Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MerTheGamer

Çalışkan
Merhaba, yaklaşık bir haftadır bir yıllık 4060 Ti sistemim çok düşük performans veriyor, üstelik GPU kullanımı %95-100 civarında seyretmesine rağmen. Battlefield 1 Ultra ayarlarda yaklaşık 70 FPS, Hitman 3 High/Ultra ayarlarda 40-80 FPS, RDR2 kalite ön ayarlarında 60 FPS ve Dead by Daylight Ultra ayarlarda 100 FPS civarı. Hepsi 1080p çözünürlükte çalışıyor.

Hatta 4060 ekran kartlı dizüstü bilgisayarım test ettiğim tüm oyunlarda yaklaşık %50 daha fazla performans vermeye başladı. Dizüstü bilgisayarım (R5 7640HS + 4060) ile masaüstü bilgisayarımı (4060 Ti + R5 5500) MSI Afterburner üzerinden karşılaştırdım ama herhangi bir fark göremedim. Ekran kartının bellek ve çekirdek hızları neredeyse aynıydı, üstelik dizüstüm yalnızca %70 civarında GPU kullanımıyla daha yüksek FPS alıyordu.

Ekran kartı hep %95 üstü kullanımda olduğu halde düşük FPS aldığımdan çözünürlüğün bir şekilde 1080P'den yukarıda olduğundan şüpheleniyorum fakat yaptığım kontrollerde hiçbir şekilde 1080p üstü çözünürlük de görmedim.

Şu ana kadar denediklerim:

• Sıfırdan USB ile Windows kurulumu yapmak
  • DDU ile grafik sürücülerini silip eski sürücüleri yüklemek
  • Farklı HDMI kablosu denemek
  • Oyun, Windows ve NVIDIA ayarlarından çözünürlüklerin 1080p olduğundan emin olmak
  • Nvidia Kontrol Paneli'nden türlü türlü ayarları denemek

Bilgisayarımın tam özellikleri:

• AMD Ryzen 5 5500 3.6 GHz 16MB
  • Galax 4060 Ti 8 GB
  • ASUS Prime A520M-K 4600 MHz (OC) DDR4 socket
  • Corsair Vengeance LPX 8x2GB 3200 MHz CL16 DDR4
  • WD Green SN350 500GB
  • Vento VG15FE RGB ATX Gaming kasa
  • FSP650-51AAC 650W 80+ Bronze PSU
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Çözüm
ÇÖZÜLDÜ: Meğersem ekran kartı, PCI Express yuvasında temassızlık yapmaya başlamış. Reddit ve forumlardan çözüm bulamayınca ChatGPT'ye sordum, ekran kartının PCI Express girişi konusunda sıkıntısı olabileceğini söyledi. GPU-Z'den baktım,
"PCIe 3.0 x8" olması gerektiği halde yük altında bile "PCIe 3.0 x1" gösteriyordu.

ChatGPT bana ekran kartı pinlerini ve anakarttaki soketi temizlememi önerdi. Buradan yola çıkarak ekran kartını yuvasından çıkardım, pinlerini kolanya sürdüğüm kulak çubuğu ile temizledim, yerine sağlam şekilde oturduğundan emin oldum. Şu an "PCIe 3.0 x8" olarak çalışıyor ve oyunlardan tam performans alıyorum.
566.36 sürümünü denedin mi? https://www.nvidia.com/en-us/drivers/details/237719/
Afterburner ile kartın sıcaklık değerlerini oyunlarda kontrol ettin mi ve FurMark da sonuçlar nasıl?
O sürümü daha denemedim, 577 sürümüne kadar geri gitmiştim. Onu da deneyeyim.
Sıcaklıklar normal, CPU ve GPU'da da en fazla 65-75 derece civarlarında dolaşıyor. Yazdığım gibi, ekran kartı zaten 95% kullanımda. Darboğaz ya da termal bir sorun yok gibi. Daha çok kartın gücünü kullanan başka bir ayar var mış gibi.
FurMark testini yaptım şimdi. Bunlar sonuçlar, listedeki diğer 4060TI kartlar ile benzer skorlara ulaşmış.

Laptoptaki işlemci muhtemelen 5500'den daha iyi. Fark bundan bence.
Başta ben de öyle düşündüm de, son 1 yıldır sorun yoktu, 1 hafta önce başladı. Zaten ekran kartı kullanımı hep %95 üstü olduğu halde FPS düşük. İşlemci, ekran kartını rahat besliyor yani.

Denemek için The Last of Us da indirdim. Bu videoda adam 70-80 FPS alırken aynı ayarlarda ve aynı bölümde, aynı ayarlarda ben 15-20 FPS alıyorum 99% GPU kullanımı ile.
566.36 sürümünü denedin mi? https://www.nvidia.com/en-us/drivers/details/237719/
Afterburner ile kartın sıcaklık değerlerini oyunlarda kontrol ettin mi ve FurMark da sonuçlar nasıl?
566.36 sürücüsünü de denedim, o da işe yaramadı, hocam. Teşekkürler yine de.

