Dagster3532

Becerikli
8 GB VRAM artık yetmemeye başladığı ve takılmalara sebep verdiği için arkadaşım kartını Facebook pazarlarına ilana koydu. Aynı yerde 6800 XT bulmuş. Sizce geçilir mi? 12 bin TL yazmış.

Evet, kesinlikle geçilir. 12.000 TL'ye 16 GB VRAM ve RTX 3080 gücünde bir kart almak, günümüz oyunculuğu için en mantıklı fiyat/performans olayı olur. Arkadaşına söyle, kartın testlerini yapıp güvenliğinden emin olursa hiç düşünmeden alsın.

@michaelscofield, @Guilty Conscience, hocam kafaya iki soru takıldı. Biri bu kartın fişini yakında çekerler mi? İkincisi de bazı ışın izleme açık gelen yeni nesil oyunlarda rakiplerine göre bayağı düşük performans vermiş. Sanırım bu kartın da zayıf noktası bu. Ancak kalan her yerde neredeyse 5060 Ti 16 GB sürümünü bile neredeyse her oyunda geçiyor. Yine de alın derseniz söyleyebilirim. Bu kart olmaz ise ne kadar fiyata kadar bu kart alınabilir? 6900 XT falan almaya gerek var mıdır?

Diğer hocalarım büyük ihtimalle bana katılmayacaklar. Haksız da değiller ama ben olsam RTX 5050 alırdım. Evet saf güç önemli ama DLSS MFG teknolojileri sayesinde 1080p tarafında ömrü uzun bir kart. MFG çıkalı uzun zaman olmadı ve gittikçe gelişiyor üstelik.

Dediğinizin gerçekten mantıklı olduğunu düşünüyor musunuz hocam? Kaç tane oyunda DLSS ve MFG açıyoruz ki? Ve 8 GB VRAM var. Bu kas gücü de olduktan sonra isterse 16 GB VRAM olsun. Yine aldırmam. Kendim de almam.

Dediğinizin gerçekten mantıklı olduğunu düşünüyor musunuz hocam? Kaç tane oyunda DLSS ve MFG açıyoruz ki? Ve 8 GB VRAM var. Bu kas gücü de olduktan sonra isterse 16 GB VRAM olsun. Yine aldırmam. Kendim de almam.
Ben sadece hikayeli oyun oynuyorum. O yüzden şahsi konuştum. Ben alsam 5050 alırdım dedim.

@michaelscofield, @Guilty Conscience, hocam kafaya iki soru takıldı. Biri bu kartın fişini yakında çekerler mi? İkincisi de bazı ışın izleme açık gelen yeni nesil oyunlarda rakiplerine göre bayağı düşük performans vermiş. Sanırım bu kartın da zayıf noktası bu. Ancak kalan her yerde neredeyse 5060 Ti 16 GB sürümünü bile neredeyse her oyunda geçiyor. Yine de alın derseniz söyleyebilirim. Bu kart olmaz ise ne kadar fiyata kadar bu kart alınabilir? 6900 XT falan almaya gerek var mıdır?

Öncelikle o fişi çekme korkusu tamamen yersiz çünkü AMD sürücü mimarisini ayırmış olsa da bu kartın desteği bitmiyor, sadece kart artık teknoloji vitrininde değil emektar statüsünde yoluna devam edecek. Sürücü güncellemesi almaya ve oyunları optimize etmeye yıllarca devam eder, sadece en yeni yapay zeka tabanlı deneysel özellikler önce yeni serilere gelir ama bu durum kartın oyun oynatma kabiliyetini baltalamaz. Işın izleme konusundaki tespitin ise %100 doğru bu kartın zayıf tarafı budur. Eğer ışık yansımaları, gölgeler ve RT efektleri senin için yüksek FPS ve akıcılıktan daha önemliyse bu kart seni üzer, ancak RT kapalıyken bu kart bahsettiğin o orta segment NVIDIA kartların, özellikle 5060 Ti 16GB modellerinin saf güçte içinden geçer. 256-bit veri yolu ve kas gücüyle, yüksek çözünürlükte nefesi kesilmeden çalışır ki bu da onu uzun vadede çok daha dayanıklı kılar.

