Selam millet,
Elimde bir süredir
Raspberry Pi 5 var, kurcalaya kurcalaya epey yol aldım ama bir noktadan sonra daha ne yapabilirim diyorum ve sanki cihazı daha fazla şey için kullanabilirmişim gibi hissediyorum. Hem yaptıklarımı paylaşayım hem de sizden biraz akıl alayım diyorum.
Şu ana kadar cihazda şunları hallettim:
- Raspberry Pi OS kurdum.
- Pi-hole - olmazsa olmaz zaten.
- Docker kurdum ki sistemi rahat çalıştırayım. Konteynerlardan birine Speedtest kurdum her 4 saatte bir otomatik test yapıp mail atıyor.
- İmmich ile telefonumda ki sadece DJI drone görüntülerini Pi'ye bağladığım HDD'ye otomatik aktarım yapıyorum. Aynı HDD'yi PC'ye de yedek dosya için Z: Sürücüsü atadım ve oradan dosyaları çekebiliyorum.
Cihazın gücü malum sadece bunlar için kullanmak biraz potansiyelini harcamak gibi geliyor. Aktif soğutucusu da var, ısınma derdim yok. Ayrıca kasasını da kendim basıyorum 3D yazıcıdan. Şu an Apple TV kasasında.
sizce başka neler yapabilirim? aklımda şunlar var ama emin değilim:
- Unbound kurayım mı? Kullanan var mı?
- Malum sansüronline internetimden ötürü Keenetic modemime zapret kuracaktım ama olmadı acaba Pi'ye kursam nasıl olur?
- local AI / llm: bu cihazda ufak çaplı bir yapay zeka veya chatbot koşturabilir miyim? Ne gibi faydaları olur.
Bunlar dışında şunu kurmazsan Pi 5 öksüz kalır dediğiniz enteresan uygulamalr var mı?
Özellikle Raspberry Pi ile haşır neşir olan arkadaşlardan yardımcı olursa sevinirim.