RAM timing ayar tavsiyesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan TechMad
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 161
Belki son BIOS'la alakalidir hocam. Açıkçası bende bilemedim. Eve gecer gecmez deneyip geri donus saglayacagim.

Dediklerimi deneyin, sonra Timing gevşeteceğiz. Hata kaynağını bulmak lazım.

Benim ayarlar bu şekilde. Birazdan ekstra ayarlar kısmını güncelleyeceğim @Ayhan Dönmez. Aklıma takılan birkaç şey var.

Eki Görüntüle 236124

M-die max. oluru bu gibi, @ggbye ile bir bakın. DDR4 Style açmıyor.

@Ayhan Dönmez ekstra ayarların büyük kısmı aynı birkaçı farklı. Aklıma takılanlar bunlar.

• DRAM PDA Enumeration ID Programming Mode: Auto (Squential PDA belirtmişsiniz bende Auto)

• Global C-State: Enabled (PBO ile beraber Enabled öneriliyor, statik OC ile beraber Spread Spectrum ayarları Disabled ve C-State Disabled öneriliyor.)

Statik OC nedir bilmiyorum ama Global C-state bende Enabled ayarlı. Zaten hep Enabled ayarlıyordum.

• AI Tweaker-PBO: Enabled(MSI'deki karşılığı PBO-Advanced, PBO Limits-Motherboard.)

Bu ayar bende yok. Daha doğrusu AI Tweaker diye bir şey yok. Ama PBO bende şu şekilde:
  • PBO Limits: Motherboard
  • PBO Scalar: 6X
  • CPU Boost Clock Override: Enabled (Positive)
  • Max CPU Boost Clock Override(+): 100
  • CO: All Cores -20
• Medium Load Boostit: (Bu ayar bende yok)
• VRM/Clock Spread Spectrum: (Bu ayar da yok. Daha doğrusu görselde attığım “Spread Spectrum Control” adında bir ayar var. O da Disabled)
• CPU Load-line Calibration: İki tane ayarı var ikisini de Turbo yaptım.
Bu arada VRM diye aratınca “Prochot VRM Throttling” adında bir ayar çıktı ve Auto yazıyor.
• ErP Ready: (Bu ayar yok)
Eklemek istediğim iki ayar daha var.
• PCIEX16 Bifurcation: Auto (Diğer seçenekler X8-X8, X8-X4-X4, X4-X4-X4-X4)
• PCIEX16 Slot Link Speed: Gen5

Son düzenleyen: Moderatör:

PCIEX16 Slot Link Speed senin kart 5080 vs. ise Gen5 kalsın, 4090 ise Gen4 kalsın. PCIEX16 Bifurcation X16 opsiyonu olmadığı için Auto kalacak. M2_2 dolmadığı sürece x8 kısmaz, Lane paylaştırmaz. GPU-Z indirip görsel ilet, oradan anlarız bu durumu. Prochot VRM Throttling vs. ayarları, onlara girme. XOC'de ve LN2'de lazım. Normal kullanımda gereksiz, VRM 100 derece Throttle mani oluyor yani. Sende öyle bir durum zaten yok. AI Tweaker ASUS'a özel, sizde PBO Advanced, Limits Mobo var sadece. Medium Load da ASUS özel. Global C-State açık kalsın sende, PBO aktif. Statik OC'den kasıt 1.15V sabit voltaj verip frekansı 5.3 GHz sabitleme işlemi. Gereksiz, PBO varken gerek yok. PBO koruma mekanizmaları burada devre dışı, geçen OCCT CPU testinde 103 derece gördüm mesela. DRAM PDA ayarını Sequential yap, Train algoritması o da. Refresh Mode Mixed ile beraber eklendi. MCR kapalı kalmak zorunda yoksa BSOD veriyor bu ayar SEQ iken. Bir de Read-Write Preamble değiş @ggbye gibi. Write Pre 2 tCK, Read Pre 3 tCK zorla.

ErP S4+S5 bu kartta olmaması ilginç, karta hiç USB portu koymadıkları ve RGB yoksunu olduğu için sanırım. Spread Spectrum ayarı sende doğru, kapalı kalacak.

Read 3 tCK, Write 2 tCK ayarladım. DRAM PDA ayarını Sequential yaptım. Fakat ekran kartını anladım. Bendeki kart RX 9070 XT olduğu için Gen5 mi Gen4 mü bilemedim. Birazdan GPU-Z ile görsel atacağım.

Ekleme: Bu ayarlar için tekrardan RTP 90 dakika testi yapmak gerekiyor mu?

Ekleme2: @Ayhan Dönmez GPU-Z bu şekilde. Yukarıda anladım demişim de anlamadım diyecektim. Gen4 mü yapmalıyım Gen5 mi?
Son ZenTimings görseli tCKE ve DRAM PDA ayarlamalarından sonra böyle. Sanırım benim kart Gen5 olarak geçiyor.

Evet.

Gen5 yapıp tekrar GPU-Z kontrol edin. 5.0 x16 ise doğrudur.

Son düzenleme:
Gen5 yapıp tekrar GPU-Z kontrol edin. 5.0 x16 ise doğrudur.
Ben zaten Gen5 ayarlamıştım. Normalde Auto idi. GPU-Z görseli Gen5 ayarlıyken aldığım görsel.

Ben zaten Gen5 ayarlamıştım. Normalde Auto idi. GPU-Z görseli Gen5 ayarlıyken aldığım görsel.
@Ayhan Dönmez bu arada tCKE bende sıfır gösteriyor. Değiştirmeden önce de sıfır gösteriyordu. Write Pre 2 tCK, Read Pre 3 tCK2 girince değişmesi gerekiyor muydu?

Son düzenleme:

Hayır, etkisiz o AM5'te. AM4 ayarı.

@TechMad ARD Auto iken 6000'de 34-34 mü eşliyor sende yoksa ARD 0 34-34 mü? Her türlü ARD 0 eşlemese dahi daha iyi veriyor, ARD 0 kullanın @ggbye ile.

1 DPC'de Match olayları biraz farklı.

Son düzenleme:
ARD 0 ile 34 eşliyor hocam.

Bir de Read-Write Preamble değiş @ggbye gibi. Write Pre 2 tCK, Read Pre 3 tCK zorla.
Bunlar da sorunsuz geçti artık tamamız. Bu iki ayar tam olarak ne işe yarıyor?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…