Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

high hopes

Uzman
Olmaz mı? Ekran kartı bozuk cihazın. Çok eski bir laptop ise hiç uğraşmayın zira masrafa değmez ama güncel ise, reballing yaptırabilirsiniz.
Ben de öyle düşünmüştüm, zaten cihaz ailede elden ele geçmişti, düşünmüştüm acaba ekran kartında bir hasar mı oluşmuştur diye. Bence de öyle. Zaten uzun süre driver'sız kullanılmıştı yani o yüzden ekran kartı hasar görür mü bilmiyorum fakat neredeyse çoğu driver'i eksikti.

Yani cihaz yeni nesil UEFI bir cihaz, "Reballing" tam olarak nedir?

Çözüm

Grafik işlemci slotlu değil lehimli bir parça olduğu için o lehimler top top duruyor kart üzerinde. Hepsini eritip temizleyip yeni "toplar" yapmaya da reballing diyorlar. Oyun konsollarında özellikle de eski tip Xbox 360'larda çok yaygın bir "çözüm" fakat yaptırdım artık taş gibi oldu diye bir şey yok sorunun tekrarlama riski var. Aşırı ısınmadan eridiyse yine eriyebilir mesela bu toplar ve sorun tekrarlar.

images (6).webp

Grafik işlemci slotlu değil lehimli bir parça olduğu için o lehimler top top duruyor kart üzerinde. Hepsini eritip temizleyip yeni "toplar" yapmaya da reballing diyorlar. Oyun konsollarında özellikle de eski tip Xbox 360'larda çok yaygın bir "çözüm" fakat yaptırdım artık taş gibi oldu diye bir şey yok sorunun tekrarlama riski var. Aşırı ısınmadan eridiyse yine eriyebilir mesela bu toplar ve sorun tekrarlar.

images (6).webp

Çözüm

Eki Görüntüle 77208

Mesleki Teknikte okurken buna benzer lehimleri yapıyorduk. Yenilenebilir enerji bölümündeydim.

Ek bilgi verelim, bu genellikle soğutma sorunlarından dolayı ortaya çıkar. Lehimlerde kurşun kullanıldığından, bu kurşun minik toplar devamlı yüksek sıcaklık ve ani soğumaya maruz kalınca çatlar ve iletimi zayıflar. Bu noktada monitörde yeşil çizgiler vs. gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu lehimli çiplerin slotuna BGA ile başlayan isimler verilir. Reballing işlemlerine gerek kalmaması için bu tip çipler içeren parçalar (Masaüstünde GPU'lar, Mobil/Laptop cihazlarda İşlemci + GPU'lar) devamlı bakımları yapılmalı, sıcaklık değerleri kontrol altında tutulmalıdır. Kartınız Reballing ile kurtarıldığında genel olarak sevinebilirsiniz, işini ehliyle yapan biri yaptıysa muhtemelen yine sıcaklık sorunu olmazsa kartınızı uzun süreler kullanabilirsiniz. Sonuç olarak çip değil, sadece altındaki bağlantıyı sağlayan lehimler yenilendi.