+200/-25 vermektense +75/-30 çok daha iyi mesela. Core VID ciddi düşecektir. Yazın ayrıca VT3 bakmak lazım ama, yaz kış ayrımı olur AMD'de. CCD ve IMC-Bellek kontrolcü davranışı değişir sıcaklık kaynaklı. Kışın stabil olan uç değerler yazın patlayacaktır. BSOD yersin.

Bu Runtime Reduction ayarı normalde EXPO profillerde kapalı gelir. Gigabyte Auto olarak Enabled mi bırakmış?
evet outo olarak enable siz söyleyince kontrol ettim daha önce o ayarın varlığından haberdar değildim

o zaman boot süresini sorun etmeyerekten bu şekilde teste sokuyorum

Curve Optimizer için de konuşacak olursak genel itibarıyla -30 üzeri vermek çok mantıklı değil. Çoğu çip için -30 sınır, -40 şimdi açarsın ama yazın patlar. -35 belki stabil olabilir, hem C-State kapalı hem de Scaler vs. 6x iken. Bakmak lazım.

evet outo olarak enable siz söyleyince kontrol ettim daha önce o ayarın varlığından haberdar değildim

o zaman boot süresini sorun etmeyerekten bu şekilde teste sokuyorum

Evet, en kısa halinde bile Train böyle ediyor. DR modüller Train süresi AM5'te uzun. Günde 1 kere PC açıyorsun, ama %100 stabilite emin olursan MCR Auto alıp birkaç Restart sonrası tekrardan RTP testine al. O zaman net emin olursun.

@xunqui Sende süre kısmı bir de RTP'de hatalı olabilir, 90 dakika SR kitler için ideal. Sendeki DR modül ise 150 dakika ayarlayın. Birinizden biri DR idi, 3-5 kişide Gigabyte anakart var. Birisi H-die DR, diğeri A-die DR, bir diğeri A-die SR. Haliyle karışıyor.

RTP için DR modüller 150 dakika, SR modüller için 90 dakika ayarlayın. Geçerse %90 stabil deriz. Uzun teste sonra koyarsınız. Uzun testten kasıt da 24 saat değil, isteğe bağlı 3-4 saat ya da 6 saat olabilir. VT3 7200 saniye, P95 Large 2-3 saat ayrı ayrı bakarsınız boş vakitlerde. Single Boot olması önemli, ama vakit ayıramıyorsanız da yapacak bir şey yok. Ayrı zamanlarda bakarsınız, hiç yoktan iyidir çünkü.

Son durum bu şimdi testi başlatacağım.

Sizin modüller net şekilde A-die DR. O sebepten ötürü RTP'de Minutes kısmı 90 yerine 150 ayarlamakta fayda var. @xunqui 1 Cycle bitmeyecektir yoksa, yarım kalır muhtemelen.

32 GB DR'de durum buydu, 16 GB DR'de belki farklıdır. Cycle tam olarak bitirmesinde fayda var.

16 GB SR, 16 GB DR, 32 GB DR olmak üzere bunların hepsi ayrı kavramlar. Test süreleri de haliyle değişecektir. Aynı kefeye koyulmaz. Timing'ler bile farklı zaten, SD-DD kısımları düzgün ayarlamazsan Boot etmiyor. DD kısmı 4 DIMM ve 4 slot için, SD kısmı DR modüller için şart. 1 bırakılamaz yani kafaya göre.

Son düzenleme:
Curve Optimizer için de konuşacak olursak genel itibarıyla -30 üzeri vermek çok mantıklı değil. Çoğu çip için -30 sınır, -40 şimdi açarsın ama yazın patlar. -35 belki stabil olabilir, hem C-state kapalı hem de scaler vs. 6X iken. Bakmak lazım.

Evet, en kısa halinde bile train böyle ediyor. Dr modüller train süresi AM5'te uzun. Günde 1 kere PC açıyorsun ama %100 stabilite emin olursan mcr Auto alıp birkaç restart sonrası tekrardan rtp testine al. O zaman net emin olursun.

@xunqui sende süre kısmı bir de Rtp'de hatalı olabilir, 90 dakika sr kitler için ideal. Sendeki dr modül ise 150 dakika ayarlayın. Birinizden biri dr idi, 3-5 kişide Gigabyte anakart var. Birisi h-die dr, diğeri a-die dr, bir diğeri a-die sr. Haliyle karışıyor.

Rtp için dr modüller 150 dakika, sr modüller için 90 dakika ayarlayın. Geçerse %90 stabil deriz. Uzun teste sonra koyarsınız. Uzun testten kasıt da 24 saat değil, isteğe bağlı 3-4 saat ya da 6 saat olabilir. VT3 7200 saniye, P95 large 2-3 saat ayrı ayrı bakarsınız boş vakitlerde. Single boot olması önemli ama vakit ayıramıyorsanız da yapacak bir şey yok. Ayrı zamanlarda bakarsınız, hiç yoktan iyidir çünkü.

