Raspberry Pi'ların işlemcisi güvenli midir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 10732
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 408
Internet'e bağlanırken onlarca servis ve cihazdan geçiyorsunuz. İnternete bağlandığınız anda ifşa olursunuz. Cep telefonlarının hücresel hizmetleri dolayısıyla efektif bir GPS görevi görür, istenirse çok hassas bir şekilde takip edebilirsiniz. Sırf buraya yazdığınız için birçok detayınız bir yerlerde loglanıyor, sırf Techolay'a bağlandığınız için Techolay'ın görebildiği verileri görseniz elinizden telefonu atarsınız. Raspberry Pi çok ince bir cihaz ve güç kaynağı olmadan çalışmaz. İçine doğrudan patlayıcı saklanabilecek yer yok. En efektif yolu internete bağlamamak.

Anladım hocam, sağ olun. Günümüz dünyası da böyle artık. Kabulleneceğiz.

Anladım hocam, sağ olun. Günümüz dünyası da böyle artık. Kabulleneceğiz.
Normal kullanıcı olarak kendinizi ifşa etmekten kaçınsanız yeter. Kendi adınızı kullanmayın. Kendi fotoğrafınızı kullanmayın. Çoluğa-çocuğa karışmayın. Bir de bir şey yazarken iki kez düşünün, fotoğraflarda veya yazdığınız şeylerde ciddi ipuçları bulunabilir.

Doğru hocam.

Son düzenleme:
İfadeler: 29
Başlıktaki soru olayı biraz daraltıyor. Aslında sormak istediğiniz şu: "Satın aldığım işlemciye güvenmiyorum çünkü içindeki sistemler şeffaf değil. Bunu çözmenin bir yolu var mı?"

Açıkcası bu haksız bir soru değil. Örneğin her Intel işlemcinin içinde bulunan Intel Management Engine (Intel ME)'in bellekteki veriye ve network'e erişimi mevcut.

Kaynak: http://me.bios.io/images/c/ca/Rootkit_in_your_laptop.pdf

Dolayısıyla evet, teknik olarak kötü niyetli olarak kullanılabilir. Ancak Intel ME aracının iki amacı vardı:
  • Cihazlara güvenlik çözümlerini sağlamak
  • IT ekiplerine cihazlara yetkili uzaktan erişim imkanları sunmak

Bunları yapabilmek için zaten bellek ve network erişimine ihtiyacınız var. Ayrıca zaman içinde Intel ME'nin özellikleri gelişti:

Konuya yazdığınız ilk mesaj doğru ama eksiği var. Intel ME'nin ilk halleri Minix tabanlı değildi. 2015'ten sonra gelen ME 11 sürümünden itibaren Minix tabanlı bir hale geldi. Bu noktadan itibaren AMT/vPro'dan başka özellikler kazanmaya başladı, bazılarını aşağı yazayım:
  • TPM (Trusted Platform Module)
  • QST (fan control)
  • ICC (Integrated Clock Control)
  • TDT (Anti-Theft)
  • DAL (IPT/OTP)
  • SWC (Silicon Workaround Capability)
Eğer işlemci tasarımı ve güvenlik hakkında tecrübeniz varsa buradaki özelliklerin işletim sistemi tarafından değil de, işlemci üzerinde izole bir şekilde yapılması kulağa gayet mantıklı gelecektir. Intel işlemci içine daha fazla modül eklemek yerine ME'yi daha işlevsel hale getirdi.
Aslına bakarsanız Intel ME sisteminin oldukça güvenilir olduğunu düşünmek için bir sebebimiz var. Bu sistem o kadar güvenliydi ki, Amerika'daki bir istihbarat kurumu olan NSA'in High Assurance Platform programı kapsamında Intel, ME'yi tamamen kapatmak için bir kısayol eklemesi gerekti. Eğer bu kurumlar Intel üzerinde doğrudan kontrol sahibi olsaydı böyle bir kısayola ihtiyaç duymazlardı, böyle düşünüyorum.

Intel ME kapalı kaynak koduna sahip bir program olsa da birçok kez RE gibi analiz yöntemleriyle birçok kez kurcalanmıştır.

Hatta bu özelliği tamamen kapatmak için keşfedilmiş metotlar ve araçlar mevcut. me_cleaner aracı eski işlemciler için oldukça işlevli. Ek olarak bu konuda Intel ME: Myths and reality sunumunu beğeniyorum, ilgileniyorsanız hoşunuza gidecektir. Igor Skochinsky ve me_cleaner aracının geliştiricisi olan Nicola Corna tarafından yapılan 1 saatlik bir sunum.

AMD'nin de aynı şekilde kapalı kaynak olan Platform Security Processor (PSP) aracı bütün işlemcilerin içinde mevcut. 2018'de İsrailli bir güvenlik firması olan CTS, AMD PSP'deki güvenlik açıklarını bildirmişti ve bunlar çözülmüştü. Benzer hikayeler Intel ME için de mevcut.

