Hocam içerik üretici değil isen o tür işlerden bir gelir elde etmiyorsan boşuna masraf bence ama tabii ki siz bilirsiniz. Mesela bir mimarla tanışmıştım adam 3D proje filan çiziyor adam direk 5090 geçiyor :d öyle bir işin yoksa boşuna masraf.

Hocam bu 5090'ı beslemek için epey güçlü işlemci lazım galiba değil mi?
5090 alanda zaten en azından 7800X3D yada 9800X3D vardır. Çok problem olacağını düşünmüyorum.

Ama evet bottleneck olmaması için sağlam bir CPU lazım.

NVIDIA'nın yaratmak istediği müşteri kitlesinden olmayın. Bırak 4000 serisini 3000 serisinden hatta 2000 serisinin üst segmentinden dahi 5000 serisine geçilmesinin hiçbir sebebi yok. Size zorla kabul ettirilmeye çalışılan her oyunu 4K full RT'de Ultra ayarlarda oynamak zorundasınız fikirlerini uygulamak zorunda değilsiniz. 4080S yıllar boyu muhteşem performans verecek bir kart.
Bu dediğiniz hayattaki her şey için geçerli, arabasından tutun telefonuna, ayakkabısına kadar her şeyi kapsar.

Hobi olarak bu işe yaklaşan, boş vakitlerinde oyun oynayan 30+ yaş yeni boomer adayı bir sürü kullanıcı var. Adamın bunlara harcayacak parası da varsa 2000 ve ya 3000 serisinden bence gayet de yükseltme yapabilir.

4K oyun güzel bir monitörle çok zevkli oluyor benim için. MSFS 2024'te saatlerce uçmuşluğum var. Olaya sadece içerik üreticisi ya da ticari gözle bakmamak lazım.

4000 serisi konusunda hak veriyorum ama elinde hangi model olursa olsun bu nesil bence de atlanmalı, F/P oranları göz ardı edilemeyecek kadar kötü.

Son düzenleme:
O zaman 50 serisini atlayıp 60 serisini beklemek en mantıklısı gibi gözüküyor. Cyberpunk açık önümde şu an her şey fullde Path Tracing'de açık. Dlss kalite + fg ile 65 70 fps alıyorum. Dediğiniz gibi şu an elimdeki kart yeterliyken uğraşa değmez 50 serisini atlayacağım. Dlss 4.0'da geldi zaten her ne kadar hala ne yenilik getirdi anlamasam da 🤣

Ya abi aynı modelin bir alt jenerasyonu ile bir üst jenerasyonu arasında genellikle %10 gibi bir performans farkı oluyor. Yani %10 için ne gereği var ki? İnanılmaz gereksiz bir harcama. Kullandığınız kart zaten inanılmaz güçlü bir kart.

Ya abi aynı modelin bir alt jenerasyonu ile bir üst jenerasyonu arasında genellikle %10 gibi bir performans farkı oluyor. Yani %10 için ne gereği var ki? İnanılmaz gereksiz bir harcama. Kullandığınız kart zaten inanılmaz güçlü bir kart.
Kas gücünden ziyade 5080'deki MFG dikkatimi çekti hocam. Ağır grafikte oyun oynadığım için, yüksek fps vermesi benim için bir artı. Monitörümde 4k 240hz çünkü.

Kas gücünden ziyade 5080'deki MFG dikkatimi çekti hocam. Ağır grafikte oyun oynadığım için, yüksek fps vermesi benim için bir artı. Monitörümde 4k 240hz çünkü.
Bütçen el veriyor ise dünyalar senin hocam sıkıntı yok. Bütçesi olmayan kişi için gereksiz yükseltme. Mesela desen ki RTX 4080 Super'den RTX 5090'a geçilir mi diye o zaman kesinlikle evet derdim. Aradaki fark dağ kadar.

4090 ile 5090 arasından %30 fark var saf güçte, olay zaten saf güç artışında değil artık, TMSC 4NM çiplerin mimarisi bu kadar zorlanıyor, Moore yasası diye bir şey var, yani sen istediğin kadar geliştir, silikon lotosunda şansın hep yaver gitsin alacağın maksimum verim bu kadar.

Nvidia o yüzden deli gibi AI destekli frame generation teknolojisine yatırım yapıyor. Bir gerçek kareden ekstra 3 kare daha tahmin edip üretiyor teknoloji, ama bunu yaparken elbette gecikme ve görüntüde bozulma oluyordu. DLSS 4.0 ile bunu da geliştirmişler.

Üstelik NVIDIA Reflex 2.0 tüm RTX kartlara geliyor buda görüntü bozulmalarına ve gecikmelere karşı ekstra iyileştirme sağlıyor.

Bütçen el veriyor ise dünyalar senin hocam sıkıntı yok. Bütçesi olmayan kişi için gereksiz yükseltme. Mesela desen ki RTX 4080 Super'den RTX 5090'a geçilir mi diye o zaman kesinlikle evet derdim. Aradaki fark dağ kadar.
Ben yine de geçmezdim valla, path tracing olan oyunların sayısı belli. Single player ortalama 100 saat hikaye süresine sahip oyunları sırf 4K'da 240 FPS üstü oynayacağım diye de 5090 alınmaz.

O kartın asıl albenisi 32 GB Vram olması, render işiyle uğraşıyorsan elinde 4090 ve ya 3090 yoksa zaten düşünme al geç.

Hocalarım peki dlss 4.0 güncellemesi 40 serisi kartlara ne kazandırdı? Sabahtan beri cyberpunk'ta bir şeyler anlamaya çalışıyorum hiç bir şey anlamadım.

Ben yine de geçmezdim valla, path tracing olan oyunların sayısı belli. Single player ortalama 100 saat hikaye süresine sahip oyunları sırf 4K'da 240 FPS üstü oynayacağım diye de 5090 alınmaz.
Sence 5000 serisinin hangi kartı 2K için tüm oyunlarda ultra RT açık ayarlarda yeterli olacaktır?

Hocalarım peki dlss 4.0 güncellemesi 40 serisi kartlara ne kazandırdı? Sabahtan beri cyberpunk'ta bir şeyler anlamaya çalışıyorum hiç bir şey anlamadım.
Şöyle diyim 20 serisinden itibaren hepsine DLSS 4 geldi ama 4x gelmedi. Sadece 3x'e kadar destek var.