xunqui

Uzman
1776182084025.webp

Şu şekil bir RAM'e sahibim. İşlemci olarak 9800X3D. Anakart olarak Gigabyte X870 Aorus Elite ICE var.

BIOS konusunda hakimim ama hangi değeri nasıl ayarlamam gerekiyor bilmiyorum. Ayrıca m-die mı yoksa a-die mı nasıl öğrenirim? Şöyle bir tablo var, bunu baz alarak ayarlamak sağlıklı olur mu?

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1i6FtFK5rkYmqEtb_Gaj8hE14rbCYgHCku7gO3M_LLSU/edit

Eki Görüntüle 240782

Şu şekil bir RAM'e sahibim. İşlemci olarak 9800X3D. Anakart olarak Gigabyte X870 Aorus Elite ICE var.

BIOS konusunda hakimim ama hangi değeri nasıl ayarlamam gerekiyor bilmiyorum. Ayrıca m-die mı yoksa a-die mı nasıl öğrenirim? Şöyle bir tablo var, bunu baz alarak ayarlamak sağlıklı olur mu?

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1i6FtFK5rkYmqEtb_Gaj8hE14rbCYgHCku7gO3M_LLSU/edit
BIOS'tan ayarlanıyor.
RAM'lere soğutma koyun mümkünse.
tREFI 50K, tRFC 500, tRFC2 400, tRFCSB 300.

Edit: Fotoğrafı görmemişim pardon. Başlığa göre yanıt verdim.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 240782

Nebi Akgün ün 6000 MHz CL30 değerlerini gir. TRFC 420 ile sorun yaşamazsan A-Die dır. Kesinlikle tavsiye ederim
Video başlığı bu "

DDR5 Performans ve Overclock Rehberi • Intel vs AMD | XPG DDR5 Serisi​

link koyuyorum ama sıkıntı var sanırım
Benim bu şekilde

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-04-07 152011.webp
    Ekran görüntüsü 2026-04-07 152011.webp
    61,3 KB · Görüntüleme: 69
Son düzenleme:

Nebi Akgün ün 6000 MHz CL30 değerlerini gir. tRFC 420 ile sorun yaşamazsan a-die dır. Kesinlikle tavsiye ederim.
Video başlığı bu "

DDR5 performans ve overclock rehberi • Intel vs AMD | XPG DDR5 serisi​

Link koyuyorum ama sıkıntı var sanırım.
Benim bu şekilde.

@TechMad burası ile de ayrı bir konu üzerinde ilgilenmek iyi olabilir. En azından 6000 CL32 1.3 vdd girilmemiş. @ahmetmelihalemdar o yüzden sizi tebrik etmek istiyorum. 6000 CL30-36-36 1.35 vdd gayet iyi. Ve fakat 1.3 vdd 6000 CL32 mantığını bir türlü kavrayamadım rehberdeki. Bazı eksik noktalar da var, örneğin tras AM5'te performansa katkısı sıfırken 30-40 aralığı bazı oyunlarda drop sebebi. Hele iGPU ile beraber kullanılırsa hiç hoş şeyler olmuyor. O yüzden yeni trend tras ve tRC için 80 bırakmak. tRP 32, tras 48, tRC 80 de olabilir. Tercih meselesi, 30-40 aralığı tehlike arz ediyor. A-die tolere edebilir sadece, dr ve m-die modüller problematik.

Nebi Akgün ün 6000 MHz CL30 değerlerini gir. TRFC 420 ile sorun yaşamazsan A-Die dır. Kesinlikle tavsiye ederim
Video başlığı bu "

DDR5 Performans ve Overclock Rehberi • Intel vs AMD | XPG DDR5 Serisi​

link koyuyorum ama sıkıntı var sanırım
Benim bu şekilde

1776214869817.webp

Bakınız, Bank Refresh Mode artık Mixed geldiğinden 420 tRFC geçersiz. Bu şekilde ilave edin, 950 VDDG ve 0.95 VDDP sorun yaratabilir. FCLK 2200 için bazı çipler 1000 ya da 1050 VDDG istiyor. Bakarsınız duruma.

@xunqui Bu şekilde ayarlayın. A-die SR modüller 6000 CL28 1.4V idealdir.

