Hamza ADABAĞ

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,

Başlıkta da belirttiğim gibi, kullandığım anakart ROG STRIX X870-F Gaming Wi-Fi. Sistemde ise XPG Lancer RGB 128 GB (4x32 GB) DDR5 6400MHz CL32 RAM'leri kullanıyorum.

BIOS'ta herhangi bir değişiklik yapmadığım sürece sistem sorunsuz çalışıyor, ancak EXPO profilini açtığımda BIOS çöküyor.
Birkaç kişiye danıştığımda, anakartın yapay zeka destekli bellek ayarları sayesinde RAM'leri tam kapasite çalıştırabileceğini ve EXPO'yu açmamın gerekmediğini söylediler.

Konuyla ilgili teknik bilgim sınırlı olduğu için, daha net bir fikir edinebilmek adına sizlere danışmak istedim. Bu durum hakkında deneyimi veya bilgisi olan varsa, yardımcı olursa çok sevinirim.

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tüm RAM slotları yüksek hızlı RAM'lerle doldurursanız çökme sorunları hediye. 2x16 GB veya 2x32 GB tercih etmeniz lazımdı. Veya 4X alacaksanız 5200MHz üstüne çıkmamanız gerekirdi. Hatta 5200mhz bile çalışmaz. 6400MHz 4 adet ram için fazla yüksek.
Hocam, RAM’leri 2x32 GB olarak taktığımda da aynı problemle karşılaşıyorum. Bu nedenle sorunun slot sayısıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Büyük ihtimalle anakart kaynaklı bir problem var. Yurtdışındaki incelemeleri izliyorum, insanlar RAM’lerini oldukça yüksek frekanslarda sorunsuz şekilde çalıştırabiliyor. Bizim nerede hata yaptığımızı tespit etmem gerekiyor.

ASUS TUF gaming B650M-E Wi-Fi anakart benim de. Ryzen 5 7600 işlemcim. XPG Lancer Blade 6000MHz RAM'ler. Bu Anakart'tan çok memnunum aslında. Tek sıkıntısı EXPO açınca gerçekleşiyor. Açılma sürem bile çok uzuyor EXPO ile.
@2254

Memory context restore ayarını açarsan PC açılma süresi hızlanır. 6000MHz 2x16 GB sorun çıkarmaması lazım normalde. Chipset güncellemesini AMD'nin sitesinden yaptın mı?

Gerçekten çok bilgili arkadaşlar var sistem toplamada hocam burada. Biraz bekleyelim, güzel tavsiyeler alabilirsiniz bu konuda.
Üst düzey bir sistem toplamaya çalıştım, açıkçası kaliteden de kaçmadım. Ancak sistemi kurduğumdan beri bir gün bile sorunsuz kullanamadım. Bir tarafı düzeltirken başka bir yerden yeni bir sorun çıkıyor. Bu durum gerçekten canımı sıkmaya başladı; resmen hevesim kırıldı, sistemden soğudum diyebilirim.

Hocam, RAM'leri 2x32 GB olarak taktığımda da aynı problemle karşılaşıyorum. Bu nedenle sorunun slot sayısıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Büyük ihtimalle anakart kaynaklı bir problem var. Yurtdışındaki incelemeleri izliyorum, insanlar RAM'lerini oldukça yüksek frekanslarda sorunsuz şekilde çalıştırabiliyor. Bizim nerede hata yaptığımızı tespit etmem gerekiyor.

2x16 GB yaygın olduğu için insanlar sorun yaşamıyor. 2x32 GB kullanan bile doğru düzgün yok. 9950X için AMD 4X RAM kullanırsanız 3600MHz garantilerim diyor. Hangi CPU'yu kullanıyorsunuz bilmiyorum ama en üst işlemcilerde bile bu tarz yüksek hızlar 4 slot takılı şekilde mümkün değil.

IMG_2855.webp

Slot sayısınında çok önemi var. Parazitlenme yapıyor. 4 slot zaten AM5 sokette sıkıntı.

