Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Denkc

Becerikli
Arkadaşlar merhaba. Açıklama kısmına yüklediğim videoda da görebileceğiniz gibi bilgisayar normal çalışırken bir sorun olmuyor. Ancak M.2 SSD’nin yeşil ışığı yanıp sönerken, problem yaşandığında bu ışık tamamen duruyor ve bilgisayar donuyor.

Farklı oyunlara girdiğimde (örneğin Valorant, CS, Kingdom Come: Deliverance 2 oyunlarına girdiğim de oynamak istediğim de bu hatayı alıyorum) veya oyun indirdiğimde bilgisayar kilitleniyor. Bu durumda kasanın açma/kapama tuşuyla kapatıp açmazsam düzelmiyor. Gaming.Gen.Tr’den aldığım sistemi göndermemi istediler fakat 35 iş günü süreceğini söylediler. Bu nedenle buradan konu açmak istedim.

Sistem özelliklerim:
  • RTX 4070
  • Ryzen 5 7500F
  • 16 GB (2x8) DDR5 Lexar RAM
  • Adata Legend 710 M.2 SSD 512 GB
Kasanın sürekli açılıp kapanması zararlı olabilir mi diye ChatGPT’ye sorduğumda, ekran kartının VRAM’ine zarar verebileceğini öğrendim. Formatla çözülür mü emin değilim. Bu durumdan gerçekten sıkıldım, fikirlerinizi bekliyorum.

Isınma kaynaklı problem olabilir diyecek arkadaşlara cevabım.
bu olay 2 ay sonra ortaya çıktı 20-25 gündür var bu problem.
Ekstra olarak neden bilgisayarı kapatmaya çalıştığım da neden aynı şekil de donsun ve bilgisayar kapanmasın.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-29 161319.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-29 161319.webp
    40 KB · Görüntüleme: 42
  • Ekran görüntüsü 2025-09-29 163147.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-29 163147.webp
    18,4 KB · Görüntüleme: 41
  • Ekran görüntüsü 2025-09-29 163204.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-29 163204.webp
    17,6 KB · Görüntüleme: 41
  • Ekran görüntüsü 2025-09-29 163623.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-29 163623.webp
    27,8 KB · Görüntüleme: 46
Son düzenleme:
Çözüm
SSD'nin kendi uygulaması varsa oradan Firmware güncellemesi var mı bir bakın, varsa güncelleyin, format atıp diski biçimlendirmek bazen çözüm olabiliyor, aksi durumda ilk olarak farklı SSD denemek gerekiyor, onun sonucuna göre sistemde sorun olup olmadığına bakılır.
Okuma yazma testini birkaç defa çalıştırıp SSD sıcaklığına bakın, boşta 58 dereceyse yük altında aşırı ısınıyor olabilir.

@Denkc

Okuma yazma testini birkaç defa çalıştırıp SSD sıcaklığına bakın, boşta 58 dereceyse yük altında aşırı ısınıyor olabilir.

@Denkc

Sıcaklıktan olsa neden bu olay 2 ay sonra çıksın ortaya hocam? 20-25 gündür var bu problem.
Ekstra olarak sizin dediğiniz olsa neden bilgisayarı kapatmaya çalıştığım da normal yatacağım zamanda, neden aynı şekil de donsun ve bilgisayar kapanmasın bilgisayar kapanınca yük altına girmiyor ki?

@20424

4-5 kez kapat aç yaptığım da kasanın düğmesinden düzeliyor ki, oyundan çıkana kadar sonra hiçbir problem olmuyor çık gir yaptığım da problemle karşılaşıyorum.

Ekstra olarak sizin dediğiniz olsa neden bilgisayarı kapatmaya çalıştığım da normal yatacağım zamanda, aynı şekil de donsun ve bilgisayar kapanmasın bilgisayar kapanınca yük altına girmiyor ki?

Bunu şimdi söylüyorsunuz yukarıda belirtmemişsiniz.

Ayrıca normal çalışmada sıkıntı yok, oyun indirdiğimde sorun oluyor yazmışsınız.

