Tgytkr

Çalışkan
Merhaba, başlıkta belirttiğim gibi RAM'leri 6000MHz çektiğimde bilgisayar hiçbir hata vermeden donuyor ve restart atmak zorunda kalıyorum. G.Skill'in sitesinde kullandığım RAM'ler ile anakartım uyumlu gözüküyor ama anakartın sitesindeki listede RAM'ler yok. 6000MHz'de çalıştırmam için ne yapmam gerekiyor yardımcı olur musunuz?

Anakart: MSI B850 Tomahawk Max Wi-Fi
RAM: G.Skill Trident Z5 Neo RGB 2x16 GB CL30 (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR)
İşlemci: Ryzen 9800X3D

Öncelikle hiçbir ana karttan sayfasında uyumlu RAM listesi olmaz. Çünkü her bir üreticinin her bir modelini her bir ana kart üreticisi bilmek zorunda değil. Zaten ana kartın standartları ve RAM standartları bellidir, bu standartlar dahilinde ise uyumludur. Ana kart sayfalarında gördüğünüz listeler de uyum listesi değildir test edilen bellek listesidir.

Asıl sonuca gelince: BIOS son sürüme günceller misiniz ilk olarak? Beta sürüme.

En son sürüm bu gözüküyor ve bilgisayarı topladıktan sonra ilk işim BIOS güncellemek olmuştu. 2 gün boyunca EXPO açmadan "Memory try it" özelliğinden RAM'leri 6000MHz'e çektim ve böyle kullandım bir donma yaşamadım fakat dün yine sık sık aynı sorunu yaşadım. Hatta stok hıza düşürdüğümde de 1 kere yaşadım fakat daha sonra hiç donmadı.

1743421906244.webp

Anlamadım, EXPO açmadan "Memory try it" mi deniyorsunuz? Sadece EXPO açmanız yeterli bellekte EXPO profili varsa.

Bellekte EXPO profili var. EXPO açtığımda donmalar yaşıyordum. EXPO yerine bir de "Memory try it" ile deneyeyim dedim fakat 2 gün stabil çalıştı 3. gün yine donmalar yaşadım. Fakat OCCT ile 30'ar dakikadan RAM, PSU, ve CPU stres testleri yaptığımda donmalar yaşamıyorum. Rastgele anlarda internette gezinirken veya bir oyunu açmaya çalışırken ve oyun oynarken vs. hiçbir hata ile karşılaşmadan mavi ekran bile yemeden donuyor bilgisayar.

EXPO açıp frekansı elle biraz düşürmeyi deneyin.
EXPO açıp frekansı 5800MHz'e çektim ve AIDA64 ile 45dk boyunca stability test yaptım herhangi bir donma ve takılma olmadı test görselini de aşağıya bırakıyorum. Fakat dediğim gibi 6000 MHz'de yaptığım testlerde de donmalar yaşamamıştım gerçekten çok ilginç.

EXPO açıp frekansı 5800MHz'e çektim ve AIDA64 ile 45dk boyunca stability test yaptım herhangi bir donma ve takılma olmadı test görselini de aşağıya bırakıyorum. Fakat dediğim gibi 6000 MHz'de yaptığım testlerde de donmalar yaşamamıştım gerçekten çok ilginç.

Bu arada BIOS ayarlarım şöyle: X3D Gaming Mode aktif, PBO Limits: Motherboard, Scalar: X10, Max CPU Boost Clock Override(+): 200, Curve Optimizer: All Core Negative 40, Memory context restore: Açık (açık olmadan önce de donuyordu açtıktan sonra da)

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-03-31 165846.webp
    Ekran görüntüsü 2025-03-31 165846.webp
    45,5 KB · Görüntüleme: 79