Bazı anakartlar özellikle RAM Overclock'u için geliştirilmiş oluyor. RAM slot sayısına bakarsanız üst segment anakart olmasına rağmen 2 slot yapıyorlar.

X670e Crosshair neden 2 slot ile sınırlı? Çünkü yüksek hızlı RAM kullanmak için.

Üst düzey bir sistem toplamaya çalıştım, açıkçası kaliteden de kaçmadım. Ancak sistemi kurduğumdan beri bir gün bile sorunsuz kullanamadım. Bir tarafı düzeltirken başka bir yerden yeni bir sorun çıkıyor. Bu durum gerçekten canımı sıkmaya başladı; resmen hevesim kırıldı, sistemden soğudum diyebilirim.

Sistemi ne için kurmuştunuz? Bu arada AMD'nin sitesinden chipset sürücüsünü güncellediniz mi?

Son düzenleme:
2x16 GB yaygın olduğu için insanlar sorun yaşamıyor. 2x32 GB kullanan bile doğru düzgün yok. 9950X için AMD 4X RAM kullanırsanız 3600MHz garantilerim diyor. Hangi CPU'yu kullanıyorsunuz bilmiyorum ama en üst işlemcilerde bile bu tarz yüksek hızlar 4 slot takılı şekilde mümkün değil.

Eki Görüntüle 139732

Slot sayısınında çok önemi var. Parazitlenme yapıyor. 4 slot zaten AM5 sokette sıkıntı.

Bazı anakartlar özellikle RAM Overclock'u için geliştirilmiş oluyor. RAM slot sayısına bakarsanız üst segment anakart olmasına rağmen 2 slot yapıyorlar.

X670e Crosshair neden 2 slot ile sınırlı? Çünkü yüksek hızlı RAM kullanmak için.

Sistemi ne için kurmuştunuz? Bu arada AMD'nin sitesinden chipset sürücüsünü güncellediniz mi?
Sistem bileşenlerim şu şekilde;
  • İşlemci: AMD Ryzen 9 9950X3D
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X870-F Gaming Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX
  • Ekran Kartı: ASUS TUF GeForce RTX™ 5090
  • SSD: Samsung 990 Pro MZ-V9P4T0BW PCI-Express 4.0 4TB M.2 SSD (2 adet)
  • Güç Kaynağı: MSI MAG A1250GL PCI-E5 1250W 80+ Gold Full Modüler Power Supply
  • Sıvı Soğutma: Lian Li Galahad II LCD SL-Infinity 360mm
  • Fanlar:
    • Lian Li UNI SL-LCD REVERSE 120mm Fan (3 Adet)
    • Lian Li UNI TL REVERSE 120mm Fan (3 Adet)
    • Lian Li UNI SL-LCD 120mm Fan (1 Adet)
  • RAM: XPG Lancer RGB 128 GB (4x32 GB) DDR5 6400MHz CL32
İnşaat mühendisiyim ben hem oyun oynarım hem de 3D tasarımlarda kullanıp render alırım diye topladım.

Hocam daha dün Chipset güncellemesi yaptım. BIOS son sürüm, ne kadar güncelleme varsa düzenli olarak yaparım. Windows, Chipset, Ekran kartı. Önerdiğiniz resimde ki ayarları açmak istememiştim zamanında araştırma yaparken. Recep Bey 6-7 ay önce hala stabil olmadığını söylemişti. Bende dümdüz kullanıyorum o gün bugündür. @2254,

Dostum bende sıfırdan topladım o kadar çok sorun çıktı ki, düzelte düzelte kararlı hale getirdim. Canını hiç sıkma, çözdükçe keyifli hale geliyor. Xbox Gamepad 9. Nesil aldım, kullanınca sistem kapanırken hata veriyordu. Reddit dahil olmak üzere her yerde araştırdım. Tamamen koldan kaynaklıymış, adamlar düzeltmek için yıllardır yazılım güncellemesi bile yapmamışlar bunun için. Koskoca Microsoft yani, basit bir örnek. @Hamza ADABAĞ