Öncelikle o fişi çekme korkusu tamamen yersiz çünkü AMD sürücü mimarisini ayırmış olsa da bu kartın desteği bitmiyor, sadece kart artık teknoloji vitrininde değil emektar statüsünde yoluna devam edecek. Sürücü güncellemesi almaya ve oyunları optimize etmeye yıllarca devam eder, sadece en yeni yapay zeka tabanlı deneysel özellikler önce yeni serilere gelir ama bu durum kartın oyun oynatma kabiliyetini baltalamaz. Işın izleme konusundaki tespitin ise %100 doğru bu kartın zayıf tarafı budur. Eğer ışık yansımaları, gölgeler ve RT efektleri senin için yüksek FPS ve akıcılıktan daha önemliyse bu kart seni üzer, ancak RT kapalıyken bu kart bahsettiğin o orta segment NVIDIA kartların, özellikle 5060 Ti 16 GB modellerinin saf güçte içinden geçer. 256-BIT veri yolu ve kas gücüyle, yüksek çözünürlükte nefesi kesilmeden çalışır ki bu da onu uzun vadede çok daha dayanıklı kılar.

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim hocam. Sizce bu karta OC yapsak bir nebze de olsa zorlandığı oyunları kurtarabilir mi? Yazılımsal olarak düzeltilir mi diye sormak isterdim ancak bu yapılacak olsa şimdiye kadar yapılırdı diye düşünüyorum. Sanırım 6000 ve 7000 serisinin tamamı bu şekilde ışın izleme işini mimarisi ve donanım birimleri yüzünden tam olarak yapamıyor. Ve çok fazla güç kaybetmesine sebep oluyor. Onun dışında böyle bir kartın saf güçte 5060 Ti geçip sadece ışın izlemeye geldiği zaman yıkılması üzücü durum. Arada nesil farkı da olsa 3000 serisi bile daha iyi diye hatırlıyorum. Yine de ışın izleme dışında AMD'ye yenilmediği anlamına da gelmiyor. Kafamız gerçekten çok karıştı. 15-16K civarlarında 6900 XT kartı da var. Ancak tek sorun değer mi kafasındayız.

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim hocam. Sizce bu karta OC yapsak bir nebze de olsa zorlandığı oyunları kurtarabilir mi? Yazılımsal olarak düzeltilir mi diye sormak isterdim ancak bu yapılacak olsa şimdiye kadar yapılırdı diye düşünüyorum. Sanırım 6000 ve 7000 serisinin tamamı bu şekilde ışın izleme işini mimarisi ve donanım birimleri yüzünden tam olarak yapamıyor. Ve çok fazla güç kaybetmesine sebep oluyor. Onun dışında böyle bir kartın saf güçte 5060 Ti geçip sadece ışın izlemeye geldiği zaman yıkılması üzücü durum. Arada nesil farkı da olsa 3000 serisi bile daha iyi diye hatırlıyorum. Yine de ışın izleme dışında AMD'ye yenilmediği anlamına da gelmiyor. Kafamız gerçekten çok karıştı. 15-16k civarlarında 6900 XT kartı da var. Ancak tek sorun değer mi kafasındayız.

OC ile falan o RT performansı toparlanmaz. Sorun hızda değil mimaride donanım o işi fiziksel olarak yapamıyor, voltajı köklesen de nafile. Fazla para verip 6900 XT macerasına da hiç girme bence, o paraya değmez. Aynı mimarinin sadece daha çok elektrik yakan ve ısınan hali, RT zayıflığı onda da aynen devam ediyor. Eğer ışın izleme RT senin için önemliyse AMD defterini komple kapat, temiz bir RTX 3080 veya zorlayıp 4070 kovala. Ama RT olmasa da olur, ben saf güce ve akıcılığa bakarım diyorsan 6800 o fiyata rakipsizdir, al geç.