlariniz icin tesekkurler hepinize. Tek tek deneyecegim. Oncelikle vidalari gevsetecegim. Ardindan Ayhan Hocamin revize ayarlarini girecegim.
Yine bir stabilite saglayamazsam sifirdan windows tr_by iso kurulumuna giderim. Gercekten msi x870e tomahawk aldigima pismanim. Almayin aldirtmayin ^^

@ahmet.wint1 X870E MSI'lerde sorun yok diyordu, bir etiketle bakalım. Sorunu çözsün. @X99

@sahveli Bu firma editörlere sponsor olmasa emin ol hiçbiri alıp kullanmazdı ya da pazarlamazdı. Manuel ayar girmeyi bilmeyen adama çok büyük külfet, sırtında kambur gibi gezersin...

İfadeler: X99
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…