Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

31988

Becerikli
Soru 1: RAM'lere kaç voltaj vermek tehlikeli? Voltaj ne kadar olursa RAM yanar?
Gemini Pro "1.40 V tehlikeli" diyordu. Ancak Gemini esas aldığım şey değildir. Forumda hocaları esas alıyorum, onlara soracağım. :)

Soru 2: Görselden anladığım tek şey, VDIMM denilen şeyin bellek modülüne giden voltajın ayarı olması. Bunlar nedir bilmiyorum detaylı bir şekilde nasıl öğrenirim? Bu arada neden VDDG No/Answer olarak görünüyor?

1776165218446.webp

Bu arada neden VDDG No/Answer olarak görünüyor?
Anakartın A serisi olmasıyla ilgilidir diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Soru 1: RAM'lere kaç voltaj vermek tehlikeli? Voltaj ne kadar olursa RAM yanar?
Gemini Pro "1.40 V tehlikeli" diyordu. Ancak Gemini esas aldığım şey değildir. Forumda hocaları esas alıyorum, onlara soracağım. :)

Soru 2: Görselden anladığım tek şey, VDIMM denilen şeyin bellek modülüne giden voltajın ayarı olması. Bunlar nedir bilmiyorum detaylı bir şekilde nasıl öğrenirim? Bu arada neden VDDG No/Answer olarak görünüyor?

Eki Görüntüle 240724

Anakartın A serisi olmasıyla ilgilidir diye düşünüyorum.

DDR5 sınır kabaca bu:

1776166550353.webp

2.07V PMIC sınırı zaten. IC ölüyor 2V civarında. @muhammetaktas122 6000 CL22 yapmak için 2V vermiş, IMC+DRAM IC patlatmıştı. Hatırladığım örnek bu var. 1.95 ötesi zararlı. Bir daha Boot etmeme şansı var. D4 için limitler yine hangi çip olduğuna göre değişiyor. Samsung B-die 1.65 ve ötesini yer, Scale olur genelde. Diğer Hynix ve Micron'lar için sınır 1.5-1.6 olarak kabul etmek lazım. 1.5 civarı günlük kullanıcıya yeter, üzeri bağlamaz. Hynix'te de öyle, aktif soğutma yoksa 1.5 bıraktık forumdaki üyeleri. Aktif soğutma varsa 1.65'e kadar D5 güvenli. D4 limitleri ve çipler daha farklı dediğim gibi. D5'te de Samsung B-die var, onu da uzun vade 1.55 kullanan var, üzerine denk gelmedim. Micron ve Nanya'lar sadece EXPO açılabiliyor zaten, Micron D-die sadece frekans desteği var. Voltajla da Scale olmazlar, Timing vs. girilemiyor ya da sıkılamıyor yani. D5'te Hynix mahkumiyeti var, D4 farklı.

1.4V EXPO Voltajı. Bende de öyle.
Sanırım 1.45 ve sonrası riskliydi.

1.53 üzeri geçmiyor kendisi, millet Global'de 3 yıldır 1.8V'ta Hynix A-die. Sorun yok. Çipe göre değişiyor. 1.45 değil de, 1.5-1.55 üzeri geçmemek lazım genelde. Aktif soğutma varsa D5'te 1.65 ideal.

İyi, @Riaki @Falconpolat ve daha niceleri bu karta sahip.

MSI gibi 2.07V VDD, VDDQ, VDDIO eşlemediği için IMC+RAM yakma ihtimali sıfır. 1.65V limiti var Gigabyte.

@muhammetaktas122 Senden sonra ben de denemelere başladım ama henüz yakma işlemi başarısız. @Bandırmalı1965 LN2'si olmadan bu işler mümkün değil gibi. Amca 1.45 geçmeyin, diyordu. 1.95'te sorun olmadı.

1776435628023.webp

Peki benim eski RAM sağlam çıkma olasılığı var mı işlemci o zaman zarar görmüştü @Ayhan Dönmez

Siz 2V eşlediğiniz için 3 voltajı, yani MSI denen firma MEM VDD 2V verdiğinde diğer VDDQ ve VDDIO'yu da 2V eşliyor. Bu senaryoda hem işlemci yani bellek kontrolcü, hem de Dual Rank modülün çip patlamıştır. Denemeden bilemeyiz. VDDIO'nun da çipi patlatmış olması ilginç senaryo. Normalde VDDIO Slow Burn, VSOC Insta Kill derler. Sende tam tersi olmuş.

VDDIO, CPU Memory IO Voltage ve bellek kontrolcü voltajı. MEM VDD zaten DRAM voltajı.

Siz 2V eşlediğiniz için 3 voltajı, yani MSI denen firma mem vdd 2V verdiğinde diğer vddq ve vddıo'yu da 2V eşliyor. Bu senaryoda hem işlemci yani bellek kontrolcü, hem de Dual rank modülün çip patlamıştır. Denemeden bilemeyiz. Vddıo'nun da çipi patlatmış olması ilginç senaryo. Normalde vddıo Slow burn, VSOC Instagram kill derler. Sende tam tersi olmuş.

Vddıo, CPU Memory IO voltage ve bellek kontrolcü voltajı. Mem vdd zaten DRAM voltajı.

Anladım hocam anakartı sipariş verdim gelince denerim de bir de bu eski RAM CL36 yeni RAM CL28 uyuşmazlık olur değil mi?

Anladım hocam anakartı sipariş verdim gelince denerim de bir de bu eski RAM CL36 yeni RAM CL28 uyuşmazlık olur değil mi?

Olsa da ayarlanır bir şekilde, Gigabyte BIOS Update yapmadan EXPO açmayın. Önce 2V verdiğin RAM'i A2 slotuna takıp denersin. Boot durumuna göre bakarız.

Eski RAM, Dual Rank ve A-die mıydı?