Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MerTheGamer

Çalışkan
Merhaba, yaklaşık bir haftadır bir yıllık 4060 Ti sistemim çok düşük performans veriyor, üstelik GPU kullanımı %95-100 civarında seyretmesine rağmen. Battlefield 1 Ultra ayarlarda yaklaşık 70 FPS, Hitman 3 High/Ultra ayarlarda 40-80 FPS, RDR2 kalite ön ayarlarında 60 FPS ve Dead by Daylight Ultra ayarlarda 100 FPS civarı. Hepsi 1080p çözünürlükte çalışıyor.

Hatta 4060 ekran kartlı dizüstü bilgisayarım test ettiğim tüm oyunlarda yaklaşık %50 daha fazla performans vermeye başladı. Dizüstü bilgisayarım (R5 7640HS + 4060) ile masaüstü bilgisayarımı (4060 Ti + R5 5500) MSI Afterburner üzerinden karşılaştırdım ama herhangi bir fark göremedim. Ekran kartının bellek ve çekirdek hızları neredeyse aynıydı, üstelik dizüstüm yalnızca %70 civarında GPU kullanımıyla daha yüksek FPS alıyordu.

Ekran kartı hep %95 üstü kullanımda olduğu halde düşük FPS aldığımdan çözünürlüğün bir şekilde 1080P'den yukarıda olduğundan şüpheleniyorum fakat yaptığım kontrollerde hiçbir şekilde 1080p üstü çözünürlük de görmedim.

Şu ana kadar denediklerim:

• Sıfırdan USB ile Windows kurulumu yapmak
  • DDU ile grafik sürücülerini silip eski sürücüleri yüklemek
  • Farklı HDMI kablosu denemek
  • Oyun, Windows ve NVIDIA ayarlarından çözünürlüklerin 1080p olduğundan emin olmak
  • Nvidia Kontrol Paneli'nden türlü türlü ayarları denemek

Bilgisayarımın tam özellikleri:

• AMD Ryzen 5 5500 3.6 GHz 16MB
  • Galax 4060 Ti 8 GB
  • ASUS Prime A520M-K 4600 MHz (OC) DDR4 socket
  • Corsair Vengeance LPX 8x2GB 3200 MHz CL16 DDR4
  • WD Green SN350 500GB
  • Vento VG15FE RGB ATX Gaming kasa
  • FSP650-51AAC 650W 80+ Bronze PSU
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Çözüm
ÇÖZÜLDÜ: Meğersem ekran kartı, PCI Express yuvasında temassızlık yapmaya başlamış. Reddit ve forumlardan çözüm bulamayınca ChatGPT'ye sordum, ekran kartının PCI Express girişi konusunda sıkıntısı olabileceğini söyledi. GPU-Z'den baktım,
"PCIe 3.0 x8" olması gerektiği halde yük altında bile "PCIe 3.0 x1" gösteriyordu.

ChatGPT bana ekran kartı pinlerini ve anakarttaki soketi temizlememi önerdi. Buradan yola çıkarak ekran kartını yuvasından çıkardım, pinlerini kolanya sürdüğüm kulak çubuğu ile temizledim, yerine sağlam şekilde oturduğundan emin oldum. Şu an "PCIe 3.0 x8" olarak çalışıyor ve oyunlardan tam performans alıyorum.
Windows ayarlarından güç planını kontrol edin. Yüksek performans yerine dengeli ya da güç tasarrufu aktif olabilir.

Denedim, hocam. Maalesef bir etkisi olmadı

Düzenleme:

İşlemcinin de 15.5W'da çalıştığını gördüm. Ekran kartı da 48W güç tüketiyor ki bu değerler absürt derecede düşük. BIOS ayarlarınızda, NVIDIA ayarlarınızda ya da Windows güç ayarlarında bir problem olabilir. Windows güç seçeneklerinden Yüksek Performans seçeneğini seçin, sorun devam ederse NVIDIA uygulamasından Sistem > Performans sekmesi altından ekran kartının Maksimum Güç ayarını kontrol edin, sorun devam ederse BIOS sıfırlamayı deneyin.

Windows ve NVIDIA güç ayarlarını çoktan kontrol etmiştim. BIOS'tan da internette okuduğum birkaç ayarı denedim ama fayda etmedi. Sizin bildiğiniz bir ayar varsa söylerseniz onu deneyeyim bir de.

