hakano

Uzman
Son düzenleyen: Moderatör:
Anakart RAM hızını belirlerken temel saat hızı olan 100 MHz'i baz alır. Bu değer tam olarak 100.00 değil, genellikle 99.8 veya 99.9 MHz gibi çok küçük bir farkla çalışır. 8 MHz kayıp yok yani, sadece anakartın saat hızı tam yuvarlak bir rakamda durmadığı için sonuç böyle görünüyor.

Anakart iyi olsaydı daha yüksek MHz alamazdın. RAM'ler 3200'de.

Alamazdın hocam, RAM 3200MHz ise 3200MHz üzerine çıkamazdı. Sadece O.C yaparak çıkarsınız. Buradaki anakartın olayı işlemcinin sınırına takılmamasıdır.

Alamazdın hocam, RAM 3200MHz ise 3200MHz üzerine çıkamazdı. Sadece O.C yaparak çıkarsınız. Buradaki anakartın olayı işlemcinin sınırına takılmamasıdır.

İşlemcinin sınırına takılmaması derken anlayamadım, anakart MHz'si hem RAM'e, hem işlemciye mi uygun olması lazım, ne olması lazım yani, şimdi örnek verir misiniz?

İşlemcinin sınırına takılmaması derken anlayamadım, anakart MHz'si hem RAM'e, hem işlemciye mi uygun olması lazım, ne olması lazım yani, şimdi örnek verir misiniz?
Anakart, işlemci ve RAM’in hızları birbirine uyumlu olmalı. Yani RAM’in desteklediği MHz değeri anakartın izin verdiği maksimum hızın üzerinde olmamalı, ayrıca işlemci de o RAM hızını çalıştırabilecek bellek denetleyicisine sahip olmalı.

Örneğin: İşlemci bellek denetleyicisi en fazla 3200 MHz destekliyordur, Anakart da 3200 MHz’e kadar uyumluysa, RAM’in de 3200 MHz'e çekebilirsin. OC yaparsan bu sefer de işlemci 3600, anakartta 3600 RAM ise 3200 olsun, RAM'i OC ederek 3600'e çıkarabilirsin. ama anakart 3200 MHz olduğu sürece RAM'in frekansını arttıramazsın.

Anakart, işlemci ve RAM'in hızları birbirine uyumlu olmalı. Yani RAM'in desteklediği MHz değeri anakartın izin verdiği maksimum hızın üzerinde olmamalı, ayrıca işlemci de o RAM hızını çalıştırabilecek bellek denetleyicisine sahip olmalı.

Örneğin: İşlemci bellek denetleyicisi en fazla 3200 MHz destekliyordur, anakart da 3200 MHz'e kadar uyumluysa, RAM'in de 3200 MHz'e çekebilirsin. OC yaparsan bu sefer de işlemci 3600, anakartta 3600 RAM ise 3200 olsun, RAM'i OC ederek 3600'e çıkarabilirsin. Ama anakart 3200 MHz olduğu sürece RAM'in frekansını arttıramazsın.

Anladım peki anakartla işlemci bağlantılı mı, işlemcide böyle GHz var ya o bağlantılı mı, anakartla bir ilgisi var mı?

İşlemci mesela 2666MHz destekliyor diyelim, RAM ise 3200MHz. Ama anakartın 3200MHz kullanmana izin veriyor, destekliyor ise eğer EXPO/XMP açarak RAM'lerin işlemcinin limitine takılmadan 3200MHz'de kullanabiliyorsun.