Çok fazla olmasındansa hepsini tek çatıda toplamak daha kolay olur diye düşünmüştüm hocam.
Bu arada dediğim anakartı,işlemciyi ve rami aldığınız zaman bütçeniz azalıyor bayağı. O sebeple 7800XT de düşünebilirsiniz 4070 Super yerine.
Yok, ilk başta işlemci, anakart veya RAM almayacağım. İlk hedefim ekran kartı almak. Çünkü işlemci, anakart ve RAM'i daha sonra yükselteceğim. Bunun sebeplerinden biri AMD Zen 5 X3D ve Intel Arrow Lake işlemcilerin henüz çıkmamış olması. İkincisi ise ilk etapta hepsini birden yükseltecek bütçemin olmaması.

Çok fazla olmasındansa hepsini tek çatıda toplamak daha kolay olur diye düşünmüştüm hocam.
Maalesef Linux ve Windows'u dual boot kullandığım için iki SSD şart. O yüzden birden fazla SSD kullanıyorum.

Yok, ilk başta işlemci, anakart veya RAM almayacağım. İlk hedefim ekran kartı almak. Çünkü işlemci, anakart ve RAM'i daha sonra yükselteceğim. Bunun sebeplerinden biri AMD Zen 5 X3D ve Intel Arrow Lake işlemcilerin henüz çıkmamış olması. İkincisi ise ilk etapta hepsini birden yükseltecek bütçemin olmaması.
O da doğru bir bakış açısı tabii ki.
https://www.akakce.com/ekran-karti/...20g-320-bit-gddr6-20-gb-fiyati,187697904.html o zaman bu karta yönelin hocam. 30K bütçede alınabilecek en iyi kartlardan birisidir, saf kas gücünde de 4070 Super'in önünde bir modeldir ve soğutma olarak çok iyidir.

Yalnız darboğaz yaşayacağını belirtmem gerek, 2K full ayarlarda darboğazı en az indirgersiniz.

Maalesef Linux ve Windows'u dual boot kullandığım için iki SSD şart. O yüzden birden fazla SSD kullanıyorum.
Aynı SSD üzerinden dual boot yapabilirdiniz aslında hocam, ama saygı duyarım o da sizin düşünceniz.

O da doğru bir bakış açısı tabii ki.
https://www.akakce.com/ekran-karti/...20g-320-bit-gddr6-20-gb-fiyati,187697904.html o zaman bu karta yönelin hocam. 30K bütçede alınabilecek en iyi kartlardan birisidir, saf kas gücünde de 4070 Super'in önünde bir modeldir ve soğutma olarak çok iyidir.

Yalnız darboğaz yaşayacağını belirtmem gerek, 2K full ayarlarda darboğazı en az indirgersiniz.
AMD ekran kartı istemiyorum. AMD kartlar ile Windows 11 kullanırken Windows durduk yere elle yüklenen sürücüyü silip Windows Update sürücüsü kuruyor. O yüzden de AMD Software çalışmaz hale geliyor. Ayrıca AMD kartların Ray Tracing performansı NVIDIA ile boy ölçüşemez. Ek olarak Windows Insider yapılarında NVIDIA kartlar AMD'ye göre daha stabil çalışıyor.
Aynı SSD üzerinden dual boot yapabilirdiniz aslında hocam, ama saygı duyarım o da sizin düşünceniz.
Aynı SSD üzerinden yapınca Linux kurulumu Windows'un bootloader'ını silip kendi bootloader'ını (GRUB/systemd-boot) yüklüyor. Eğer Linux tarafında en ufak bir sorun bile çıkarsa Windows'a da erişemiyorsunuz. Sonra Windows kurulum medyasıyla uğraş dur. O yüzden en güvenli yöntemin çift SSD olduğunu düşünüyorum.

Anakartım MSI olduğu için ve OpenRGB ile RGB kontrolü yaptığım için MSI kart almak istiyordum. Fakat eğer öyle diyorsanız farklı marka da alabilirim. Fakat kartta elle tutulur, güzel çalışan ve OpenRGB ile yönetilebilen bir RGB aydınlatma da olmalı.

Merhaba arkadaşlar. Sistemimde MSI GTX 1660 Super Gaming X ekran kartı mevcut. Fakat artık yetersiz gelmeye başladı. Özellikle de Cyberpunk 2077 ve Control gibi oyunlarda istediğim performansı alamıyorum. Control yaklaşık 45-50 FPS veriyor, Cyberpunk ise 30-40 FPS veriyor. Her iki oyunu da Arch Linux altında Wine/Proton ile test ettim bu arada.