Sizin modüller net şekilde a-die dr. O sebepten ötürü Rtp'de minutes kısmı 90 yerine 150 ayarlamakta fayda var. @xunqui 1 cycle bitmeyecektir yoksa, yarım kalır muhtemelen.

32 GB Dr'de durum buydu, 16 GB Dr'de belki farklıdır. Cycle tam olarak bitirmesinde fayda var.

Tamamdır hocam dediğiniz şekilde 150 dakika olarak başlatacağım test sırasında HWiNFO ile RAM SPD ve CPU ıod hotspot takibi sağlayacağım eğer test sırasında hata alırsamda dediğiniz gibi " bu kısım içinse DDR4 style tck 2-2 ayarladınız. Eğer ki testlerde hata vs. olursa 3-3 tck yaparsınız" yapacağım test sorunsuz geçersede bir sonraki aşama verdiğiniz PBO ayarlarını deneyeceğim. teşekkür ediyorum

Tamamdır hocam dediğiniz şekilde 150 dakika olarak başlatacağım test sırasında HWiNFO ile RAM SPD ve CPU ıod hotspot takibi sağlayacağım eğer test sırasında hata alırsamda dediğiniz gibi " bu kısım içinse DDR4 style tck 2-2 ayarladınız. Eğer ki testlerde hata vs. olursa 3-3 tck yaparsınız" yapacağım test sorunsuz geçersede bir sonraki aşama verdiğiniz PBO ayarlarını deneyeceğim. teşekkür ediyorum

Sıcaklık takibinde RAM SPD kısmı 55-70 arası gezebilir DR'de, sorun teşkil etmez. Hynix'te genel olarak 70-80 dereceleri çok geçmemeye çalışın. Yapılan işlemin mantığı kalmaz öteki türlü. Zaten tREFI 65535 ya da tRFC 360 vs. ayarlamadık. Bunlar 6000 1:1 modda 50-55 derece geçtiği anda hata üretir. Aktif soğutma gerektirir yani, 7-24 fan üfleyecek. tREFI 50K ve tRFC 390 için buna gerek yok. Bu ayarlamalar için kasa havalandırmasına dikkat etmek yeterli. Gaming'de GPU sıcak hava tahliyesi işleri ekstra zora sokuyor DR modüllerde. DR ekstra ısınır çünkü, bir de GPU kaynaklı ekstra ısı üretilecek. Gaming'de de 55-60 derece çok geçmesin. Kontrol edersiniz ara ara.

Sıcaklık takibinde RAM SPD kısmı 55-70 arası gezebilir Dr'de, sorun teşkil etmez. Hynix'te genel olarak 70-80 dereceleri çok geçmemeye çalışın. Yapılan işlemin mantığı kalmaz öteki türlü. Zaten trefı 65535 ya da tRFC 360 vs. ayarlamadık. Bunlar 6000 1:1 modda 50-55 derece geçtiği anda hata üretir. Aktif soğutma gerektirir yani, 7-24 fan üfleyecek. Trefı 50k ve tRFC 390 için buna gerek yok. Bu ayarlamalar için kasa havalandırmasına dikkat etmek yeterli. Gaming'de GPU sıcak hava tahliyesi işleri ekstra zora sokuyor dr modüllerde. Dr ekstra ısınır çünkü, bir de GPU kaynaklı ekstra ısı üretilecek. Gaming'de de 55-60 derece çok geçmesin. Kontrol edersiniz ara ara.

Bende bunu soracaktım şu an sıcaklık 50- 55 derece arası fakat kasada bulunan bütün fanların kaynağı CPU ayarlı ve sessiz moddalar test sırasında CPU ısınmadığı için bütün fanlar 600-700RPM arası dönüyor bundan kaynaklı test ile oyun sırasındaki sıcaklık değerleri farklı olacaktır diye tahmin ediyorum oyun oynarken CPU ısınacağı için fanlar devir yükseltip otomatik olarak RAM'leri de soğuyacaktır diye düşünüyorum doğru mudur sizce.

PBO-Advanced, limits-motherboard, scaler-6X, Boost clock +75, Curve Optimizer all cores negative -25 ile başlayın. Global C-state ayarı kapalı kalsın, dahili grafik AM5'te külliyen kapatılmalı. 1:1 mod stabilitesini dahi bozuyor, VSOC besleme alanında. SoC yani IO die, ccd hariç tüm birimlerin bulunduğu çiplet mimarideki kısım. iGPU baş belası o yüzden.

Sebebi mcr ayarı, evet. DDR Memory runtime reduction ayarı Gigabyte BIOS'ta mevcut mu? Mevcutsa bunu enabled alıp tekrardan süreyi kontrol edin. Mevcut değilse mcr Auto alın. Ama her defasında sıfırdan train edip hafızada tutmaması, uzun vade stabilite adına AM5'te en iyisidir. OC profil bunların hepsi çünkü, düz EXPO'dan ayrı.

Mcr açık bırakmak %100 stabilite emin olunmadığı takdirde ya da bazı durumlarda, cold boot sorunlarına neden olabiliyor. Mouse donma, takılma vs. gibi.

Zaten mcr açık ya da Auto bıraksan dahi, bir süre sonra anakart sıfırdan Train'e düşüp sarı yakıyor. Demans var AM5'te, akılda uzun süre tutamaz Intel gibi.

Mesela Gear kapalı iken mcr açmak çok büyük sorun. Ben stabil edemedim, mcr kapalı halindeki stabilite yok ne yazık ki. Cold boot mort.

PBO+RAM için buradan .exe uzantılı dosyayı .ZIP uzantılı dosyanın içine ZIP'ten çıkarttıktan sonra atıp programı başlatın. CPU+RAM tıkladıktan sonra sadece VT3 başında tik olacak. Bellek temizliği her daim test öncesi yapılacak. Memory 26g ayarlayın, süre olarak 7200 saniye yeterlidir.

Eki Görüntüle 241124
Ayhan Hocam. Pbo +100 mhz, scalar 5x, curve -25 verdim. Cinebench r23 multicore 23.450 gibi bir puan aldi. 85-86 derecelerde gezdi. Prime95 small ffts testi açtım. 91-92 arası geziyor 20 dk oldu hata vermedi
Cpu ppt 174 w gördü. Ne dersin hocam

Ayhan Hocam. Pbo +100 mhz, scalar 5x, curve -25 verdim. Cinebench r23 multicore 23.450 gibi bir puan aldi. 85-86 derecelerde gezdi. Prime95 small ffts testi açtım. 91-92 arası geziyor 20 dk oldu hata vermedi
Cpu ppt 174 w gördü. Ne dersin hocam

Kalabilir, VT3 testi deneyin. -30 belki stabildir C-State kapalı iken. Stabiliteyi etkiliyor C-State ayarı. Auto Enabled gelir, Curve stabilitesi daha zor. Golden çipler hariç sıkıntı yaşıyor.

Bende bunu soracaktım şu an sıcaklık 50- 55 derece arası fakat kasada bulunan bütün fanların kaynağı CPU ayarlı ve sessiz moddalar test sırasında CPU ısınmadığı için bütün fanlar 600-700RPM arası dönüyor bundan kaynaklı test ile oyun sırasındaki sıcaklık değerleri farklı olacaktır diye tahmin ediyorum oyun oynarken CPU ısınacağı için fanlar devir yükseltip otomatik olarak RAM'leri de soğuyacaktır diye düşünüyorum doğru mudur sizce.

GPU da ekleneceği için Gaming'de, net konuşamayız. 55-60 aralığı problem değil bu değerler için. Sorun olmaz.

Kalabilir, VT3 testi deneyin. -30 belki stabildir C-State kapalı iken. Stabiliteyi etkiliyor C-State ayarı. Auto Enabled gelir, Curve stabilitesi daha zor. Golden çipler hariç sıkıntı yaşıyor.
VT3 Testini açtım hocam. Ilk defa yapiyorum testi. Ram i sömürüyor. Islemci 5050-5200 mhz arasi gidip geliyor. Sicakliklar 68-70 derece islemci. Bu test ne kadar devam etsin

Oyun ile test yükü zaten her daim ayrıdır. Test anında +10 derece sıcak çalışması çok normal, zaten kasa havalandırması harici aktif soğutmanız yok. Değerleri ona uygun ayarladık.

Oyundayken tek sıkıntı 5080-5090 gibi GPU'lar ile birlikte DR modül olması. Ekstra ısıtacaktır, sanki RAM testindeymiş gibi 55-60 dereceler, özellikle yazın aktif soğutma yapılmazsa olağan.

Aktif soğutma olayını @TechMad @Haluk Albayrak müsait iken iletir.

VT3 Testini açtım hocam. Ilk defa yapiyorum testi. Ram i sömürüyor. Islemci 5050-5200 mhz arasi gidip geliyor. Sicakliklar 68-70 derece islemci. Bu test ne kadar devam etsin

7200 saniye ve 26G ayarlayın GUI'den. VT3 sadece tikli olacak. 7200 saniye +100/-30 hata yoksa kalabilir. Scaler 5x yeterli, C-State kapalı kalsın.

Oyun ile test yükü zaten her daim ayrıdır. Test anında +10 derece sıcak çalışması çok normal, zaten kasa havalandırması harici aktif soğutmanız yok. Değerleri ona uygun uyguladık.

Oyundayken tek sıkıntı 5080-5090 gibi GPU'lar ile birlikte DR modül olması. Ekstra ısıtacaktır, sanki RAM testindeymiş gibi 55-60 dereceler, özellikle yazın aktif soğutma yapılmazsa olağan.

Aktif soğutma olayını @TechMad @Haluk Albayrak müsait iken iletir.

7200 saniye ve 26G ayarlayın GUI'den. VT3 sadece tikli olacak. 7200 saniye +100/-30 hata yoksa kalabilir. Scaler 5x yeterli, C-State kapalı kalsın.
-25 teyim hocam su an. -30 a cesaret toplamaya çalışıyorum:)