@TechMad Gigabyte BIOS için desteğinizi bekliyorum. @Falconpolat

MEM VPP neden 1.9? 6000 1:1 mod için gereksiz, 1.8 alın. Auto 1.8'dir.

Eki Görüntüle 240782

@xunqui 16 GB DR mi sizin modüller? 2R yazıyor, ZenTimings A2-B2 iletin. PawnIO kurmanız gerekli. Sitesindeki 1.36 sürümü uygundur, sonrasında çıkan Beta'lardan iletseniz daha iyi ama onlar PawnIO kurdurtmuyor sanırım, Manuel kurmak gerekli.

@ahmetmelihalemdar tRFC metodu artık yeni Train algoritmasında geçersiz. Bank Refresh Mode Mixed geliyor çünkü. Bunu Normal Mode aldıktan sonra tRFC1 değerini 390 deneyin. 6000 1:1 moddayken eğer Boot ederse A-die olduğu kesinleşir. G.Skill'de diğer yöntem barkod yöntemi. Sonu 20-21A ile bitiyorsa A-die, 20-21M ile bitiyorsa M-die.

@xunqui Barkod dahil olmak üzere gerekli görselleri iletiniz, buna Zen A2-B2 de dahil.

1776215310271.webp

Tek 16 GB DR modül mü var, yoksa 2x16 A-die DR modüller mi? Detay vermeniz lazım, tek görselden bir şey anlaşılmaz. Zen'den anlaşılır.

Attığınız görselde Channels 2 ve 16 GB 2R olarak görünüyor. DR modüllerde RDRDSD ve WRWRSD 1 bırakamazsınız, onlar 8 kalacak. WRWRDD ve RDRDDD 1 kalabilir, Different DIMM sizde yok. 4 DIMM, 4 slot dolarsa DD işlevseldir. 2R modüllerde SD işlevseldir. @X99 Bura ile müsaitken ilgilenirsiniz. Gerekli bilgileri paylaştım.

Dosya Ekleri

• 1776215922455.webp
    1776215922455.webp
    2,8 KB · Görüntüleme: 51
@Ayhan Dönmez zentiming açılmıyor bu şekilde hata veriyor sildim yeniden yükledim açık bütün programları kapattım hala aynı hatayı veriyor internette araştırdım bualamadım çözüm.

FACEIT yüklü mü? Yüklüyse oyunu yedekleyip silin. FACEIT açtırtmıyor, onun haricinde LoL ve Valorant da açtırtmaz. Vanguard ve FACEIT AC başlangıç programlarından kapatın. Revo Uninstaller Autorun kısmında görünür, ya da görev yöneticisinden bakarsınız. Orada bazen görünmüyor. Revo Portable indirip bakın. Aynı şekilde bu program Advanced Scan taratarak kalıntısız silersiniz ilgili uygulamaları, Reg. vs. dahil.

PawnIO kurun, sebep o olabilir bir de.

Antivirus mevcutsa açtırtmaz, izin vereceksiniz ya da değerler okunurken kapalı kalacak. Yöntemler bunlar. Arka plan bomboş olmalı.

@Falconpolat Anakart sahibi kendisine sormak lazım, Zen sizde açılıp da burada neden açılamıyor? :)

Revo Uninstaller kuruluydu zaten onu kullanarak pawnıo ve Zentiming'i sildim tekrar yükledim başlangıçta hiçbir anti-cheat uygulaması açık değil Windows Defender da kapalı konumda olmasına rağmen yine de açılmıyor aynı hata.

FACEIT yüklü mü? Yüklüyse oyunu yedekleyip silin. FACEIT açtırtmıyor, onun haricinde LoL ve Valorant da açtırtmaz. Vanguard ve FACEIT AC başlangıç programlarından kapatın. Revo Uninstaller Autorun kısmında görünür, ya da görev yöneticisinden bakarsınız. Orada bazen görünmüyor. Revo Portable indirip bakın. Aynı şekilde bu program Advanced Scan taratarak kalıntısız silersiniz ilgili uygulamaları, Reg. vs. dahil.

PawnIO kurun, sebep o olabilir bir de.

Antivirus mevcutsa açtırtmaz, izin vereceksiniz ya da değerler okunurken kapalı kalacak. Yöntemler bunlar. Arka plan bomboş olmalı.

@Falconpolat Anakart sahibi kendisine sormak lazım, Zen sizde açılıp da burada neden açılamıyor? :)