Ethem Efe 89

Üstün
Yer
KKTC | Gazimağusa
Esenlikler,

Bilgisayarı alalı 3-4 yıl oluyor. Aldığımdan beri herhangi bir oyunda DLSS ayarının düzgün çalıştığını hatırlamıyorum. Performance, Balanced veya Quality; hangi modu seçersem seçeyim beklendiği gibi çalışmıyor.

XeSS ve FSR için de durum aynı. Örneğin kare oluşturma (frame generation) sorunsuz çalışıyor; mesela DLSS modlarını Performance seviyesine aldığımda dokuların kalitesinin düştüğünü görebilmeme rağmen FPS değerine hiçbir etkisi olmuyor. Bu durumu sistem gereksinimi düşük ve yüksek çeşitli oyunlarda denedim, sonuç değişmedi.

Temiz sürücü kurulumu, format dahil aklıma gelen pek çok yöntemi denedim fakat bir sonuç alamayınca bir süre sonra üzerine gitmeyi bırakmıştım.

Sıcaklık değerleri ve donanım kullanımları normal seviyede. Bir darboğaz ihtimalini değerlendiriyorum ancak emin olamıyorum. İsterseniz DLSS açık şekilde, anlık değerlerin de yer aldığı 15-20 dakikalık bir oynanış videosu paylaşabilirim.

Fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
  • İşlemci (CPU): AMD Ryzen 5 5500 (6C/12T, 3.6 GHz)
  • Ekran Kartı (GPU): Gainward RTX 4060 Ti Ghost (8 GB GDDR6X)
  • Anakart: ASUS Prime B450M-K II (AM4, mATX)
  • Bellek (RAM): G.SKILL Ripjaws V 16 GB (2×8) 3600 MHz
  • Depolama (SSD): XPG Spectrix S40G 1 TB NVMe M.2
  • İşlemci Soğutucu: Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
  • Kasa: GameBooster GB-F3105B (Mesh, RGB)
  • Güç Kaynağı (PSU): MSI MAG A750BN PCIE5 750W 80+ Bronze

Esenlikler,

Bilgisayarı alalı 3-4 yıl oluyor. Aldığımdan beri herhangi bir oyunda DLSS ayarının düzgün çalıştığını hatırlamıyorum. Performance, Balanced veya Quality; hangi modu seçersem seçeyim beklendiği gibi çalışmıyor.

XeSS ve FSR için de durum aynı. Örneğin kare oluşturma (frame generation) sorunsuz çalışıyor; mesela DLSS modlarını Performance seviyesine aldığımda dokuların kalitesinin düştüğünü görebilmeme rağmen FPS değerine hiçbir etkisi olmuyor. Bu durumu sistem gereksinimi düşük ve yüksek çeşitli oyunlarda denedim, sonuç değişmedi.

Temiz sürücü kurulumu, format dahil aklıma gelen pek çok yöntemi denedim fakat bir sonuç alamayınca bir süre sonra üzerine gitmeyi bırakmıştım.

Sıcaklık değerleri ve donanım kullanımları normal seviyede. Bir darboğaz ihtimalini değerlendiriyorum ancak emin olamıyorum. İsterseniz DLSS açık şekilde, anlık değerlerin de yer aldığı 15-20 dakikalık bir oynanış videosu paylaşabilirim.

Fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
  • İşlemci (CPU): AMD Ryzen 5 5500 (6C/12T, 3.6 GHz)
  • Ekran Kartı (GPU): Gainward RTX 4060 Ti Ghost (8 GB GDDR6X)
  • Anakart: ASUS Prime B450M-K II (AM4, mATX)
  • Bellek (RAM): G.SKILL Ripjaws V 16 GB (2×8) 3600 MHz
  • Depolama (SSD): XPG Spectrix S40G 1 TB NVMe M.2
  • İşlemci Soğutucu: Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
  • Kasa: GameBooster GB-F3105B (Mesh, RGB)
  • Güç Kaynağı (PSU): MSI MAG A750BN PCIE5 750W 80+ Bronze
Sistemi yoran bir oyunda değerleri göstererek DLSS açık/kapalı 2 görsel çekip paylaşabilir misin? GPU, CPU, RAM, FPS kullanım değerleri ve Nvidia app'den DLSS Override ayarlarını da Preset K ya da M seçerek testi yaparsan sevinirim.

Sistemi yoran bir oyunda değerleri göstererek DLSS açık/kapalı 2 görsel çekip paylaşabilir misin? GPU, CPU, RAM, FPS kullanım değerleri ve Nvidia app'den DLSS Override ayarlarını da Preset K ya da M seçerek testi yaparsan sevinirim.
Tabii, Linux kullandığım için Nvidia app kullanamıyorum ama diğer dediklerinizi yapabilirim.

DLSS Kapalı
1787598411209.webp

DLSS Açık
1787598583106.webp

Çok garip ya, onca zamandır kendim test ediyorum, hiçbir oyunda etkisini göremedim. Şu an ise daha stabil tutuyor genel kare hızını. GPU ve CPU kullanımları çok dalgalı bu arada, değerleri bozmasın diye kayıt alarak atmadım ancak CPU kullanımı bazen %45'e kadar düşüyor, genel olarak %70 ve %80 arası, GPU kullanımı da dalgalı, arada bir %70-%80'lere düşüp sonra %99'larda seyrediyor.