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-04-11 124131.webp
    Ekran görüntüsü 2025-04-11 124131.webp
    250,1 KB · Görüntüleme: 79
  • Ekran görüntüsü 2025-04-11 124153.webp
    Ekran görüntüsü 2025-04-11 124153.webp
    58,6 KB · Görüntüleme: 58
Sistem bileşenlerim şu şekilde;
  • işlemci: AMD Ryzen 9 9950X3D.
  • anakart: ASUS ROG STRIX X870-F Gaming Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX.
  • ekran kartı: ASUS TUF GeForce rtx™ 5090.
  • SSD: Samsung 990 Pro MZ-V9P4t0bw PCI-Express 4.0 4TB M.2 SSD (2 adet)
  • güç kaynağı: MSI MAG A1250GL PCI-E5 1250W 80+ Gold Full modüler Power Supply.
  • sıvı soğutma: Lian Li galahad II LCD SL-Infinity 360mm.
  • fanlar:
    • Lian Li unı SL-LCD reverse 120mm fan (3 adet)
    • Lian Li unı TL reverse 120mm fan (3 adet)
    • Lian Li unı SL-LCD 120mm fan (1 adet)
  • RAM: XPG Lancer RGB 128 GB (4x32 GB) DDR5 6400MHz CL32.
İnşaat mühendisiyim ben hem oyun oynarım hem de 3D tasarımlarda kullanıp render alırım diye topladım.

Buradan chipset sürücünü güncel değilse güncelle.
2x16 GB 6000MHz taktığında da aynısı mı oluyor?

Hocam daha dün chipset güncellemesi yaptım. BIOS son sürüm, ne kadar güncelleme varsa düzenli olarak yaparım. Windows, chipset, ekran kartı. Önerdiğiniz resimde ki ayarları açmak istememiştim zamanında araştırma yaparken. Recep bey 6-7 ay önce hala stabil olmadığını söylemişti. Bende dümdüz kullanıyorum o gün bugündür. @2254,

Dostum bende sıfırdan topladım o kadar çok sorun çıktı ki, düzelte düzelte kararlı hale getirdim. Canını hiç sıkma, çözdükçe keyifli hale geliyor. Xbox gamepad 9. nesil aldım, kullanınca sistem kapanırken hata veriyordu. Reddit dahil olmak üzere her yerde araştırdım. Tamamen koldan kaynaklıymış, adamlar düzeltmek için yıllardır yazılım güncellemesi bile yapmamışlar bunun için. Koskoca Microsoft yani, basit bir örnek. @Hamza ADABAĞ

Bende Memory context restore ayarını açmak sorun yapmıyor. Zaten Recep Baltaş da sorun yaşama ihtimaliniz var demiş. Kesin değil yani. Kendi bile AM5 BIOS rehberinde bu ayarı açıyor. Bir de üstünden birkaç ay geçmiş. Güncellemelerle daha da stabil hale gelmiştir. Geçen sene haziran ayında AM5 sokete geçiş yaptığımdan beri bu ayarı istediğim gibi kullanabiliyorum.

Buradan chipset sürücünü güncel değilse güncelle.
2x16 GB 6000MHz taktığında da aynısı mı oluyor?

Bende Memory context restore ayarını açmak sorun yapmıyor. Zaten Recep Baltaş da sorun yaşama ihtimaliniz var demiş. Kesin değil yani. Kendi bile AM5 BIOS rehberinde bu ayarı açıyor. Bir de üstünden birkaç ay geçmiş. Güncellemelerle daha da stabil hale gelmiştir. Geçen sene haziran ayında AM5 sokete geçiş yaptığımdan beri bu ayarı istediğim gibi kullanabiliyorum.

Hocam, şu an elimde 2x16 6000 MHz RAM bulunmuyor maalesef. Temin ettiğimde sistemde herhangi bir sorun yaşanıyor mu diye deneyeceğim.