Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

winterious

Çalışkan
Sorun bazen sadece siyah ekran, bazen de siyah ekranla birlikte fanların %100’e çıkması şeklinde oluyor. PSU kaynaklı mı yoksa ekran kartından mı veya tamamen yazılımsal mı emin değilim.

Dün oyun oynarken bilgisayarımda bir anda ekranlar kapandı ve ekran kartı fanları son hızda dönmeye başladı. Reset atmadan düzelmedi. Bu sorun daha önce de birkaç kez olmuştu. Bazen sadece siyah ekran geliyor, bazen de siyah ekranla birlikte ekran kartı fanları coşuyordu.

Uzun süre çözümü NVIDIA sürücülerini güncellememekte bulmuştum. Aylar sonra düzelmiştir diye düşünüp şu anda son sürüm olan 580.97 sürücüsüne geçtim. Başta sorunsuz oynadım, fakat BF6 açık betayı oynarken yine ekran gitti ve fanlar hızlandı. Bilgisayarı kapatıp açtım, bir süre sorun çıkmadı. Ertesi gün internette gezinirken, yani yük yokken aynı sorun tekrar oldu. Sonrasında birkaç kez daha görüntü gitti; bazılarında fanlar coşmadı, sadece ekran gitti.

DDU ile sürücüyü silip 577.00 sürümüne geçtim ama yine birkaç kere aynı sorunu yaşadım. Bunun üzerine bilgisayarı tamamen kapatıp ekran kartını ve RAM'leri çıkardım, soketleri silgiyle ovalayarak temizledim, RAM'lerin yerlerini değiştirdim ve kasanın tozunu aldım. Tekrar açtığımda bilgisayar hiç açılmadı ve siyah ekranda kaldı. RAM'leri eski yerlerine taktığımda bu kez boot hatası verdi. Tahminimce BIOS sıfırlandı ve sistem açıldı.

Şu an bilgisayar sorunsuz çalışıyor. Yaklaşık 10 dakika FurMark testi yaptım, bir problem çıkmadı. Ama kafam çok karışık; sorunun kaynağını bir türlü bulamıyorum.

Sorunun videosu
Sistemim:

Gainward RTX 4070 Ti Phoenix.

Ryzen 5 7600.

Gigabyte B650 DS3H.

G.Skill 32 GB (2x16) 6000 MHz CL36 RAM.

DeepCool 750W PSU (giriş seviyesi, modelini bilmiyorum)
BIOS ve Windows güncel.

Anlattıklarınıza bakarak yazılımsal sorununuz olduğunu çıkarıyorum. Tavsiyem, BIOS ayarlarını sıfırlamanız hatta RAM ayarlarınızı bile oynamamanız. Sonrasında temiz kurulum. Öncesinden, AM5 chipset flasha yüklemeniz. Temiz kurulumun ardından (bu işlemleri nete bağlı değilken yapacaksınız) chipset sürücüsünü yüklemek. Ekran kartı sürücüsünü yüklemek. Windows güncellemelerini almak ardından bir- iki oyun indirip PC yi birkaç gün bu şekil kullanmak olacaktır. Muhtemelen sorun çıkmayacaktır. Sonrasında yavaş yavaş klavye- mouse, RGB ve FPS sayaçları derken tekrar siyah ekrana düştüğünüzde hangi uygulama sonrası olduğu bulup o uygulamayı silmek olacaktır.
Her şey normal ilerlediğinde ancak o zaman BIOS ayarlarını değiştirin. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sorun sıkıntı olursa haber verin elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım. Umarım sorunu çözeceğiz.

Sorun bazen sadece siyah ekran, bazen de siyah ekranla birlikte fanların %100’e çıkması şeklinde oluyor. PSU kaynaklı mı yoksa ekran kartından mı veya tamamen yazılımsal mı emin değilim.

Dün oyun oynarken bilgisayarımda bir anda ekranlar kapandı ve ekran kartı fanları son hızda dönmeye başladı. Reset atmadan düzelmedi. Bu sorun daha önce de birkaç kez olmuştu. Bazen sadece siyah ekran geliyor, bazen de siyah ekranla birlikte ekran kartı fanları coşuyordu.

Uzun süre çözümü NVIDIA sürücülerini güncellememekte bulmuştum. Aylar sonra düzelmiştir diye düşünüp şu anda son sürüm olan 580.97 sürücüsüne geçtim. Başta sorunsuz oynadım, fakat BF6 açık betayı oynarken yine ekran gitti ve fanlar hızlandı. Bilgisayarı kapatıp açtım, bir süre sorun çıkmadı. Ertesi gün internette gezinirken, yani yük yokken aynı sorun tekrar oldu. Sonrasında birkaç kez daha görüntü gitti; bazılarında fanlar coşmadı, sadece ekran gitti.