Denedim, hocam. Maalesef bir etkisi olmadı

Windows ve NVIDIA güç ayarlarını çoktan kontrol etmiştim. BIOS'tan da internette okuduğum birkaç ayarı denedim ama fayda etmedi. Sizin bildiğiniz bir ayar varsa söylerseniz onu deneyeyim bir de.

NVIDIA ayarlarına baktıysanız, güç seçeneklerine baktıysanız, BIOS'u da sıfırladıysanız zaten yapılacak başka bir ayar olmaması lazım, bir de BIOS'u güncellemeyi deneyin. Yine çözülmezse donanımsal bir sıkıntı vardır diye düşünüyorum, yapabiliyorsanız ekran kartını başka bir sistemde test etmenizi öneririm.

NVIDIA ayarlarına baktıysanız, güç seçeneklerine baktıysanız, BIOS'u da sıfırladıysanız zaten yapılacak başka bir ayar olmaması lazım, bir de BIOS'u güncellemeyi deneyin. Yine çözülmezse donanımsal bir sıkıntı vardır diye düşünüyorum, yapabiliyorsanız ekran kartını başka bir sistemde test etmenizi öneririm.
Maalesef öyle bir imkanım yok. Bilgisayarı komple aldığım yere kargolamam gerekebilir sorunu saptamaları için.

Maalesef öyle bir imkanım yok. Bilgisayarı komple aldığım yere kargolamam gerekebilir sorunu saptamaları için.
O zaman dediğim gibi BIOS'u en güncel sürüme güncellemeyi deneyin. Biraz araştırdım da AGESA ile ilgili buglar olabiliyormuş A520 anakartlarda. Yine sorun çözülmezse problem ya ekran kartının kendisinde ya da güç kaynağında muhtemelen. Garantisi varsa parçaları garantiye gönderebilirsiniz yoksa da aldığınız yere geri kargolamanız gerekebilir.

O zaman dediğim gibi BIOS'u en güncel sürüme güncellemeyi deneyin. Biraz araştırdım da AGESA ile ilgili buglar olabiliyormuş A520 anakartlarda. Yine sorun çözülmezse problem ya ekran kartının kendisinde ya da güç kaynağında muhtemelen. Garantisi varsa parçaları garantiye gönderebilirsiniz yoksa da aldığınız yere geri kargolamanız gerekebilir.
BIOS'da güncel hocam. Parçaların garantisi duruyor hala da, sorun hangisinde bilmediğim için komple sistemi yollayacağım firma tamam derse. Gaming Gen'den almıştık 1,5 yıl önce.

Güncelleme: Diğer oyunlarda güç kullanımına bakayım dedim. Garip şekilde Dead by Daylight oynarken güç kullanımında sorun yok, 120W falan çekiyor hep ekran kartı. Buna rağmen 100 FPS falan çalışıyor, bu sorun başlamadan önce 120 FPS sabitti normalde.

Son düzenleme:
ÇÖZÜLDÜ: Meğersem ekran kartı, PCI Express yuvasında temassızlık yapmaya başlamış. Reddit ve forumlardan çözüm bulamayınca ChatGPT'ye sordum, ekran kartının PCI Express girişi konusunda sıkıntısı olabileceğini söyledi. GPU-Z'den baktım,
"PCIe 3.0 x8" olması gerektiği halde yük altında bile "PCIe 3.0 x1" gösteriyordu.

ChatGPT bana ekran kartı pinlerini ve anakarttaki soketi temizlememi önerdi. Buradan yola çıkarak ekran kartını yuvasından çıkardım, pinlerini kolanya sürdüğüm kulak çubuğu ile temizledim, yerine sağlam şekilde oturduğundan emin oldum. Şu an "PCIe 3.0 x8" olarak çalışıyor ve oyunlardan tam performans alıyorum.

Çözüm
Kasayı sarstın mı hiç o nasıl gevşemiş öyle?
Yerinden çıkmayla ilgili olduğunu sanmıyorum. Karta bir şey olur diye yerinden sökmeden yerine oturmaya çalıştım ilk başta. Sadece x1'den X2'ye çıktı. O yüzden kartı çıkardım ve pinlerini temizleyip yeniden taktım. Ondan sonra direkt x8'e çıktı kart.