masiva

Çalışkan
  1. Giriş
    • “FSR 4 resmi olarak RDNA3/4 için çıktı ama RDNA1-2 kartlarda da upscaler kısmı kullanılabiliyor.”
    • “Frame Generation RDNA2’de çalışmaz, sadece Upscaler yükseltmesi yapılır.”
    • “Bu rehberde RDNA1–2 kullanıcıları için FSR 4.0.2 aktif etme yöntemini anlatıyorum.”

2. Gerekenler

3. Kurulum / Adımlar
  1. Oyunun kurulu olduğu dizine gidip orijinal FSR DLL’lerini yedekle
  2. FSR 4.0.2 DLL dosyalarını aynı isimlerle oyunun bin, win64 veya plugins klasörüne at.
  3. OptiScaler’ı aç, oyunun exe’sini seç, upscaler olarak FSR 4.0.2 seç.
  4. Oyunu başlat, OptiScaler overlay ile kontrol et
  5. Notlar:
    • Bazı oyunlarda oyunun kurulu olduğu dizinde sadece dll swap yapmak yeterli optiscalere ihtiyacınzı yok.
      Örneğin: Cyberpunk 2077 ve The Last of Us Part 1 Optiscaler olmadan sorunsuz dll swap ile çalışıyor.

4. Uyumlu / Test Edilmiş Oyunlar
  • Cyberpunk 2077 ✅ (Stable)
  • The Last of Us Part I ✅ (Stable)
  • Forspoken ⚠️ (yüksek GPU load, ama çalışıyor)
  • Hogwarts Legacy ✅ (yalnızca upscaler)
  • Dead Space Remake ⚠️ (bazı sahnelerde ghosting)
  • Starfield ✅ (sadece upscaler)

5. Sık Sorulan Sorular (SSS)
  • ❓ “RDNA2’de Frame Gen açılır mı?”
    ➝ Hayır, sadece Upscaler 4.0.2 çalışır. Frame Gen = RDNA3+ kilitli.
  • ❓ “DLL swap ban sebebi olur mu?”
    ➝ Hayır, tek oyunculu oyunlarda sorun olmaz. Online oyunlarda riskli.
  • ❓ “FSR 4 ile görüntü farkı var mı?”
    ➝ Var, özellikle temiz kenar çizgisi ve hareketli sahnelerde daha stabil görüntü.

Ekran Alıntısı.webp

image.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
FPS kaybı RDNA 1 ve RDNA 2 çok çok daha hissedilir olacağını düşünüyorum fakat güzel rehber ellerine sağlık bir ara bende RX 5700XT'de deneyeceğim.

“FSR 4 resmi olarak RDNA3/4 için çıktı ama RDNA1-2 kartlarda da upscaler kısmı kullanılabiliyor.”
FSR 4 ne yazık ki resmi olarak RDNA 3 yani RX 7000 serisi için çıkmadı. Ama anlattığınız metotla kullanılabiliyor. Reddit'te diğer kullanıcı yorumlarından gördüğüm kadarıyla performans kaybı RDNA 2 GPU'lar için biraz daha fazla ama kendim de RX 7600 kullanıcısı olarak denediğimde kesinlikle aradaki görsellik farkına değer.

Hayatımı kurtardın dersem abartmamış olurum. FSR3 lanetinden sonunda kurtuluyoruz.
Sağ olun hocam. Şu an için AMD, RDNA 1 ve 2’yi tamamen bırakmış değil; ancak sürücü desteğini kısıtladığı için performans açısından bir miktar kayıplar yaşanabiliyor. Öte yandan FSR 3’ten 4’e geçişteki kalite farkı oldukça hissedilir düzeyde. Eğer “Benim için 20-30 FPS farkı çok önemli değil” diyorsanız, kesinlikle geçiş yapmanızı tavsiye ederim.

FPS kaybı RDNA 1 ve RDNA 2 çok çok daha hissedilir olacağını düşünüyorum fakat güzel rehber ellerine sağlık bir ara bende RX 5700XT'de deneyeceğim.
Doğru düşünüyorsunuz hocam. Ama 20 30 fps benim için önemli değil derseniz bir bakmanızı tavsiye ederim görüntü kalitesi baya fark ediyor.

FSR 4 ne yazık ki resmi olarak RDNA 3 yani RX 7000 serisi için çıkmadı. Ama anlattığınız metotla kullanılabiliyor. Reddit'te diğer kullanıcı yorumlarından gördüğüm kadarıyla performans kaybı RDNA 2 GPU'lar için biraz daha fazla ama kendim de RX 7600 kullanıcısı olarak denediğimde kesinlikle aradaki görsellik farkına değer.
RDNA 3 GPU’lar, RDNA 1 ve 2’ye göre çok daha stabil çalışıyor, bunu belirtmek isterim hocam. Arkadaşımın 7800 XT’si ile Cyberpunk 2077’de benim kartımdan çok daha stabil performans veriyor. Gerçekten denemenizi tavsiye ederim; görüntü kalitesine kesinlikle değer.

Optiscaler geliştiricileri bu DLL dosyalarının FSR4.0'ın daha eski bir sürümü olduğunu söylüyor. Tam olarak FSR 4.0.2'yi çalıştıramıyorsunuz. Yine de FSR 3.1.X'den çok daha iyi görüntü sağlıyor gördüğüm kadarıyla.
1758185319025.webp

Optiscaler geliştiricileri bu DLL dosyalarının FSR4.0'ın daha eski bir sürümü olduğunu söylüyor. Tam olarak FSR 4.0.2'yi çalıştıramıyorsunuz. Yine de FSR 3.1.X'den çok daha iyi görüntü sağlıyor gördüğüm kadarıyla.
Eki Görüntüle 185912
Cyberpunk 2077 ve The Last of Us'da 4.0.2 upscale olarak çalıştırabildim hocam, en yeni DLL ile ama dedikleri gibi DLL dosyalarını paylaşmıyorum. Ama yine de, söylediğiniz gibi 3.x sürümünden çok daha iyi görüntü kalitesi elde edebilirsiniz.

Oynadığım oyun New World de Steam dosyalarında FSR DLL dosyaları yok. Direkt dosya içerisine kopyalasam çalışır mı acaba?