Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Galdirik

Çalışkan
Merhaba,

MSI B760M Gaming Plus WiFi anakartım, G.Skill 2×16 32 GB CL36 6000 MHz RAM’lerim bulunmakta. RAM’ler default olarak 4800 MHz’de çalışmakta. XMP açtığımda veya RAM’leri manuel olarak 6000 MHz’e çektiğimde PC açılmıyor. 2-3 defa kapat-aç yaptıktan sonra açılabiliyor; ancak bu defa da belirli bir süre sonra tekrar hataya düşüp PC kapanıyor. BIOS sürümüm güncel.

Ne yapabilirim, konu hakkında desteğinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İlk dikkatimi çeken yine Samsung oluşu :D

6000 CL30 ile aynı parayken neden 6000 CL36 alınıyor, hiç aklım ermiyor buna.

XMP açtıktan sonra manuel olarak frekansı 5800 ve 5600 çekip tek tek deneyin. Test edin bir de, OCCT CPU+RAM large+Extreme ile.

Hocam HWiNFO da RAM'ler Hynix olarak görünüyor.
Dediğiniz şekilde yaptım XMP açık manuel 5600 MHz çıktı açıldı.
Ancak onun dışında 5800'e çektiğimde yine açılmadı, anakartda da VGA ışığı yandı.

Nebi son zamanlarda fena sistem toplamıyor, RAM konusuna dikkat ediyor yoksa topa tutarlar onu, bu saatten sonra Samsung-Micron koydurtmaz, arada 1 tanesi 5600 C36 Samsung denk gelmişti, ona da 6000 C36 profili oturtmuştu hatırladığım kadarıyla. Samsung kötünün iyisi, yine AM5'te iş yapar da Intel için net konuşamıyorum. Intel'de bile Hynix almıştım yani, o kadar söyleyeyim. 6000 CL30 ikisi için de iyi. Core Ultra'da sadece abanabiliyorsun frekansa, CUDIMM desteği falan da var. AM5'te halen daha yok. Bu CUDIMM kitleri bypasslayıp zaten 6000 C26 1.4v'ları piyasaya sürdüler diye biliyorum, sonrasında 1.45v versiyonları çıktı mecburen.

@LH44 Core Ultra'ya kesin Hynix lazım mesela, Micron-Samsung söz konusu olmaz. LGA 1700'e olabilir 5600-6000 MT/s civarında problem çıkartmaması lazım. Buradaki sorun ne kaynaklı bilemiyorum. A2-B2 slotlarına takılmış mı mesela? BIOS beta mı vesaire. 5600-5800 mt stabil açıyor mu? Bunlara bakmak lazım.

Tek RAM deneyip XMP açtığında 6000 mt stabil mi? @Galdirik önce bunlar denenecek. Soldan 2. slot A2 slotu, soldan 4. slot B2 slotu. Bunlara takman gerekiyor. Tek denerken de soldan 2. slota takacaksın. Onda 6000 mt açıyor mu öyle bak.

LGA 1700 monolitik yapıda, 6000 mt açmakta sıkıntı yaşamaması gerekli. B760 çipset hakkında çok bilgim yok, Z790 altına bilinçli olarak düşmemiştim OC ile uğraştığım için. @LH44

Hocam tek RAM olarak denemedim ancak RAM'ler A2-B2 de.

BIOS da beta da değil.

Ben uzun zamandır kullanıyorum bu sistemi 6000 MHz de kullanıyordum, en son BIOS güncellemesinden sonra XMP açtığımda sorun yaşadım.

Ha belki de BIOS güncellemeden önce de 4800 deydi de farkında değildim.

Yani BIOS güncelledim o yüzden bu sorunu yaşamaya başladım diyemem.

Tekrardan merhaba,

Dün gece sorun kendiliğinden düzeldi.

Manuel frekans arttışını kapattım, kaydettim çıktım çat diye açıldı PC.

3 gün neden açılmıyordu bu xpm dün gece neden açıldı cidden tuhaf.

Teşekkür ederim desteğiniz için.
Merhaba,

MSI B760M Gaming Plus WiFi anakartım, G.Skill 2×16 32 GB CL36 6000 MHz RAM’lerim bulunmakta. RAM’ler default olarak 4800 MHz’de çalışmakta. XMP açtığımda veya RAM’leri manuel olarak 6000 MHz’e çektiğimde PC açılmıyor. 2-3 defa kapat-aç yaptıktan sonra açılabiliyor; ancak bu defa da belirli bir süre sonra tekrar hataya düşüp PC kapanıyor. BIOS sürümüm güncel.

İşlemciniz nedir?
Ayrıca Debug LED yanıyor mu? Yanıyorsa hangisi yanıyor?

@Ayhan Dönmez , biliyorum konu İntel. Bir fikriniz var mıdır? Danışmak istedim.

İşlemciniz nedir?
Ayrıca Debug LED yanıyor mu? Yanıyorsa hangisi yanıyor?

@Ayhan Dönmez , biliyorum konu İntel. Bir fikriniz var mıdır? Danışmak istedim.
İlk dikkatimi çeken yine Samsung oluşu :D

6000 CL30 ile aynı parayken neden 6000 CL36 alınıyor, hiç aklım ermiyor buna.

Merhaba,

XMP açtıktan sonra manuel olarak frekansı 5800 ve 5600 çekip tek tek deneyin. Test edin bir de, OCCT CPU+RAM Large+Extreme ile.

