RAM'ler AMD işlemcinin desteklediğinden daha yüksek hızda çalıştırılırsa ne olur?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Murakus
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 732
  • Etiketler Etiketler
    amd mhz
Çok sağ olun daha kullanmadım, 15 günü de aşmadım değiştireceğim.

O zaman geri vermeme gerek yok diyorsunuz ? İlerisi işlemciler için kalan hızlar da yatırım olabilir mi ? İleriyi görerek sistem dizmeye çalışıyorum.
Bir yatırım olmaz kullanılan çip aynı Hynix A RAM bulursan(piyasada dolu var) 9600+ bile yapabiliyor.

Bende G.Skill 7200 MHz CL 34 EXPO olarak aldım alacağım anakart ASUS X870 Dark Hero ayrıca Reddit forumda 8600 MHz OC yapıp kullananlar hatta 8300 MHz yapıp kullananlar var ben anlamadım çift kanal kullanıp neden 8000 MHz RAM kullanamayalım veya 7200 MHz.

8600 MHz çalıştırmak için IMC'nin iyi gelmesi lazım 1 DPC Board ya da nitropath özelliği olan bir anakart kullanmalısın. 2. olarak tak çalıştır 8600 MHz çalıştırmak imkansız 30-40 tane zamanlama, nitro ayarı ve bir sürü voltaj&omaj değeri girmen lazım anca böyle yapabilirsin. Ama 8600 MHz yapabilen işlemciler %1-2 lik kesimde denilebilir.

Hocam ben 7200 MHz RAM almıştım G.Skill 7200 MHz CL 34 elımdekını satıp 8000 MHz'lik almama gerek var mı alacağım anakartı zaten yazdım hatta benim sistem toplama konumda yine bu RAM vardı şu an bunları ben yeni duyuyorum 8000 MHz için şu an erken mi sizce 7200 MHz RAM'imi kullanabilir miyim?

Sorduğun sorunun bütün cevaplarını bu konuda belirtmişim.

Sorduğun sorunun bütün cevaplarını bu konuda belirtmişim.

İşlemci ile alakalı mı bu durum hocam bir sorum daha olacak XMP veya EXPO RAM fark ediyor mu XMP örnek veriyorum 8000 mhzaldım diyelim kullanabilir miyim?

@deadfellow hocam müsait misiniz?

Son düzenleme:
@deadfellow Böyle bir döküm verdi bana GPT. Hatta daha iyi olacağını iddia ediyor. Ayrıca en tepe x870 anakartı aldım neden özel bir anakart gerekiyor anlamış da değilim.

Evet, CL40 8000 MHz DDR5 RAM oyunlar için oldukça güçlü bir seçenektir. Ama gel istersen bunu biraz daha detaylı inceleyelim:

1.​

• 8000 MHz, RAM'in veri aktarım hızının çok yüksek olduğunu gösterir. Bu, oyunlarda yüksek FPS, daha hızlı yükleme süreleri ve genel sistem performansı için olumlu bir şeydir.
  • CL40 (CAS Latency 40), RAM'in veriye ne kadar sürede eriştiğini gösterir. Sayı ne kadar düşükse o kadar iyidir ama bu sayı tek başına her şeyi anlatmaz. DDR5'te gecikme değerleri DDR4'e göre doğal olarak biraz daha yüksek olabilir.

2.​

DDR5'te CL40 aslında normal sayılır, özellikle 8000 MHz gibi yüksek frekanslı RAM'lerde. Gecikme süresi (gerçek zaman cinsinden) MHz ile birlikte değerlendirilir.

Örnek kıyaslama (yaklaşık):​

• DDR4 3200 MHz CL16 → 10 ns civarı gecikme
  • DDR5 6000 MHz CL36 → ~12 ns civarı
  • DDR5 8000 MHz CL40 → ~10 ns civarı (yani oldukça iyi)

Yani yüksek frekans, yüksek CL değerini telafi ediyor.

3.​

• Modern oyunlarda, özellikle yüksek FPS isteyen rekabetçi oyunlarda (CS2, Valorant, Warzone vs.), yüksek hızlı RAM'in etkisi olur.
  • Fakat en büyük farkı genelde yüksek yenileme hızına sahip monitörlerde (144Hz+, 240Hz) hissedersin.
  • Öte yandan eğer işlemcin ya da ekran kartın zayıfsa, RAM'in gücünden tam olarak faydalanamayabilirsin (bottleneck oluşur).

4.​

DDR5-8000 RAM çalıştırmak için:

• Z790 / X670E gibi üst düzey anakartlar
  • Intel 13. / 14. nesil (K serisi) ya da AMD Ryzen 7000 serisi
  • Güçlü bir IMC (memory controller) gerekir.

Sonuç:​

CL40 8000 MHz DDR5 RAM, özellikle üst düzey bir sistemle birlikte kullanıldığında oyunlar için fazlasıyla yeterli ve hatta çok iyi bir tercihtir. Hatta sisteminin geri kalanı uygunsa, FPS artışı da görebilirsin.

Sistemini söylersen, birlikte değerlendirebiliriz bottleneck olur mu diye.

AMD kullanıyorsun soruyu sadece AMD için sor, 8000 çalıştırmak sadece gecikme için önemli bant genişliği için önemli değil. Çünkü Zen4/5 işlemcilerin bant genişliği FCLK ile sınırlı ve 32 bit bant genişliği var MHz başına. 2200 FCLK çalıştırabilen tek CCD'li(9600X, 9700X, 9800x3D) işlemciler 2200*32= 70.400 MB/s bant genişliğine sahip olabiliyor teorik olarak. O yüzden sıradan kullanıcılar için 6000 MHz 1:1 çalıştırmak çok daha mantıklı çünkü voltajı basıp CL düşürmeye korkuyorlar. Ayrıca 8000 MHz çalıştırmak için nitropath teknolojisine sahip bir anakart veya 2 RAM slotlu bir anakart kullanman lazım çünkü 4 slotlu anakartlar gereksiz parazit üretiyor ve yüksek frekansta sinyal kalitesini düşürüyor. Çok nadir de olsa 4 slotlu anakartta 8000 çalıştırılabilir ama riske girmeye gerek yok.

Son düzenleme:

Hocam 8000 MHz alıp stabil çalıştırabilir miyim?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…