Makaleler
1
Arkadaşlarımla bir Minecraft sunucusu kurmak istiyoruz. Bunun için elimde kullanılmayan bir Raspberry Pi bulunuyor ve sunucuyu bunun üzerinde çalıştırmayı planlıyorum. Ancak Minecraft sunucusunun kurulum süreci ve gerekli adımlar konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim. Bu konuda deneyimi olanlar, Raspberry Pi üzerinde Minecraft sunucusu kurulumunu teknik olarak adım adım açıklayabilir mi?

4 GB Raspbery Pi 5 ile kurmayı denemiştim ancak iki kişi, herhangi bir mod olmadan girince dahi çöküyordu, tek kişi girince de lag oluşuyordu. Kendi bilgisayarınızın RAM'i 8 GB ve üstü ise ona kurmanızı tavsiye ederim. Windows bilgisayara kurmaya karar verirseniz birkaç hafta önce adım adım kurulumu anlatan bir video oynatma listesi hazırlamıştım, dilerseniz bağlantısını bırakabilirim.

4 GB Raspbery Pi 5 ile kurmayı denemiştim ancak iki kişi, herhangi bir mod olmadan girince dahi çöküyordu, tek kişi girince de lag oluşuyordu. Kendi bilgisayarınızın RAM'i 8 GB ve üstü ise ona kurmanızı tavsiye ederim. Windows bilgisayara kurmaya karar verirseniz birkaç hafta önce adım adım kurulumu anlatan bir video oynatma listesi hazırlamıştım, dilerseniz bağlantısını bırakabilirim.
Eski 8GB'lık bir bilgisayarım var Ubuntu Server yüklersem olur bence? Raspberry Pİ küçük diye onu seçicektim.

Eski 8GB'lık bir bilgisayarım var Ubuntu Server yüklersem olur bence? Raspberry Pİ küçük diye onu seçicektim.
@isaliht hocamın dediği gibi statik IP olmaması durumunda dışarı açmak için sunucuyu ya tünellemeniz gerekecek, ya da ZeroTier vb. yazılımlarla VPN sunucusu kurmanız gerekecek. Elektrik masrafı ve statik IP ücreti da cabası. Size kalmış, VDS kiralamak da bir seçenek. Hesap kitap yaparak siz karar verirsiniz.
Ubuntu Server üzerinde de Minecraft sunucunuzu çalıştırabilirsiniz elbette. Ancak hem Windows, hem de Ubuntu Server üzerinde Minecraft sunucusu kuran biri olarak kurulumu en basit olanının Windows olduğunu söyleyebilirim.