kenheg366

Gelişen
Dünden beri çözemediğim çok garip bir sorunla karşı karşıyayım. Konuyla ilgili bilgisi veya fikri olanların yardımını rica ediyorum.
  • Laptop modeli: (HP Victus S0000)
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7840HS (Radeon 780M iGPU)
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 4060
4060 ekran kartı boştayken, bellek saati (VRAM clock) sürekli olarak maksimum hız olan 8000 MHz'de kilitli kalıyor. Güvenli Mod'da DDU ile hem AMD hem de NVIDIA sürücülerini defalarca silip temiz kurulum yaptım. İki ekran kartının da eski sürümlerini de denedim fakat sorun devam ediyor. Sadece şu şekilde normale dönüyor; 4060 üzerinde herhangi bir uygulama açtığım zaman (Chrome vs.) Kart normal frekanslarda çalışıyor. Kart tamamen devre dışı kaldığı zaman frekansları tavan yapıyor.

AMD'nin sürücülerini komple kaldırdığımda da 4060 normale dönüyor. Fakat AMD sürücüsü yüklenir yüklenmez 4060 frekansları yine tavan yapıyor. AMD'nin de eski sürücülerini denedim hepsinde aynısı oluyor.

Görsellerde normal çalışma hızları ve tavan yapmış hızları mevcut.

Ek bilgi: NVIDIA Denetim Masası'ndan güç yönetimi ayarını 'normal' yaptım sorun hala devam ediyor.

normal.webp

yüksek.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Benzer sorundan muzdaribim. Laptop'u batarya gücü ile kullanırken kullanım süremi 2.5 saatten 1 saate kadar düşürüyor. DDU ile her iki ekran kartı sürücüsünü kaldırıp denedim olmadı. İntel boştayken 17W civarı güç çekiyor görünüyor. RTX 4080 ise Board Power Draw değeri 20W civarında sınırlanıyor. Bazen kendi kendine düzeliyor ancak düzelmezse Ollama ile bir tane LLM modeli açıyorum ve BPD değeri 1-4W arasında seyrediyor. Gerçekten bu gücü tüketip tüketmediğini anlamak için enerji sarfiyatı ölçen bir cihaz gerekli. Bu sorun ekran kartından bilgi almak isteyen yazılımlardan da kaynaklanıyor olabilir.
@Recep Baltaş bu konuda bir test yapabilir misin?