DDU ile sürücüyü silip 577.00 sürümüne geçtim ama yine birkaç kere aynı sorunu yaşadım. Bunun üzerine bilgisayarı tamamen kapatıp ekran kartını ve RAM'leri çıkardım, soketleri silgiyle ovalayarak temizledim, RAM'lerin yerlerini değiştirdim ve kasanın tozunu aldım. Tekrar açtığımda bilgisayar hiç açılmadı ve siyah ekranda kaldı. RAM'leri eski yerlerine taktığımda bu kez boot hatası verdi. Tahminimce BIOS sıfırlandı ve sistem açıldı.

Şu an bilgisayar sorunsuz çalışıyor. Yaklaşık 10 dakika FurMark testi yaptım, bir problem çıkmadı. Ama kafam çok karışık; sorunun kaynağını bir türlü bulamıyorum.

Sorunun videosu
Sistemim:

Gainward RTX 4070 Ti Phoenix.

Ryzen 5 7600.

Gigabyte B650 DS3H.

G.Skill 32 GB (2x16) 6000 MHz CL36 RAM.

DeepCool 750W PSU (giriş seviyesi, modelini bilmiyorum)
BIOS ve Windows güncel.
RAMlerden sonra düzeldi demişsiniz. Memtest86 ile ya da öncesinde OCCT veya Prime95 üzerinden ram, ram+ cpu ve en son cpu şeklinde bir stres testine sokun.

Sorunun ekran kartında olduğunu sanmıyorum FurMark'ta olay patlardı zaten.

BIOS diyecektim, o da güncelmiş. Şuan F35 sürümü kurulu bende BIOS olarak. Bende de aynı anakart var, 4070 var ve hiç böyle bir sorun olmadı ve sürekli en son Nvidia sürücülerini yükledim. Bazen DDU ile kaldırarak manuel olarak, bazen de Nvidia app üzerinden.

Anlattıklarınıza bakarak yazılımsal sorununuz olduğunu çıkarıyorum. Tavsiyem, BIOS ayarlarını sıfırlamanız hatta RAM ayarlarınızı bile oynamamanız. Sonrasında temiz kurulum. Öncesinden, AM5 chipset flasha yüklemeniz. Temiz kurulumun ardından (bu işlemleri nete bağlı değilken yapacaksınız) chipset sürücüsünü yüklemek. Ekran kartı sürücüsünü yüklemek. Windows güncellemelerini almak ardından bir- iki oyun indirip PC yi birkaç gün bu şekil kullanmak olacaktır. Muhtemelen sorun çıkmayacaktır. Sonrasında yavaş yavaş klavye- mouse, RGB ve FPS sayaçları derken tekrar siyah ekrana düştüğünüzde hangi uygulama sonrası olduğu bulup o uygulamayı silmek olacaktır.
Her şey normal ilerlediğinde ancak o zaman BIOS ayarlarını değiştirin. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sorun sıkıntı olursa haber verin elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım. Umarım sorunu çözeceğiz.
Daha önce sıfırdan qflashla temiz kurulum yaptım. Zaten her bios sürümünde bios ayarları da sıfırlanıyor o yüzden sorunun onun çözeceğini düşünmüyorum. Ama dün garip bir durum yaşadım. Biosa girip EXPO'yu açıp PBO'yu auto moddan enabled yapınca bilgisayar windows ekranına gelir gelmez siyah ekran yedi. Ama bu sefer fanlar coşmadı. Sonra tekrardan biosa girip PBO'yu eski ayarına yani AUTO'ya getirince şu anda herhangi bir sorun yaşamıyorum. Ama sorunun kaynağının bu olduğunu da düşünmüyorum.

RAM'lerden sonra düzeldi demişsiniz. Memtest86 ile ya da öncesinde OCCT veya Prime95 üzerinden RAM, RAM+ CPU ve en son CPU şeklinde bir stres testine sokun.

Sorunun ekran kartında olduğunu sanmıyorum FurMark'ta olay patlardı zaten.

BIOS diyecektim, o da güncelmiş. Şu an F35 sürümü kurulu bende BIOS olarak. Bende de aynı anakart var, 4070 var ve hiç böyle bir sorun olmadı ve sürekli en son NVIDIA sürücülerini yükledim. Bazen DDU ile kaldırarak manuel olarak, bazen de NVIDIA App üzerinden.

