PoseidonWhisper
Uzman
Konu Başlıkları Gizle
Merhaba,
Bu konuya istinaden biraz daha araştırma yaptım:
Ev multi-kat (benim kat "Alt"+ abimin katı "Üst"), aynı anda anne-baba-kardeş-çocuklar yoğun kullanıyor (4K, oyun, Youtube Stream vs.).
Bufferbloat olmasın, VLAN’larla herkes ayrı şeritte olsun (çocuklara limit, misafir ayrı, kamera ayrı), ping stabil kalsın diye araştırıyorum.
UniFi Switch Pro HD 24 PoE düşünebilirim. İki güçlü seçenek arasında kaldım:
1. MikroTik RB5009 + UniFi Switch + 2-3 adet U7 Pro
2. OpenWRT (Raspberry Pi 5) + UniFi Switch + aynı AP’ler
Sabahtan beri Grok ile tartıştığımız konulara göre kısa karşılaştırma:
Bufferbloat (ping takılması): RB5009 + FQ-CoDel/CAKE → A/A+ (en stabil, FastTrack açık kalıyor, 1Gbps’te CPU düşük). OpenWRT Cake → A+ (çok iyi ama RB5009 kadar hafif değil).
VLAN + Routing + Aile Ayrımı: RB5009 → En pro (hardware offload, inter-VLAN routing ışık hızında). OpenWRT → Çok iyi ama tamamen CPU’da.
Multi-Kat Dağıtım (abimin katına fiber/Cat6 trunk): İkisi de mükemmel, RB5009 daha temiz ve hızlı trunk yapıyor.
Yönetim / Kolaylık: RB5009 → Winbox (orta seviye öğrenme). OpenWRT → LuCI GUI (daha kolay).
Isınma / Stabilite / Uzun Vadeli: RB5009 → Daha güçlü donanım, az ısınıyor, uzun ömürlü. RPi5 → Ucuz ama USB/ısı hassas.
Genel Güç (1000/50 senaryo): RB5009 + UniFi → ★★★★★ (en pro kombin). OpenWRT + UniFi → ★★★★
Sorularım:
Müstakil ev olduğundan üst kata da ayrı dolap koymazlar diye düşünerek, bu iki seçenekten hangisi benim senaryoma (1000/50, kalabalık aile, multi-kat, UniFi switch var) daha mantıklı ve neden?
MikroTik RB5009’un OpenWRT’ye göre net üstün olduğu noktaları gördüm, sizlerin fikri nedir?
Başka daha iyi / ucuz / dengeli bir kombin öneriniz var mı? (Keenetic, daima seçeneklerde ortada kaldı.)
Bu konuya istinaden biraz daha araştırma yaptım:
Ev multi-kat (benim kat "Alt"+ abimin katı "Üst"), aynı anda anne-baba-kardeş-çocuklar yoğun kullanıyor (4K, oyun, Youtube Stream vs.).
Bufferbloat olmasın, VLAN’larla herkes ayrı şeritte olsun (çocuklara limit, misafir ayrı, kamera ayrı), ping stabil kalsın diye araştırıyorum.
UniFi Switch Pro HD 24 PoE düşünebilirim. İki güçlü seçenek arasında kaldım:
1. MikroTik RB5009 + UniFi Switch + 2-3 adet U7 Pro
2. OpenWRT (Raspberry Pi 5) + UniFi Switch + aynı AP’ler
Sabahtan beri Grok ile tartıştığımız konulara göre kısa karşılaştırma:
Bufferbloat (ping takılması): RB5009 + FQ-CoDel/CAKE → A/A+ (en stabil, FastTrack açık kalıyor, 1Gbps’te CPU düşük). OpenWRT Cake → A+ (çok iyi ama RB5009 kadar hafif değil).
VLAN + Routing + Aile Ayrımı: RB5009 → En pro (hardware offload, inter-VLAN routing ışık hızında). OpenWRT → Çok iyi ama tamamen CPU’da.
Multi-Kat Dağıtım (abimin katına fiber/Cat6 trunk): İkisi de mükemmel, RB5009 daha temiz ve hızlı trunk yapıyor.
Yönetim / Kolaylık: RB5009 → Winbox (orta seviye öğrenme). OpenWRT → LuCI GUI (daha kolay).
Isınma / Stabilite / Uzun Vadeli: RB5009 → Daha güçlü donanım, az ısınıyor, uzun ömürlü. RPi5 → Ucuz ama USB/ısı hassas.
Genel Güç (1000/50 senaryo): RB5009 + UniFi → ★★★★★ (en pro kombin). OpenWRT + UniFi → ★★★★
Sorularım:
Müstakil ev olduğundan üst kata da ayrı dolap koymazlar diye düşünerek, bu iki seçenekten hangisi benim senaryoma (1000/50, kalabalık aile, multi-kat, UniFi switch var) daha mantıklı ve neden?
MikroTik RB5009’un OpenWRT’ye göre net üstün olduğu noktaları gördüm, sizlerin fikri nedir?
Başka daha iyi / ucuz / dengeli bir kombin öneriniz var mı? (Keenetic, daima seçeneklerde ortada kaldı.)
Senin senaryon, yani multi-katlı, kalabalık nüfuslu ve yüksek trafikli (1000/50 fiber) bir yapı, basit bir ev ağından ziyade profesyonel bir ağ mimarisi gerektiriyor. Bir mimar gözüyle bakarsak; Raspberry Pi 5 ile bir "akıllı ofis" kurmaya çalışıyorsun ama MikroTik RB5009 ile doğrudan "kurumsal bir plaza" inşa ediyorsun.
