Helox

Üstün
Makaleler
1
Yer
Tensura
Adamlar hâlâ pedofili, çocuk zorbalığı, ailevi değerlere hakaret ve ırkçılık yapan kişileri banlamıyor; moderasyonlarını hâlâ yapay zekâ yönetiyor. Arkadaşımla özel mesajla konuşuyorum diye 5 dakika içinde yasaklanıyorum ama biri gelip Türkiye ile dalga geçince, aileme hakaret edince ya da bir çocuğu zorbalayınca cezalandırılmıyor. Az önce yasaklandım ve itiraz ettim; itirazdan sonra kategoriyi değiştirip ceza süremi 1 günden 3 güne çıkardılar.

Şu anki cezadan 6 gün önce de yasaklanmıştım ama orada kimseyle hiçbir şekilde konuşmadım. Sadece arkadaşımla konuşuyordum; özel mesajla konuştuğum hâlde yasaklandım. Roblox’un moderasyonu hâlâ çöplükten başka bir şey değil. Sözde geliştiriyorlar ama hâlâ yerlerde sürünen bir moderasyon var. Bu adamlar bu şekilde devam ettikçe her ülkeden erişim engeli yerler.

Adamlar hâlâ pedofili, çocuk zorbalığı, ailevi değerlere hakaret ve ırkçılık yapan kişileri banlamıyor; moderasyonlarını hâlâ yapay zekâ yönetiyor. Arkadaşımla özel mesajla konuşuyorum diye 5 dakika içinde yasaklanıyorum ama biri gelip Türkiye ile dalga geçince, aileme hakaret edince ya da bir çocuğu zorbalayınca cezalandırılmıyor. Az önce yasaklandım ve itiraz ettim; itirazdan sonra kategoriyi değiştirip ceza süremi 1 günden 3 güne çıkardılar.

Şu anki cezadan 6 gün önce de yasaklanmıştım ama orada kimseyle hiçbir şekilde konuşmadım. Sadece arkadaşımla konuşuyordum; özel mesajla konuştuğum hâlde yasaklandım. Roblox'un moderasyonu hâlâ çöplükten başka bir şey değil. Sözde geliştiriyorlar ama hâlâ yerlerde sürünen bir moderasyon var. Bu adamlar bu şekilde devam ettikçe her ülkeden erişim engeli yerler.

Bir uygulamanın veya bir şeyin yasaklanması iyi bir şey değil mesela ben onlyfans uygulamasını sevmiyorum ama yasaklanmasını da doğru bulmuyorum, yasaklamak demek özgür iradeye karşı koymak demektir yasaklara boyun eğmek iyi değil tepki göstermemiz lazım ne kadar uygulamayı sevmesekte.

Bir uygulamanın veya bir şeyin yasaklanması iyi bir şey değil mesela ben onlyfans uygulamasını sevmiyorum ama yasaklanmasını da doğru bulmuyorum, yasaklamak demek özgür iradeye karşı koymak demektir yasaklara boyun eğmek iyi değil tepki göstermemiz lazım ne kadar uygulamayı sevmesekte.
Sadece başlığı okuyup mu cevap yazıyorsunuz? Yazdığım metnin başındakileri okudunuz mu? Pedofili, zorbalık ve ırkçılık gibi şeyleri barındıran bir uygulama yasaklı kalmalı. Adam ben Türk'üm diye "Turkey, Turkey" şeklinde bağırıp hindi diyerek dalga geçiyor ve ceza almıyor. Masum insanlar ceza alırken suçlulara hiç bir şey yapmıyorlarsa zerre umurumda değil, yasaklı kalmasını desteklerim. Şu anda Roblox'un yasaklı kalması gayet mantıklı bir karar. Bu adamlar ya seve seve moderasyonunu düzeltir ya da her ülke yavaş yavaş Roblox'u yasaklamaya başlar.

Sadece başlığı okuyup mu cevap yazıyorsunuz? Yazdığım metnin başındakileri okudunuz mu? Pedofili, zorbalık ve ırkçılık gibi şeyleri barındıran bir uygulama yasaklı kalmalı. Adam ben Türk'üm diye "turkey, turkey" şeklinde bağırıp hindi diyerek dalga geçiyor ve ceza almıyor. Masum insanlar ceza alırken suçlulara hiçbir şey yapmıyorlarsa zerre umurumda değil, yasaklı kalmasını desteklerim. Şu anda Roblox'un yasaklı kalması gayet mantıklı bir karar. Bu adamlar ya seve seve moderasyonunu düzeltir ya da her ülke yavaş yavaş Roblox'u yasaklamaya başlar.

Uygulamanın kötü veya moderasyonun düzensiz oluşu yasaklamak için bir sebep değil mesela YouTube veya Instagram'da yasaklanınca sevinecek misin?

Uygulamanın kötü veya moderasyonun düzensiz oluşu yasaklamak için bir sebep değil mesela YouTube veya Instagram'da yasaklanınca sevinecek misin?
Bahsettiğiniz platformların moderasyonunda bir sıkıntı yok. Instagram’da ırkçı bir yorum paylaşıldığında genellikle gün içerisinde kaldırılıyor. YouTube’da ise zaten ırkçı bir içerik paylaşamazsın; oldukça katı kurallara sahip. Ben Roblox’un bana sunduğu bir özelliği kullanırken yasaklanıyorken, bir başkası açık açık suç işlediği hâlde yasaklanmıyorsa ve bu durum çocukları ya da insanların etnik kimliğini etkiliyorsa, platform ya moderasyonunu düzeltir ya da erişim engeli getirilir.

Tamam hocam hırsızlık yasaklanmasın o zaman nasıl olur? Özgür bir şekilde herkes hırsızlığını yapsın. Ceza da almasın.

Bir şey kötü sonuçlara neden oluyorsa gayet de engellenmeli bunun özgürlükle alakası yok. Onlyfans kullanıp beynimi uyuşturacağıma yasaklansın. Aynı şekilde Roblox'ta.

Tamam hocam hırsızlık yasaklanmasın o zaman nasıl olur? Özgür bir şekilde herkes hırsızlığını yapsın. Ceza da almasın.

Bir şey kötü sonuçlara neden oluyorsa gayet de engellenmeli bunun özgürlükle alakası yok. Onlyfans kullanıp beynimi uyuşturacağıma yasaklansın. Aynı şekilde Roblox'ta.
Hırsızlık ile bir uygulamanın yasaklanması aynı şeyler değil ama yine de sen bilirsin senin düşüncen.

OnlyFans en azından denetim yapıyor. Roblox yeni bir sistem getirmişti; yüz taramasıyla yaşınızı tahmin ediyordu. Adamların sistemine yaşlı bir Roblox karakteri gösterince, sistemi gerçek sanıp her şeye erişmenize izin veriyordu.