OCCT ile bütün ilgili testleri yaptım hocam. Herhangi bir sorun çıkmadı. 15 20 dakikalık testlerde işlemcim 70 dereceyi ekran kartım da 60 dereceyi geçmedi ayrıca. Sorunun sıcaklık olmadığına da eminim. Şu an 2 teorim var. İlki yazılımsal bir sorun var ve bulamıyorum. Diğeri ise parçalarımın çoğu giriş seviyesi F/P parçalar olduğu için birbiriyle aralarındaki bir takım uyumsuzluklardan arada salaklaşıyor böyle. Sanırım sorunun nedenini asla bulamayacağım.

Tam bu noktada benim tahminimde BIOS ayarları ile ilgili bir sıkıntı olduğudur. Donanımların çalışma mantığını oluşturan BIOS, bizim değiştirdiğimiz ayarlarla bozulmakta. Yoksa OS üzerinden yapılan bir iki yazılımla olacak iş değil. BIOS üzerinde yoğunlaşmanız gerekmekte. BIOS ayarları ile oynamadan dediğim gibi bir iki gün kullanmanızı tavsiye edeceğim.

Diğeri ise parçalarımın çoğu giriş seviyesi F/P parçalar olduğu için
Hocam sizinle aynı anakartı kullanıyorum. 7600x işlemcim var +200 MHz verip RAMleri manuel olarak OCledim voltaj arttırarak. En son BIOS sürümündeyim F35 sürümü. 2023 yılında aldığımdan beri hiç bir problem yaşamadım. Benim PSU S değil ama A tier. Sizin PSU da büyük ihtimalle kötü değildir, parça kalitesi ile alakası yok. Ne sistemler var, 9950x3D ve 5090 ile sayısız sorun yaşayanlar var. Sürücü kaynaklı vs. de olabilir. Böyle düşünmeyin yani.

Şuan uygun değilim ama sizinle BIOS ayarlarını paylaşabilirim. EXPO kullanmıyorum, manuel RAM OC yaptım subtimingslerle de oynadım.

Dahili grafik işlemcisini kapattım.

RAM tarafında Gear Down Mode, Power Down ve Memory Context Restore 'Disabled' bende. Uygun olduğumda telefondan fotoğraf çekip atarım size.

Hocam sizinle aynı anakartı kullanıyorum. 7600X işlemcim var +200 MHz verip RAM'leri manuel olarak ocledim voltaj arttırarak. En son BIOS sürümündeyim F35 sürümü. 2023 yılında aldığımdan beri hiçbir problem yaşamadım. Benim PSU s değil ama a tier. Sizin PSU da büyük ihtimalle kötü değildir, parça kalitesi ile alakası yok. Ne sistemler var, 9950X3D ve 5090 ile sayısız sorun yaşayanlar var. Sürücü kaynaklı vs. de olabilir. Böyle düşünmeyin yani.

Şu an uygun değilim ama sizinle BIOS ayarlarını paylaşabilirim. EXPO kullanmıyorum, manuel RAM OC yaptım subtimingslerle de oynadım.

Dahili grafik işlemcisini kapattım.

RAM tarafında Gear down mode, Power down ve Memory context restore 'disabled' bende. Uygun olduğumda telefondan fotoğraf çekip atarım size.

Olur hocam çok memnun olurum.
Ekbilgi: Az önce bu yazıyı okurken tekrar kapandı ve yine fanlar coştu. Ama gün içinde oyun oynarken bir sorun yaşamadım. BIOS'tan tekrar EXPO'yu kapattım bir süre böyle deneyeceğim.

Olur hocam çok memnun olurum.
Ekbilgi: Az önce bu yazıyı okurken tekrar kapandı ve yine fanlar coştu. Ama gün içinde oyun oynarken bir sorun yaşamadım. BIOS'tan tekrar EXPO'yu kapattım bir süre böyle deneyeceğim.
BIOS'u komple bir default ayarlara getirin hocam. Daha sonra bir bakın eğer düzelirse adım adım ilerleyerek yapın.

Önce PBO yapın EXPO yapmadan bir bakın, sorun yoksa EXPO ya geçin vs.

BIOS'u komple bir default ayarlara getirin hocam. Daha sonra bir bakın eğer düzelirse adım adım ilerleyerek yapın.

Önce PBO yapın EXPO yapmadan bir bakın, sorun yoksa EXPO'ya geçin vs.

EXPO kapalı, hatta BIOS default ayarlarda yine çöktü ve yine fanlar coştu. Başa döndüm hala sebep bilinmiyor.