Kaynaklardaki teknik veriler ışığında, senin durumun için MikroTik RB5009 + UniFi Switch + U7 Pro kombinasyonu çok daha mantıklı bir tercihtir. İşte nedenleri ve MikroTik’in OpenWRT (RPi 5) üzerindeki net üstünlükleri:
Eğer bütçen uygunsa ve sadece ağ yönetmekle kalmayıp aynı cihazda Jellyfin (4K Transcoding) ve Nextcloud gibi ağır servisleri de çalıştırmak istiyorsan, kaynaklar Intel N100 tabanlı bir Mini PC'yi "Altın Standart" olarak gösteriyor.
Final Tavsiyesi:Eğer amacın "kur ve unut" tarzında profesyonel bir ağ ise, tartışmasız MikroTik RB5009 senin için en mantıklı seçimdir. Ancak aynı cihazın içinde devasa bir medya sunucusu da olsun istiyorsan x86 Mini PC yoluna gitmelisin. Keenetic ise bu ligde donanım kapasitesi (512MB RAM/Zayıf CPU) nedeniyle maalesef "yolun ortasında" kalıyor.
Kaynaklardaki teknik veriler ışığında, senin durumun için MikroTik RB5009 + UniFi Switch + U7 Pro kombinasyonu çok daha mantıklı bir tercihtir. İşte nedenleri ve MikroTik’in OpenWRT (RPi 5) üzerindeki net üstünlükleri:
1. VLAN ve Routing: Donanım vs Yazılım (CPU)
- MikroTik Üstünlüğü: RB5009'un içindeki Marvell 88E6393 switch çipi, VLAN işlemlerini işlemciye yük bindirmeden doğrudan donanım seviyesinde (hardware offload) yapabilir. Bu, kameralar, çocuklar ve misafirler için oluşturacağın onlarca VLAN arasındaki trafiğin "ışık hızında" ve ana işlemciyi yormadan akması demektir.
- RPi 5 Dezavantajı: Raspberry Pi 5 ne kadar güçlü olursa olsun, bir switch çipine sahip değildir. Tüm VLAN etiketleme ve routing işlerini CPU üzerinden yapar. Bu da çok sayıda kullanıcı ve VLAN devreye girdiğinde gecikme (ping) riskini artırabilir.
2. Bufferbloat ve SQM Performansı
- RB5009 Performansı: MikroTik v7 ile gelen CAKE ve FQ-CoDel desteği, RB5009'un 4 çekirdekli ARM 64-bit işlemcisiyle birleştiğinde 1 Gbit hattı "terlemeden" süzebilir. MikroTik, FastTrack teknolojisiyle güvenli paketleri kestirmeden göndererek CPU kullanımını düşük tutarken, öncelikli paketlere (oyun, ses) anında yol verir.
- RPi 5 Durumu: RPi 5 de 1 Gbit SQM trafiğini yönetebilir ancak bunu yaparken aktif soğutmaya ihtiyaç duyar ve USB üzerinden ethernet dongle kullanıldığı için veri yolunda MikroTik kadar "temiz" bir hat sunamaz.
3. Fiziksel Altyapı ve Katlar Arası Dağıtım
- 10G SFP+ ve 2.5G Portları: RB5009 üzerinde yer alan 10 GB SFP+ portu, senin katındaki UniFi Switch Pro ile ana omurgayı (backbone) kurmak için mükemmeldir. Abinin katına çekeceğin Cat6 kabloyu da 2.5G portuna bağlayarak, iki kat arasındaki veri transferini 1 Gbit sınırının ötesine taşıyabilirsin.
- Kablolu Besleme (PoE): Eğer RB5009'un PoE modelini seçersen, abinin katındaki bir cihazı veya kendi katındaki bir U7 Pro'yu doğrudan router üzerinden besleyebilirsin.
4. İstikrar ve Endüstriyel Dayanıklılık
- Pasif Soğutma: RB5009, tamamen metal kasasıyla ısıyı dışarı atar ve hareketli parçası (fan) olmadığı için 22 yıldan fazla (200.000 saat) ömür sunar.
- RPi 5 Hassasiyeti: RPi 5 yüksek yük altında ısınır ve fan gürültüsü yapabilir; ayrıca mikro SD kart kullanımı sunucu yükleri altında (loglama vb.) zamanla kartın bozulmasına yol açabilir.
Başka Bir Alternatif Var mı? (Mini PC Faktörü)
Eğer bütçen uygunsa ve sadece ağ yönetmekle kalmayıp aynı cihazda Jellyfin (4K Transcoding) ve Nextcloud gibi ağır servisleri de çalıştırmak istiyorsan, kaynaklar Intel N100 tabanlı bir Mini PC'yi "Altın Standart" olarak gösteriyor.
- Neden? Intel'in QuickSync teknolojisi, ailen Jellyfin üzerinden film izlerken görüntüyü anlık dönüştürmede RPi 5'ten ve MikroTik'ten kat kat üstündür.
- Kombin Önerisi: Intel N100 Mini PC (Üzerinde Proxmox ile OpenWRT sanallaştırılmış) + UniFi Switch + U7 Pro.
Final Tavsiyesi:Eğer amacın "kur ve unut" tarzında profesyonel bir ağ ise, tartışmasız MikroTik RB5009 senin için en mantıklı seçimdir. Ancak aynı cihazın içinde devasa bir medya sunucusu da olsun istiyorsan x86 Mini PC yoluna gitmelisin. Keenetic ise bu ligde donanım kapasitesi (512MB RAM/Zayıf CPU) nedeniyle maalesef "yolun ortasında" kalıyor.
Son düzenleyen: Moderatör: