Charmander

Üyecik
Anakart: ASRock B650M-HDV/M.2
İşlemci: R7 7800X3D
Ekran Kartı: RX 6900XT SWFT

Abi selam, senin RAM timing rehberini okuyarak RAM'lerimi aşağıdaki gibi ayarladım, RTP ve TestMem5'ten sorunsuz olarak geçti.
Sonrasında RAM'lerin stabil olduğunu düşünüp düz EXPO kullanırkenki PBO ayarlarımı girdim, y-cruncher'da Core 4 error verdi ve onun değerini biraz arttırdım (tekrar test etmedim). Ondan sonra CS2'de FPS Benchmark haritasında test yaptım, %1 değerim artmıştı fakat Valorant'a girdiğimde ajan seçim ekranında bilgisayar kilitlendi. PBO ile RAM ayarlarının çakıştığını düşünüp PBO ayarlarını Auto'ya çektim.

Tekrar Valorant'a girdim ve yine ajan seçim ekranında bilgisayar kilitlendi, kasanın üstünden kapatmak zorunda kaldım. Son çare bu ayarları yapmadan önceki save dosyasına döndüm, şu anlık sıkıntı yaşamadım.
Verdiğiniz değerleri, belki sıkıntı çıkabilir korkusuyla ortalama değerleri girmeye çalışmıştım. Sizce sorun nerede olabilir? RAM'lerimin A-die olduğunu düşünüyorum (tRFC 390'da bootluyor). Kırmızı işaretleri ciddiye almayın lütfen.

Voltaj değerleriyle oynamadım, 6000/CL30 profili seçip üstünde oynama yaptım. + Liste olarak paylaştığınız tüm BIOS ayarlarını kopyaladım. (Bazılarını bulamadım) @Ayhan Dönmez
Bir de ekstra bir şey sormak istiyorum, benim 2 RAM'imin markaları farklı, değerleri aynı, bu bir sorun yaratır mı?

1785172017727.webp

1785172027383.webp

1785172033976.webp

Daha az fark olacak demek hiç yapmayacağı ya da tamamen anlamsız olduğu anlamına gelmiyor. %1 ve %0.1 FPS katkısı fazla yapılan işlemlerin stok EXPO'ya göre.

Sizin söyleminize göre X3D'de bunun hiçbir anlamı yok, insanlar boşa uğraşıyor o halde. Bunlar hep amcanın söylemleri, geçiniz bunları lütfen. Tabuları yıkmak lazım.

1785180420400.webp

Daha az fark olacak demek hiç yapmayacağı ya da tamamen anlamsız olduğu anlamına gelmiyor. %1 ve %0.1 FPS katkısı fazla yapılan işlemlerin stok EXPO'ya göre.

Sizin söyleminize göre X3D'de de bunun hiçbir farkı yok, insanlar boşa uğraşıyor o halde. Bunlar hep amcanın söylemleri, geçiniz bunları lütfen. Tabuları kırmak lazım.

Eki Görüntüle 269150

Hocam, ben ayar yaptığım haliyle 9800X3D ile Valorant ve fps oyunlarında büyük bir fark görmedim. O kadar teste emeğe değer mi bilmiyorum. Sizin emeğinize saygısızlık etmek istemem. Klasik oyuncu için çok gerekir mi bilmiyorum.

Anakart: ASRock B650M-HDV/M.2
İşlemci: R7 7800X3D
Ekran Kartı: RX 6900XT SWFT

Abi selam, senin RAM timing rehberini okuyarak RAM'lerimi aşağıdaki gibi ayarladım, RTP ve TestMem5'ten sorunsuz olarak geçti.
Sonrasında RAM'lerin stabil olduğunu düşünüp düz EXPO kullanırkenki PBO ayarlarımı girdim, y-cruncher'da Core 4 error verdi ve onun değerini biraz arttırdım (tekrar test etmedim). Ondan sonra CS2'de FPS Benchmark haritasında test yaptım, %1 değerim artmıştı fakat Valorant'a girdiğimde ajan seçim ekranında bilgisayar kilitlendi. PBO ile RAM ayarlarının çakıştığını düşünüp PBO ayarlarını Auto'ya çektim.

Tekrar Valorant'a girdim ve yine ajan seçim ekranında bilgisayar kilitlendi, kasanın üstünden kapatmak zorunda kaldım. Son çare bu ayarları yapmadan önceki save dosyasına döndüm, şu anlık sıkıntı yaşamadım.
Verdiğiniz değerleri, belki sıkıntı çıkabilir korkusuyla ortalama değerleri girmeye çalışmıştım. Sizce sorun nerede olabilir? RAM'lerimin A-die olduğunu düşünüyorum (tRFC 390'da bootluyor). Kırmızı işaretleri ciddiye almayın lütfen.

Voltaj değerleriyle oynamadım, 6000/CL30 profili seçip üstünde oynama yaptım. + Liste olarak paylaştığınız tüm BIOS ayarlarını kopyaladım. (Bazılarını bulamadım) @Ayhan Dönmez
Bir de ekstra bir şey sormak istiyorum, benim 2 RAM'imin markaları farklı, değerleri aynı, bu bir sorun yaratır mı?

Eki Görüntüle 269108

Eki Görüntüle 269109

Eki Görüntüle 269110

Bu şekilde ayarlayıp teste alın lütfen, geri kalan kısmı doğru gibi. VSOC 1.25, VDDP 1.1, VDDG CCD ve VDDG IOD 1.0 ayarlayın. VDD, VDDQ, VDDIO 1.4 idealdir. Gear kapatmaya çok lüzum yok, HDV sorun çıkartabiliyor 1 DPC kart olsa da. Daha iyisi yapılabilir ama seni yorar bundan ötesi.

RAM testi esnasında PBO Auto kalmalı, iGPU kapatmanız lazım. MCR ve PDM hep kapalı kalacak. Bunlar aklınızda olsun. PBO tamamen silikon lottery. All Core -15'ten öteye gidemiyor olabilirsin. Scaler ve LLC-Load-line Calibration ayarlanması gerekebilir. Bunlarla uğraşmak yerine PBO Advanced, Limits Motherboard, All Core Negative -15 ile VT3 testine alın.

1785180641904.webp

Hocam, ben ayar yaptığım haliyle 9800X3D ile Valorant ve fps oyunlarında büyük bir fark görmedim. O kadar teste emeğe değer mi bilmiyorum. Sizin emeğinize saygısızlık etmek istemem. Klasik oyuncu için çok gerekir mi bilmiyorum.

Akıcılık ve tepkisellik anlamında gerekiyor, X3D diye etkisi sıfır demek çok doğru olmaz. X3D olmayan çiplere göre fark daha az demek doğru olur. Yapılan in-game benchmarklar da bunu kanıtlar nitelikte. Subtiming'ler ve Nitro özellikle fayda ediyor diyebilirim.

Genel sistem optimizasyonu rekabetçide önem arz eder.

Hocam, ben ayar yaptığım haliyle 9800X3D ile Valorant ve fps oyunlarında büyük bir fark görmedim.

Muhtemelen amca timing'leri girdiniz, sebebi o. Bazı değerleri gereğinden fazla tight ayarlattığından hatta testi geçsen dahi performans kaybı yaşıyorsun. Onun haricinde birçok ek ayar var uygulanması gereken, sadece timing ile sınırlı değil DDR5. Bunların hiçbirinden o video serisinde bahsedilmedi. Ben tek tek aktarmak zorundayım üyelere maalesef. Outdated bir rehber YT'daki.

Son düzenleme:
Hocam, ben ayar yaptığım haliyle 9800X3D ile Valorant ve FPS oyunlarında büyük bir fark görmedim. O kadar teste emeğe değer mi bilmiyorum. Sizin emeğinize saygısızlık etmek istemem. Klasik oyuncu için çok gerekir mi bilmiyorum.

Rekabetçi oyunlarda 0.1ms bile önemlidir, gecikme açısından. Bunu hissedersin hissetmezsin. Örnek mekanik klavyeden manyetiğe geçtim. 8KHz olsun, tuşların gecikmesini ayarlama, ölü bölge ayarlama, Movement'a ne kadar etkili oluyor. Profesyonellerin %50'sinden fazlası manyetiğe geçti. Ben de 7800X3D kullanıyorum. Herhangi bir RAM ayarı vs yapmadım timing düz EXPO 6000 CL30 kullanıyorum ama biliyorum ki karşıma timing ayarı yapmış birisi gelse milisaniye de oynasa benden düşük tepkisel gecikme alacağını. Belki arkadaş böyle şeylere takıyor en düşük gecikmeyi istiyor olabilir.

@Ayhan Dönmez, RTP de bir sıkıntı çıkmadı fakat Valorant'ta bilgisayar yine kitlendi. 20 dakika boyunca BF6 oynadım bir sıkıntı çıkmadı, League of Legends'da sıkıntı çıkmadı, League of Legends oynarken arkada CS2 açtım oyuna girdim yine birşey olmadı. Açtığımız veya Kapattığımız bir ayarın Vanguard'ı bozduğunu düşünmeye başladım.
1785191657005.webp