Çok bir bilgim yok bu konularda ama söyleyeyim dedim gözlemlediklerimi, DLSS 4, Transformer Kalite bu arada.

@Hermione Jean Granger

Son düzenleme:
@Ethem Efe, GPU kullanimi modern Triple-A oyunlarda da ayni sekilde %70'lere kadar dusuyor mu? Yoksa sadece bu oyunda mi boyle? Attiginiz gorsel ozelinde problem yok aslinda, DLSS normal sekilde calisiyor gibi. Zaten DLSS Super Resolution, Frame Generation kadar firlatmaz FPS degerini. Temelde yaptigi sey yapay kare olusturmak degil cunku. Gorseldeki artis DLSS SR icin makul. Daha iyileri var ama bu da anormal degil.

DLSS Preset'ini degistirmek icinse NVIDIA APP'e gerek yok. DLSS Swapper ile hem oyundaki DLSS surumunu guncelleyip hem de DLSS Preset'ini duzenleyebilirsiniz.

@Ethem Efe, GPU kullanimi modern Triple-A oyunlarda da ayni sekilde %70'lere kadar dusuyor mu? Yoksa sadece bu oyunda mi boyle? Attiginiz gorsel ozelinde problem yok aslinda, DLSS normal sekilde calisiyor gibi. Zaten DLSS Super Resolution, Frame Generation kadar firlatmaz FPS degerini. Temelde yaptigi sey yapay kare olusturmak degil cunku. Gorseldeki artis DLSS SR icin makul. Daha iyileri var ama bu da anormal degil.

DLSS Preset'ini degistirmek icinse NVIDIA APP'e gerek yok. DLSS Swapper ile hem oyundaki DLSS surumunu guncelleyip hem de DLSS Preset'ini duzenleyebilirsiniz.
Anladım, bilgiler için teşekkür ederim.

Modern bir Triple-A oyun açısından Cyberpunk 2077 uygun bir seçenek olur mu? Bu akşam yüklemeye koyup oradaki değerleri yarın atabilirim.

Aslında DLSS kapalıyken FPS değeri 70-80'lere çıkıyor ancak sık sık GPU kullanımı %85'lere düşüyor, CPU ise genel olarak %45 seviyelerinde kalıyor. Bunun sonucunda FPS de doğal olarak 40'lara kadar düşüyor.

Video kaydı atmanın performansı büyük ölçüde etkilemeyeceğini düşünüyorsanız, daha anlaşılır olması için 1-2 dakikalık kayıtlar atabilirim.

@Ethem Efe, evet Cyberpunk olur, problem yok. En az 1920x1080 cozunurluk olursa, grafik ayarlari da iyi seviyede olursa yeterince iyi bilgi saglayabilir.

Hatta mumkunse MSI Afterburner'a sadece toplam CPU kullanim degerlerini degil de tek tek tum cekirdeklerin kullanim degerini de eklerseniz daha iyi olur. Toplam CPU kullanimi normal gozukse bile cekirdeklerden 1 ya da 2 tanesinin kullaniminin asiri artmasi da bir darbogazi dusundurebilir.

Video kismina gelirsek, muhtemelen sorun olmaz ama encoder'in NVENC olmasi onemli. Bu sayede islemciye yuk bindirmez, ekran kartinda da degerlerde belirgin bir bozulma yaratmaz. Modern RTX kartlar NVENC konusunda cok basarili.

@Ethem Efe, evet Cyberpunk olur, problem yok. En az 1920x1080 cozunurluk olursa, grafik ayarlari da iyi seviyede olursa yeterince iyi bilgi saglayabilir.

Hatta mumkunse MSI Afterburner'a sadece toplam CPU kullanim degerlerini degil de tek tek tum cekirdeklerin kullanim degerini de eklerseniz daha iyi olur. Toplam CPU kullanimi normal gozukse bile cekirdeklerden 1 ya da 2 tanesinin kullaniminin asiri artmasi da bir darbogazi dusundurebilir.

Video kismina gelirsek, muhtemelen sorun olmaz ama encoder'in NVENC olmasi onemli. Bu sayede islemciye yuk bindirmez, ekran kartinda da degerlerde belirgin bir bozulma yaratmaz. Modern RTX kartlar NVENC konusunda cok basarili.
GOverlay ve MangoHUD kullanıyorum. MSI Afterburner Linux destekli değil, maalesef.

Kayıt programını düşük ayarlara çekip encoder'ı NVENC yaparım eğer varsa.

İzleyici şu şekilde iyi mi?
1787602578701.webp

Dosya Ekleri

• 1787602568955.webp
    1787602568955.webp
    35,8 KB · Görüntüleme: 18
Evet boyle guzel, gormemiz gereken her sey bulunuyor. Bu arada sadece o anlik attigin ekran goruntusundeki degerler gayet guzel gorunuyor, bir problem yok.
Tamamdır, yarın sabah erkenden iki türlü olacak şekilde videoları atarım buraya. Teşekkür ederim.

Değerler normal ise iyi attığım ekran görüntülerinde ya, DLSS kapalı şekilde neden o kadar dalgalı, onu anlayamadım ama.