Open box göndermeseler çok mantıklı bir kit bu. Gerçi gönderse ne olacak, adamlar sonraki gün sıfır kutu gönderiyor, sonuçta burada müşteri haklı, arada olur öyle şeyler. KLEVV yurtdışında çok tercih edilen bir marka, TR'de çok bilinmiyor sadece. Bu hazır sistem firmaları 6000 c36 opsiyonu sunuyor sadece o da Samsung-Micron falan çıkıyor işte. 6000 c30 sunan hazır sistem firması çok nadir var.

Adam zaten PC işinden anlasa niye hazır sistem toplasın, işten anlayanlar Hynix'leri tüketiyor, elde Samsung-Micron kalıyor, hazir sistemcilere onları iteliyorlar maalesef.

Adam zaten PC işinden anlasa niye hazır sistem toplasın, işten anlayanlar Hynix'leri tüketiyor, elde Samsung-Micron kalıyor, hazir sistemcilere onları iteliyorlar maalesef.
+ olarak son zamlardan sonra kim ne yapacağını şaşırdı.
Bende zamlara yetişemeyenler arasındayım. 😀

±2-3.000TL veya denk fiyatlarda insanlar kolaya kaçıp hazır sistem alıyor. Sonra bu sistem niye açıkmıyor/düşük performans veriyor vs. vs. uğraş dur.

Bir süre daha katlanıp direneceğiz mecbur.

Merhaba,

Özetlemek gerekirse: sistemi 4800MHz'de açın.
@Ayhan Dönmez in dediği gibi 5600MHz civarına çıkarın. Boot etmediği yerde Clear CMOS yapıp açın sistemi. Boot etmediği frekanstan daha düşük frekans ile tekrar deneyin.

Voltaj ayarlarında @Ayhan Dönmez benden daha bilgili. 😃
Hynix için biraz bilgim var ama Samsung beni aşıyor.

+ olarak son zamlardan sonra kim ne yapacağını şaşırdı.
Bende zamlara yetişemeyenler arasındayım. 😀

±2-3.000TL veya denk fiyatlarda insanlar kolaya kaçıp hazır sistem alıyor. Sonra bu sistem niye açıkmıyor/düşük performans veriyor vs. vs. uğraş dur.

Bir süre daha katlanıp direneceğiz mecbur.
Nebi son zamanlarda fena sistem toplamıyor, RAM konusuna dikkat ediyor yoksa topa tutarlar onu, bu saatten sonra Samsung-Micron koydurtmaz, arada 1 tanesi 5600 c36 Samsung denk gelmişti, ona da 6000 c36 profili oturtmuştu hatırladığım kadarıyla. Samsung kötünün iyisi, yine AM5'te iş yapar da İntel için net konuşamıyorum. İntel'de bile Hynix almıştım yani, o kadar söyleyeyim. 6000 CL30 ikisi için de iyi. Core ultra'da sadece abanabiliyorsun frekansa, cudimm desteği falan da var. AM5'te halen daha yok. Bu cudimm kitleri bypasslayıp zaten 6000 c26 1.4v'ları piyasaya sürdüler diye biliyorum, sonrasında 1.45v versiyonları çıktı mecburen.

@LH44 Core ultra'ya kesin Hynix lazım mesela, Micron-Samsung söz konusu olmaz. LGA 1700'e olabilir 5600-6000 MT/s civarında problem çıkartmaması lazım. Buradaki sorun ne kaynaklı bilemiyorum. A2-B2 slotlarına takılmış mı mesela? BIOS beta mı vesaire. 5600-5800 MT stabil açıyor mu. Bunlara bakmak lazım.

Tek RAM deneyip XMP açtığında 6000 MT stabil mi? @Galdirik Önce bunlar denenecek. Soldan 2. slot A2 slotu, soldan 4. slot B2 slotu. Bunlara takman gerekiyor. Tek denerken de soldan 2. slota takacaksın. Onda 6000 MT açıyor mu öyle bak.

LGA 1700 Monolitik yapıda, 6000 MT açmakta sıkıntı yaşamaması gerekli. B760 çipset hakkında çok bilgim yok, Z790 altına bilinçli olarak düşmemiştim OC ile uğraştığım için. @LH44

Son düzenleme:
@LH44 Core ultra'ya kesin Hynix lazım mesela, Micron-Samsung söz konusu olmaz. LGA 1700'e olabilir 5600-6000 MT/s civarında problem çıkartmaması lazım. Buradaki sorun ne kaynaklı bilemiyorum. A2-B2 slotlarına takılmış mı mesela? BIOS beta mı vesaire. 5600-5800 MT stabil açıyor mu. Bunlara bakmak lazım.
Core Ultra için katılıyorum.

LGA 1700, Samsung ile 5600'ü açıyor diye biliyorum. Üstünden bende emin değilim.

Konu sahibi döndüğü zaman konuşabiliriz diğer seçenekleri.

Core Ultra için katılıyorum.

LGA 1700, Samsung ile 5600'ü açıyor diye biliyorum. Üstünden bende emin değilim.

Konu sahibi döndüğü zaman konuşabiliriz diğer seçenekleri.
B760 çipsete çok güvenemiyorum, Z790 altına düşmemek lazım, AMD gibi değil İntel, kısar da kısar, en tepe kartı alman lazım. Prime Z790 almıştım mesela en giriş seviye Z790, ama her türlü OC'ye müsaitti.

LGA 1700 Monolitik yapıda, 6000 MT açmakta sıkıntı yaşamaması gerekli. B760 çipset hakkında çok bilgim yok, Z790 altına bilinçli olarak düşmemiştim OC ile uğraştığım için. @LH44
Denemediğim için kesin konuşamıyorum. Ama bana da açar gibi geliyor. Çok uğraştırmaz.

B760, 6000MHz'de soeun çıkarması pek olası değil. Daha altı filan olsaydı o zaman tamam.