RAM'ler AMD işlemcinin desteklediğinden daha yüksek hızda çalıştırılırsa ne olur?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Murakus
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 732
  • Etiketler Etiketler
    amd mhz

Murakus

Çalışkan
Aldığım parçalar aşağıdaki gibidir dostlar. Benim merak ettiğim ise, şu ana kadar gördüğüm en tepe model AMD işlemciler, maksimum 5600 küsur RAM frekansını destekliyor. Bu aşağıdaki aldığım belleklerimi 8000 MHz de çalıştırsam, darboğaz gibi ve benzeri sorunlar yaşar mıyım? Ne dersiniz?

Gigabyte X870 EAGLE WI-Fi7 8000MHz(OC) DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI ATX Anakart
G.Skill 48 GB (2x24 GB) Trident Z5 Neo RGB DDR5 8000MHz CL40 EXPO Dual Kit RAM

Stabilite sorunu yoksa ve fazla elektrik vermediysen bir şey olmaması lazım. Tabii bir de RAM'lerin soğuk olması lazım.

Darboğaz gibi sorunlar yaşamazsınız. Sadece RAM'ler olması gereken maksimum performansta çalışmaz.

R5 1600AF işlemcim sözde en fazla 2667 MT/s destekli fakat 3400 MT/s hızında sorunsuz çalışmakta. 3600 MT/s hızlarda da sorunsuz sayılır fakat bazı AAA oyunlarda donmalara sebep olabiliyor.
Kısacası AMD bu konuda yazıldığı bir kısıtlamaya sahip değil, deneme yanılmayla işlemcinizin maksimum ne kadar hızda stabil çalıştığını bulabilirsiniz, bu işlemcinize herhangi bir zarar vermez.

Stabilite sorunu yoksa ve fazla elektrik vermediysen bir şey olmaması lazım. Tabii bir de RAM'lerin soğuk olması lazım.

Benim yapabileceğim sadece anakartın izin verdiği Full özellikleri açmak. Intel tarafında XMP diyorlar AMD tarafında EXPO sanırım. O kadar. Ama X870 en tepe chipset sanıyorum. 8000 MHz bellekler ile uzun vadeli bir yatırım yaptığımı düşünüyorum ve ileride yeni çıkacak daha yüksek MHz RAM frekanslarını destekleyip belleklerimi tam kapasite kullanabilecek işlemciler ile de yeterli olduğunu düşünüyorum. Bugün 9200 MHz gibi anakartlar da çıktı. Artık AMD'nin bellek ile anlaşma MHz aralığını yüksek kullanabilecek yeni işlemciler çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Her şey belleğin misal 64 GB ile olması ile ilgili olduğunu düşünmüyorum.

8000 MHz bellek çalıştırabilirsin ama sıradan bir kullanıcı için önermiyoruz çünkü en ufak problemde ya da PC açılmadığında ne yapacaklarını bilmiyorlar. Ayrıca 8000+ bellek kullanabilmen için 1DPC board yani 2 RAM slotlu anakart kullanmak gerekiyor(Nitropath harici). Öte yandan alacağın 6000 MHz bellek bile 8000 MHz hızında çalışabilecek düzeyde piyasaya sürülen 8000 MHz bellekler tamamıyla pazarlama stratejisi.

O zaman sistemi montaj ettiğimde, default olarak kullanmaya devam mı etmeliyim neleri değiştirebilirim ?

Deadfellow zaten belirtmiş. Halen AM5 tarafında 6000 MHz üstünde sorunlar var. Ayrıca bellek alırken gecikme de önemli. Yani olabilecek en düşük gecikme ve en istikrarlı hızı seçmek önemli. Bağlantıdaki bellekler işinizi görecektir. Oyun kullanımı için 32 GB yeterlidir. Render vb. için istiyorsanız 2x32 GB kitler de önerebilirim.

Sorun değilde sıradan bir kullanıcı gidip 4 slotluk anakarta 8000 MHz bellek takarsa hiç çalışmayabilir, stabil olmayabilir ya da çok küçük bir şansa çalışa da bilir, aynı sorun Intel'de de mevcut. Yüksek bellek frekansı için sadece 2 slotlu anakart kullanmak gerekiyor.

Absürt bir örnek vermek gerekirse 4000 TL'lik giriş seviyesi anakart 4 slotlu 25.000 TL'lik anakarttan daha yüksek bellek frekansına çıkabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…