iPhone 15 ile karşılaştırılamaz zaten, bu cihaz iPhone 11-12 denginde. Ama iPhone 15 ile Samsung Note 9+ karşılaştırması yapsak netlik olarak Samsung daha iyi olur mesela. İçerikleri 27" ekrana genişletince çözünürlük ve netlik önemli oluyor hocam.iPhone 15 kullanıyorum ve dediğin netlik konusunda bir sıkıntı görmedim. Senin aradığın netlik başkaysa bilemem ama dediğim gibi benim gibi günlük kullanıcı için çok üst düzey bir netlik. Teknik işine girmedim oldum olası telefonların.
Detaylar
Kim cevapladı?Ali De Niro
Üstün
iPhone 11 ana kamerası 12 MP olduğu için 5X'e kadar dijital zoom yapabiliyor. Daha fazla yaptığı takdirde görüntü oldukça fazla bozulacağından Apple kamera yazılımı buna olanak tanımıyor. Hiçbir dijital zoom mükemmel olmuyor zaten. Fark edersiniz ki sizin zoom yaparak çektiğiniz kareler de pek işe yarayabilecek türden kareler değil. iPhone 15 Pro Max veya S24 Ultra bile dijital olarak zoom yapmaya başladığı an görüntü mükemmellikten uzaklaşıyor. Ben şahsen dijital zoom sebebiyle bozulmaya uğramış hiçbir görseli kullanmaktan hoşlanmıyorum.Aynen öyle hocam iPhone 11 bile 4X'ten sonra kalite kaybı olurken Redmi Note 12 6X'e kadar kalite kaybı yaşatmıyor.
11 Pro ve Pro Max modelinden itibaren bütün Pro ve Pro Max modelleri sahip oldukları optik zoom lensleri ve kamera sensörleri ile optik zoom konusunda oldukça başarılılar. 15'e kadar olan baz modellerde optik zoom için ekstra bir lens ve sensör konumlandırılmadığı için zoom performansı beklemek pek de mantıklı olmaz. iPhone 15'de ise yükselen MP değeri ile daha iyi bir zoom performansı yaşamanıza olanak sağlayabiliyor. Tabii ki lens değişmediği için tam manasıyla bir optik zoom deneyimi sunamıyor.Apple hiçbir zaman Zoom konusunda iyi olmadı zaten.
iPhone 11 ana kamerası 12 MP olduğu için 5X'e kadar dijital zoom yapabiliyor. Daha fazla yaptığı takdirde görüntü oldukça fazla bozulacağından Apple kamera yazılımı buna olanak tanımıyor. Hiçbir dijital zoom mükemmel olmuyor zaten. Fark edersiniz ki sizin zoom yaparak çektiğiniz kareler de pek işe yarayabilecek türden kareler değil. iPhone 15 Pro Max veya S24 Ultra bile dijital olarak zoom yapmaya başladığı an görüntü mükemmellikten uzaklaşıyor. Ben şahsen dijital zoom sebebiyle bozulmaya uğramış hiçbir görseli kullanmaktan hoşlanmıyorum.
11 Pro ve Pro Max modelinden itibaren bütün Pro ve Pro Max modelleri sahip oldukları optik zoom lensleri ve kamera sensörleri ile optik zoom konusunda oldukça başarılılar. 15'e kadar olan baz modellerde optik zoom için ekstra bir lens ve sensör konumlandırılmadığı için zoom performansı beklemek pek de mantıklı olmaz. iPhone 15'de ise yükselen MP değeri ile daha iyi bir zoom performansı yaşamanıza olanak sağlayabiliyor. Tabii ki lens değişmediği için tam manasıyla bir optik zoom deneyimi sunamıyor.
Ben her zaman cihazı selefi ile karşılaştırırım. S21 Ultra'nın dahi iPhone 14 Pro Max'tan daha iyi zoom performansı olduğuna inanıyorum, 14 Pro Max önceden kullandığım cihaz.
Ali De Niro
Üstün
Doğrudur hocam. Benim de iPhone 14 Pro Max kullandığım bir dönem oldu. O dönem arkadaşımın da S20 cep telefonu vardı. Her iki cihazdan da akşamüstü 3x optik zoom yaparak çektiğimiz fotoğrafları kıyasladığımızda pek bir fark görememiştik. Hatta ön kamera hariç diğer kameralarda iPhone 14 Pro Max'in net olarak önde olduğunu hissettirdiğini de görememiştik.Ben her zaman cihazı selefi ile karşılaştırırım. S21 Ultra'nın dahi iPhone 14 Pro Max'tan daha iyi zoom performansı olduğuna inanıyorum, 14 Pro Max önceden kullandığım cihaz.
Doğrudur hocam. Benim de iPhone 14 Pro Max kullandığım bir dönem oldu. O dönem arkadaşımın da S20 cep telefonu vardı. Her iki cihazdan da akşamüstü 3x optik zoom yaparak çektiğimiz fotoğrafları kıyasladığımızda pek bir fark görememiştik. Hatta ön kamera hariç diğer kameralarda iPhone 14 Pro Max'in net olarak önde olduğunu hissettirdiğini de görememiştik.
Fark zaten yüksek zoom değerlerinde ortaya çıkıyor. 3X 5X optik olduğu için kayıp yok denecek kadar az.
Ali De Niro
Üstün
Optik zoom'un üzerine çıkıldığı an görüntü bozulmaya başladığı için ben şahsen o görüntüleri kullanmıyorum hocam. O sebepten optik zoom üzerindeki değerlerde test etme gereği de duymamıştık o dönem.Fark zaten yüksek zoom değerlerinde ortaya çıkıyor. 3X 5X optik olduğu için kayıp yok denecek kadar az.
S23 Ultra 100X'de dahi iş görebilecek düzeyde zoom yapıyor:
Evet, çok kaliteli değil ancak çıplak gözle ben bu kadar uzağı göremiyorum.
Evet, çok kaliteli değil ancak çıplak gözle ben bu kadar uzağı göremiyorum.