Ayrıca kartım RTX olmadığı için Ray Tracing açınca FPS dibe çakılıyor. Ek olarak DLSS imkanı da yok. O yüzden ekran kartımı değiştirmek istiyorum.

İlk aklıma gelen kartlar RTX 4070 ve RTX 4070 Super. Mevcut kartım Gaming X olduğu için yine Gaming X almak istiyorum. O yüzden şu iki karttan birini düşünüyorum:

Sizce RTX 4070 ve 4070 Super alınır mı? RTX 50 serisi 2024 sonu veya 2025 başı gibi çıkacak, sizce yine de 4070/4070S almaya değer mi?

5000 serisinin çıkışı çok yakın iken artık 4000 serisine yavaş yavaş elveda deme vakti geldi gibi. Çok aceleniz yoksa bekleyin derim.

5000 serisinin çıkışı çok yakın iken artık 4000 serisine yavaş yavaş elveda deme vakti geldi gibi. Çok aceleniz yoksa bekleyin derim.
Önümüzdeki ay içerisinde almayı düşünüyorum hocam. Mevcut kartım çok yetersiz kalıyor. Topaz gibi yazılımlar bile çok yavaş çalışıyor Tensor çekirdekleri olmadığından dolayı. Ayrıca RTX 50 serisi 2025'ten önce çıkmayacak. Hatta NVIDIA, RTX 50 serisini 2024'ün sonunda çıkarmaya hazır hale getirdiği halde canı ne zaman isterse o zaman çıkaracakmış. Çünkü AMD'nin RDNA 4 ekran kartlarının durumuna göre bir atak yapmak istiyormuş NVIDIA. AMD'nin yeni kartları da 2025'ten önce gelmeyecekmiş, o yüzden NVIDIA da RTX 50 serisini bir süre daha çıkarmaz.

Ek olarak NVIDIA her zamanki gibi yeni seriye en tepe kartlar ile giriş yapacak. Önce RTX 5090, bir ay sonra 5080, 1-2 ay sonra 5070 gibi gider. Yani benim 4070/4070 Super segmentinde kartların gelmesi uzun sürer.

Önümüzdeki ay içerisinde almayı düşünüyorum hocam. Mevcut kartım çok yetersiz kalıyor. Topaz gibi yazılımlar bile çok yavaş çalışıyor tensor çekirdekleri olmadığından dolayı. Ayrıca RTX 50 serisi 2025'ten önce çıkmayacak. Hatta NVIDIA, RTX 50 serisini 2024'ün sonunda çıkarmaya hazır hale getirdiği halde canı ne zaman isterse o zaman çıkaracakmış. Çünkü AMD'nin RDNA 4 ekran kartlarının durumuna göre bir atak yapmak istiyormuş NVIDIA. AMD'nin yeni kartları da 2025'ten önce gelmeyecekmiş, o yüzden NVIDIA da RTX 50 serisini bir süre daha çıkarmaz.

AMD, atak yapsa ne olacak. Allah aşkına. :D belki büyük bir teknolojiyi AMD ekran kartları çıktıktan sonra patlatabilir. Ama bu denli büyük bir şey 5000 serisi ile gelecek olsa bir tane bile olsa bir şey sızdırılırdı. O yüzden bu dedikleriniz tamamen teori. 4 5 ay sonra 5080 geldiğinde üzülürsünüz ondan diyorum. Diğer ay 4000 serisi alırsanız 4 5 ay sonra yeni seri çıktığında moraliniz bozulur ondan dedim.

AMD, atak yapsa ne olacak. Allah aşkına. :D belki büyük bir teknolojiyi AMD ekran kartları çıktıktan sonra patlatabilir. Ama bu denli büyük bir şey 5000 serisi ile gelecek olsa bir tane bile olsa bir şey sızdırılırdı. O yüzden bu dedikleriniz tamamen teori. 4 5 ay sonra 5080 geldiğinde üzülürsünüz ondan diyorum. Diğer ay 4000 serisi alırsanız 4 5 ay sonra yeni seri çıktığında moraliniz bozulur ondan dedim.
Hiçte bile. GTX 1660 Super aldıktan 3 ay sonra RTX 3080 ve 3090 tanıtıldı, gram moral bozukluğu yaşamadım. Çatır çatır oyun oynamaya devam ettim.

Hiç de bile. GTX 1660 Super aldıktan 3 ay sonra RTX 3080 ve 3090 tanıtıldı, gram moral bozukluğu yaşamadım. Çatır çatır oyun oynamaya devam ettim.

GTX ile RTX serisi arasında ne kadar fark var biliyor musunuz siz? GTX 1660 serisi ile 3000 serisi arasında iki jenerasyon var. 4000 serisi ile 5000 serisi arasında 1 jenerasyon var.