Siz ne bilgi veriyorsanız bende ona göre mantık yürütüyorum.

Ayrıca normal çalışmada sıkıntı yok, oyun indirdiğimde sorun oluyor yazmışsınız.

Tamam hocam işte en son bilgileri verdim, ne düşünüyorsunuz?

Oyuna girdiğimde aynı şekil de Valorant CS Kingdom Come: Deliverance 2 falan, EA FC 26 ama hocam işin garip tarafı ne biliyor musunuz? Kapat aç yapmadan düzelmiyor ve bu 4-5 defa yapmadan düzelmeyen bir sorun. Bu da korkuyorum ekran kartı VRAM'e zarar verir demişti ChatGPT bir anda kapat aç yapmak aniden. Elimde ekstra olarak dahili depolama da yok, 35 gün sürüyor göndersem Gaming.Gen.TR'ye adamlar onlara gönderdikten sonra direk servislerine gönderiyorlarmış parçayı. Sorun çıktığı takdirde.

SSD'nin kendi uygulaması varsa oradan Firmware güncellemesi var mı bir bakın, varsa güncelleyin, format atıp diski biçimlendirmek bazen çözüm olabiliyor, aksi durumda ilk olarak farklı SSD denemek gerekiyor, onun sonucuna göre sistemde sorun olup olmadığına bakılır.

Çözüm
İşletim sisteminizin güç ayarlarıyla oynadınız mı ? Oynamadıysanız bir bakın orada dengeli yüksek performans falan ondanda yapabilir aklıma ilk gelen bu oldu yük altına girince yapıyor dediğinizden.

İşletim sisteminizin güç ayarlarıyla oynadınız mı ? Oynamadıysanız bir bakın orada dengeli yüksek performans falan ondanda yapabilir aklıma ilk gelen bu oldu yük altına girince yapıyor dediğinizden.
1759156895962.webp

İşletim sisteminizin güç ayarlarıyla oynadınız mı? Oynamadıysanız bir bakın orada dengeli yüksek performans falan ondanda yapabilir aklıma ilk gelen bu oldu yük altına girince yapıyor dediğinizden.

Şimdi Windows 10 formatı atacağım temiz kurulum belki bir nebze düzelir hocam şans işi. Gaming.Gen.TR'den geldiği gibi temiz kurulum yapmadım onların kurduğu Windows 11 ile kullanıyordum PC'yi. Anakart biosumu güncelleceğim formattan sonra. İşin garibi Bilgisayarımı kapatmak istediğim de masaüstünde kapanmıyor donup kalıyor dönemeç gelince donuyor, çok garip ya.

Eki Görüntüle 188867

Şimdi Windows 10 formatı atacağım temiz kurulum belki bir nebze düzelir hocam şans işi. Gaming.Gen.TR'den geldiği gibi temiz kurulum yapmadım onların kurduğu Windows 11 ile kullanıyordum PC'yi. Anakart biosumu güncelleceğim formattan sonra. İşin garibi Bilgisayarımı kapatmak istediğim de masaüstünde kapanmıyor donup kalıyor dönemeç gelince donuyor, çok garip ya.
İçin rahat eder ama sen yinede o planlamaları bir kurcala.

@Maotun @20424 formatladıktan sonra 10 Pro'ya çektim. Valorant daha hızlı bir şekilde açılıyor ve artık o hatayı almıyorum, şu anlık tabii. Ekstra olarak Gaming.Gen.TR'den geldiğinde formatlamadığımda driver yüklemiştim ekran kartının 4070 6-7 dakkikada anca yüklenmişti, şimdi direk 2 dakkikada yüklendi.

Valorant'ta koleksiyon kısmına girdiğimde 4-5 defa çık gir yapmam lazımdı görmem için skinleri silahları, şimdi o sorun da ortadan kalktı. Ya gerçekten bilgisayarıma virüs girmişti, ya da sorun var ve çıkmıyor. Biraz daha test yapıp bilgilendiririm umarım sorunum kalkmıştır da, 1500-2000TL para vermekten kurtulmuşumdur.

Son düzenleyen: Moderatör: