Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

KutadguBilig

Uzman
Merhaba arkadaşlar, birkaç yıl önce aldığım 4TB’lık hard diskim bir anda erişilemez hale geldi. Disk Yöneticisi’nden kontrol ettiğimde diskin RAW formatında olduğunu görüyorum. CrystalDiskInfo ile kontrol ettiğimde ise disk sağlığı “İyi” olarak gözüküyor.

Merak ettiğim konu şu: Bu disk tekrar kullanılabilir hâle getirilebilir mi? Eğer kurtarılamazsa, içindeki verileri nasıl kurtarabilirim?

Şimdiden yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

1753786568211.webp

1753786589753.webp

1753787279688.webp

Diskinizin RAW formatına geçmesi, dosya sisteminin zarar gördüğü anlamına gelir. Ancak disk donanımsal olarak sağlıklıysa, verileri kurtarma şansınız yüksektir. Disk RAW olduğu sürece format atmayın kurtarılacak veriler silinebilir. Size ilk olarak Recuva programını öneririm.

Diskinizin RAW formatına geçmesi, dosya sisteminin zarar gördüğü anlamına gelir. Ancak disk donanımsal olarak sağlıklıysa, verileri kurtarma şansınız yüksektir. Disk RAW olduğu sürece format atmayın kurtarılacak veriler silinebilir. Size ilk olarak Recuva programını öneririm.

@Lotr Manyağı, peki hocam RAW olan bir disk eski haline döndürülebilir mi?

@Lotr Manyağı, peki hocam RAW olan bir disk eski haline döndürülebilir mi?
Eğer amaç veri kurtarmak ise biçimlendirme yapmadan kurtarma programlarına yönelmek gerek. Yok eğer veriler önemli değil ben diski tekrar kullanmak istiyorum diyorsan zaten sağ tık biçimlendir deyip dosyayı NTFS veya exFAT seçerek kullanırsınız. Tabii disk donanımsal olarak zarar görmediyse.

Recuva ile diski seçtiğimde hata alıyorum. Sanırım diski tarayamıyor.

1753788002229.webp

Evet hocam tanımamış, alternatif programlara yönelmek gerek. TestDisk dener misin?

Son düzenleme:
2 farklı HDD'de bu durumu yaşadım. Maalesef birinde hiçbir veri gözükmedi. Diğerinde ise paralı uygulamalar içindeki veriyi düzgün buldu ve çoğunu kurtarabilecek durumdaydı ama yapmadım duruyor öyle. Bu RAW olma durumunun da aşamaları var muhtemelen. Nadiren de olsa yukarıda önerilen uygulamalarla disk düzelebiliyor ve içindekiler kurtarılabiliyor ama genelde ciddi bir durum oluyor.

2 farklı HDD'de bu durumu yaşadım. Maalesef birinde hiçbir veri gözükmedi. Diğerinde ise paralı uygulamalar içindeki veriyi ddüzgün buldu ve çoğunu kurtarabilecek durumdaydı ama yapmadım duruyor öyle. Bu RAW olma durumunun da aşamaları var muhtemelen. Nadiren de olsa yukarıda önerilen uygulamalarla disk düzelebiliyor ve içindekiler kurtarılabiliyor ama genelde ciddi bir durum oluyor.

İçinde gerçekten mühim dosyalar olmasa açıkçası bu kadar uğraşmazdım. Direkt biçimlendirip geçerdim. Zaten kurtarırsam artık paralı bir bulut servisine yüklerim en azından kafam rahat olur.

Evet hocam tanımamış, alternatif programlara yönelmek gerek. TestDisk dener misin?

Hocam taramayı başlattım ama tamamlanması için tahmini 17.000 saat yazıyor, bu normal mi?
1753789455291.webp