TLOU testi sırasında aldığım ekran görüntüsü
1756714324898.webp

Son düzenleme:
Bu oyun da shader yüklemeyle ilgili bir durum var mış oynayanlar öyle diyordu hep map de gezmeli ya da shader yüklenmesini beklemelisin (oyunu bitirip tekrar oynamak da gerekebilir tam bilmiyorum ). Ayrıca 48watt ı geçiyor mu normalde ya da başka oyunlarda da. Ayrıca ekran kartını başka PC de dene bakalım kullanım değerleri nasıl oalacak ve mümkünse farklı bir PSU ile de test et bakalım bir değişiklik olacak mı?

İşlemcim i5-10400, ekran karti XFX QICK RX 6700 XT. Şimdi ben TLOU part 1'i yükledim yüklediğim gibi 4K Ultra ayarda Native'de yani FSR, MSR yok 20-25 FPS oynuyordum. Sonra oyunu bitirdim aradan 5 gün geçti yine en bastan başladım bu kez 4K'da 30-35 FPS oynamaya başladım ve bilgisyar hiç kasmadan. Hatta onunla da yetinmedim firveun gibi gittim oyunun kendi icindeki ayardan görüntü çarpanını 5100*3500 küsur bir şey yaptım yine calsiti. 22-23 FPS'te ates ediyorum FPS takilmasi falan olmuyor açık alan ve görüntü falan çok güzel oldu. 2K kartini 6K'da oyun oynatiyorum üstelik çok optimizasyon sorunu olan bir oyunda ve FSR'siz. Aklima DLSS muhabbeti geldi NVIDIA da ekran kartlariyla DLSS'i 16K'da calistirip makineye ogretme işi yapıyordu ya acaba dedim ben de bunu kendi ekran kartıma mi yaptim dedim. Ya da ben yeni bir şey mi buldum.

Merhaba, yaklaşık bir haftadır bir yıllık 4060 Ti sistemim çok düşük performans veriyor, üstelik GPU kullanımı %95-100 civarında seyretmesine rağmen. Battlefield 1 Ultra ayarlarda yaklaşık 70 FPS, Hitman 3 High/Ultra ayarlarda 40-80 FPS, RDR2 kalite ön ayarlarında 60 FPS ve Dead by Daylight Ultra ayarlarda 100 FPS civarı. Hepsi 1080p çözünürlükte çalışıyor.

Hatta 4060 ekran kartlı dizüstü bilgisayarım test ettiğim tüm oyunlarda yaklaşık %50 daha fazla performans vermeye başladı. Dizüstü bilgisayarım (R5 7640HS + 4060) ile masaüstü bilgisayarımı (4060 Ti + R5 5500) MSI Afterburner üzerinden karşılaştırdım ama herhangi bir fark göremedim. Ekran kartının bellek ve çekirdek hızları neredeyse aynıydı, üstelik dizüstüm yalnızca %70 civarında GPU kullanımıyla daha yüksek FPS alıyordu.

Ekran kartı hep %95 üstü kullanımda olduğu halde düşük FPS aldığımdan çözünürlüğün bir şekilde 1080P'den yukarıda olduğundan şüpheleniyorum fakat yaptığım kontrollerde hiçbir şekilde 1080p üstü çözünürlük de görmedim.

Şu ana kadar denediklerim:

• Sıfırdan USB ile Windows kurulumu yapmak
  • DDU ile grafik sürücülerini silip eski sürücüleri yüklemek
  • Farklı HDMI kablosu denemek
  • Oyun, Windows ve NVIDIA ayarlarından çözünürlüklerin 1080p olduğundan emin olmak
  • Nvidia Kontrol Paneli'nden türlü türlü ayarları denemek

Bilgisayarımın tam özellikleri:

• AMD Ryzen 5 5500 3.6 GHz 16MB
  • Galax 4060 Ti 8 GB
  • ASUS Prime A520M-K 4600 MHz (OC) DDR4 socket
  • Corsair Vengeance LPX 8x2GB 3200 MHz CL16 DDR4
  • WD Green SN350 500GB
  • Vento VG15FE RGB ATX Gaming kasa
  • FSP650-51AAC 650W 80+ Bronze PSU
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Düzenleme:

İşlemcinin de 15.5W'da çalıştığını gördüm. Ekran kartı da 48W güç tüketiyor ki bu değerler absürt derecede düşük. BIOS ayarlarınızda, Nvidia ayarlarınızda ya da Windows güç ayarlarında bir problem olabilir. Windows güç seçeneklerinden Yüksek Performans seçeneğini seçin, sorun devam ederse Nvidia uygulamasından Sistem > Performans sekmesi altından ekran kartının Maksimum Güç ayarını kontrol edin, sorun devam ederse BIOS sıfırlamayı deneyin.

Son düzenleme: