Konu Başlıkları Gizle
Selam, bugün sizlere kullanıcı deneyimi şeklinde Redmi Note 13 Pro 5G'den bahsedeceğim. Cihazı yurtdışı olarak geçtiğimiz Kasım ayında Çin versiyonunu satın aldım. Depolaması 256 GB, RAM kapasitesi de 12 GB şeklinde. (Sanal RAM kapalı kullanıyorum)
Gömülü sistem uygulamalarına gelecek olursak pek iyi uygulamalar değil, neredeyse her uygulamasında reklam olduğu için VLC gibi alternatiflere yöneldim. Her fırsatta da kendi uygulamasını açtırmaya çalışması da beni gıcık etmedi değil. Ama varsayılan uygulamayı kolayca değiştirebilirsiniz.
Şarj etme süresi olarak da gayet iyi. Mecburen orijinal olmayan adaptör kullanıyorum. 67w adaptör ve kablosu ile şarj ettiğimde 1 saatten kısa sürede %100 ediyordu ancak kablonun ucunu yanlışlıkla kırdığım için şuan da 30w destekleyen bir kablo ile kullanıyorum. Bu şekilde şarj ettiğimde ise ortalama 1-1.5 saatte tam şarj oluyor.
Peki memnun kaldım mı? Pekte değil çünkü garipsediğim şeylerden birkaçı şöyle:
Kulaklıkla müzik dinlerken eğer telefon sessizde değilse zil sesi hem kulaklığınıza, hem de dış hoparlöre veriliyor. Xiaomi kulaklık kullandığım için zil sesi yerine kulaklığın uyarı sesini duyuyorum.
Bazen ekran resmi alırken ses seviyesini de saçma bir şekilde ekran resmine dahil ediyor. Galeri de herhangi bir resme düzenleme yaptığınız zaman orijinal resmin üzerine kaydedemiyorsunuz, düzeltme yaptığınız hali yeni resim olarak kaydediyor.
Varsayılan uygulamalar, Global ROM'da çok kötüler, basit bir video oynatıcısında bile her video bitişlerinde reklam gösteriliyor. Telefon etmek istediğinizde Google'ın uygulamasını kullanıyorsunuz.
Tasarımı da pek iyi değil, 2 tane kocaman kameranın yanında bir tane küçücük saçma bir kamera var.
Kısaca benim deneyimim ve fikirlerim bu şekildeydi. Aklınıza takılan başka sorular vb. şeyler için yorum yapabilirsiniz. İyi forumlar.
Ekran
Cihaz, ekran kalitesi olarak gayet iyi diyebilirim. Video izlerken ekranı da büyük olduğu için gayet güzel bir deneyim sunuyor. 6.67 inch, 120 Hz, 1220x2712 (FHD+), Amoled bir ekrana sahip. Ben cihazı, şarjı biraz hızlı götürdüğü için ben 60 Hz'de kullanmaktayım. Alışık olmayanlara da ekran biraz büyük gelebilir, ben çok fazla büyük ekran sevmediğim için rahatsız ettiği zamanlar oluyor.Oyun ve Gündelik Kullanım Performansı
Performans olarak da gayet memnun eden bir cihaz. PUBG Mobile, Wild Rift vb. ağır oyunları oynuyorsanız sizi üzmeyecektir. İki oyunu da deneyimledim herhangi bir kasma veya donma sorunuyla karşılaşmadım. Aynı şekilde gündelik kullanımda da herhangi bir sorun yaşamadığım gayet iyi bir cihaz olduğunu söyleyebilirim.Yazılım ve Gömülü Sistem Uygulamaları
Bende ki cihazda HyperOS 1 kurulu. Yazılımın bir Samsung kalitesinde olduğunu söyleyemem ama herhangi bir problem yaşamadığım için Stock ROM ile de kullanabilirsiniz diyebilirim.Gömülü sistem uygulamalarına gelecek olursak pek iyi uygulamalar değil, neredeyse her uygulamasında reklam olduğu için VLC gibi alternatiflere yöneldim. Her fırsatta da kendi uygulamasını açtırmaya çalışması da beni gıcık etmedi değil. Ama varsayılan uygulamayı kolayca değiştirebilirsiniz.
Pil Ömrü ve Şarj Performansı
Pil ömrü kesinlikle harika. Yukarıda da belirttiğim gibi ben bu değerleri 60Hz kullanarak aldım. Aldığım ekran süresi ortalama 6-8 saat arası değişiyor. Evden sabahları %100 şarj ile çıkıp, fazla ağır oyun oynamayıp normal kullandığım zamanlar, akşamüstü eve geldiğimde şarjım halen %60 seviyelerinde oluyor.Şarj etme süresi olarak da gayet iyi. Mecburen orijinal olmayan adaptör kullanıyorum. 67w adaptör ve kablosu ile şarj ettiğimde 1 saatten kısa sürede %100 ediyordu ancak kablonun ucunu yanlışlıkla kırdığım için şuan da 30w destekleyen bir kablo ile kullanıyorum. Bu şekilde şarj ettiğimde ise ortalama 1-1.5 saatte tam şarj oluyor.
Kamera Kalitesi
Kamerası fiyatına göre kesinlikle iyi. 1080p 60fps video kaydı yapabiliyorsunuz ancak 4k desteği bulunmasına rağmen her orta segment telefonun kaderi Note 13 Pro 5G'yi de vuruyor, yani en fazla 60fps değil 30fps kayıt alabiliyorsunuz. Ben 1080p 60fps kayıt aldığım için sorun etmiyorum.Hoparlör Kalitesi
Note 13 Pro 5G, Stereo hoparlörlere sahip ve gayet iyi çalışıyorlar. Üzerine fazla konuşmaya gerek yok gibi. Ancak kullandığım kalitesiz adaptörden olduğunu düşündüğüm bir arızaya sahip. Ara sıra telefonun hoparlöründen cızırtı sesleri geliyor. Bu yüzden siz bu cihazı aldığınız zaman orijinal adaptör kullanın.
Cihaz Hakkında Benim Yorumum
Son olarak cihazı ben nasıl buldum dersek, fiyatına göre gayet iyi ancak Xiaomi kullanmayan birisine göre alışma süreci biraz zor. Samsung'dan geçtiğim için alışkın olduğum özellikler burada farklı olduğu için garipsediğim şeyler oldu. Eğer bütçenize uygun bir cihaz arıyorsanız değerlendirebilirsiniz.Peki memnun kaldım mı? Pekte değil çünkü garipsediğim şeylerden birkaçı şöyle:
Kulaklıkla müzik dinlerken eğer telefon sessizde değilse zil sesi hem kulaklığınıza, hem de dış hoparlöre veriliyor. Xiaomi kulaklık kullandığım için zil sesi yerine kulaklığın uyarı sesini duyuyorum.
Bazen ekran resmi alırken ses seviyesini de saçma bir şekilde ekran resmine dahil ediyor. Galeri de herhangi bir resme düzenleme yaptığınız zaman orijinal resmin üzerine kaydedemiyorsunuz, düzeltme yaptığınız hali yeni resim olarak kaydediyor.
Varsayılan uygulamalar, Global ROM'da çok kötüler, basit bir video oynatıcısında bile her video bitişlerinde reklam gösteriliyor. Telefon etmek istediğinizde Google'ın uygulamasını kullanıyorsunuz.
Tasarımı da pek iyi değil, 2 tane kocaman kameranın yanında bir tane küçücük saçma bir kamera var.
Kısaca benim deneyimim ve fikirlerim bu şekildeydi. Aklınıza takılan başka sorular vb. şeyler için yorum yapabilirsiniz. İyi forumlar.