Sonuç olarak çözüm nedir? Eğer gerçekten bağımsız bir sistem istiyorsanız bunu kapalı kaynak firmware ile yapamazsınız. Ya me_cleaner ve eski nesil Intel işlemci kullanarak ME'yi tamamen temizlemeniz gerekiyor. Veya açık kaynak firmware olan Libreboot, Coreboot gibi alternatifleri kullanmak gerekiyor. Örneğin Libreboot'un kurucularından birisi olan Leah Rowe'un Minifree projesi bunu amaçlıyordu.

Yaziniz icin tesekkur ettim. Birazcik Intel guzelleme yazisi olmus gibi. AMD PSP, Intel ME'ye gore daha guvenli gibi duruyor. Cunku soyle diyim, Intel ME, arka planda bir isletim sistemi calistiriyor yani.

Son düzenleme:
Yani şimdi başımıza geleceğinden değil ama mesela İsrail diyelim savaş açacak, Intel ile anlaşırsa gizli anlaşma falan, tüm kullanıcılarının bilgisayarları kullanılmaz hale getirebilirler.
Uluslararası hukuk ve anlaşmalar var. Böyle bir şey ancak filmlerde olur. Intel böyle amatörce işler yapacak bir şirket değil.

Uluslararası hukuk ve anlaşmalar var. Böyle bir şey ancak filmlerde olur. Intel böyle amatörce işler yapacak bir şirket değil.
Burada amatorluk bir is yok ama bir sey demiyorum.

Burada amatorluk bir is yok ama bir sey demiyorum.
Intel gibi çok uluslu çip şirketinin İsrail menfaatleri doğrultusunda hareket etmesi amatörlük olur. Bu tür amatörce politik etlemleri paravan şirketler yapar. El cihazlarında olduğu gibi. Intel böyle politik bir eylemde bulundu diyelim, sonrasında ne olacak? Intel yok olacak. Tıpkı el cihazlarına patlayıcı mekanizma yerleştiren paravan şirket gibi. Sence Intel ve hissedarları böyle amatörce yapılacak politik eyleme izin verir mi? Hiç sanmıyorum.

En fazla ne olur söyleyeyim. ME'de keşfedilen güvenlik açığı veya bilerek bırakılan arka kapı kullanılarak İsrail'in hedefindeki kritik şirket veya devlet kurumuna saldırı gerçekleştirilir.

AMD PSP, Intel ME'ye gore daha guvenli gibi duruyor. Cunku soyle diyim, Intel ME, arka planda bir isletim sistemi calistiriyor yani.
AMD PSP, Intel ME'nin AMD'deki varyantı. Kendi ARM işlemcisi var, kendi ROM ve RAM'i var, onun üzerinde de işletim sisteminden bağımsız bir işletim sistemi (Kinibi) çalışıyor, ayrıca sistem belleği ve kaynaklarına erişimi var. Örneğin herhangi bir AMD işlemcide Valorant oynamaya çalıştığınızda TPM özelliğini doğrularken buradaki PSP'nin fTPM modülünü kullanıyorsunuz.

Daha önce bahsettiğim AMD PSP'deki güvenlik açıklarını bulan CTS Labs'ın açıklamasından sonra finansal danışmanlık yapan Viceroy Research bu güvenlik açıklarını o kadar kritik bulmuştu ki AMD'nin iflas etmesi gerektiğini söylemişti.

Intel ME ile AMD PSP'yi yarıştırmanın pek bir manası yok. İkisi de kapalı kaynak araçlar olarak benzer amaçlara hizmet ediyor ve geçmişe baktığınızda ikisinde de güvenlik açıkları bulunmuştu.

AMD PSP hakkında bilgi için Dissecting the AMD Platform Security Processor sunumuna bakabilirsiniz, görseller oradan. Daha güncel bir analizi dayzerosec yapmıştı.

Gerek Intel ME olsun gerek AMD PSP olsun, bu araçlar oldukça kapsamlı erişimlere sahipler. RAM'e ve MMIO yolu üzerindeki bütün verilere rahatlıkla erişebilirler. Böyle imkanlara sahip olmalarına rağmen ikisi hakkında da kısıtlı bilgi var ve kapatmak için kolay bir yöntem yok. Bu araçların "kasıtlı bırakılmış arka kapıya" sahip olabileceğini düşünmek bence makul bir pozisyon. Arka kapı olmasa bile güvenlik açıkları olabilir ve bunlar kötü niyetli olarak kullanılabilir, zaten ben de bu açıklardan bahsettim.

Bundan kurtulmak istiyorsanız Libreboot veya Coreboot kullanmalısınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…